2016’da e-fatura ve e-defter sayısının 70 bine çıkması öngörülüyor

İstenilen zaman diliminde gerek özel gerekse profesyonel işlemlerin yapılabilmesini mümkün kılan e-hizmetler, kurumların ve vatandaşların hayatını kolaylaştırıyor.

2016’da e-fatura ve e-defter sayısının 70 bine çıkması öngörülüyor

İstenilen zaman diliminde gerek özel gerekse profesyonel işlemlerin yapılabilmesini mümkün kılan e-hizmetler, kurumların ve vatandaşların hayatını kolaylaştırıyor. KEP, E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv Fatura, E-Tebligat gibi uygulamaları içerisinde barındıran e-dönüşüm süreci, önemli işlemlerin tek noktadan gerçekleştirilebilmesine imkân tanıyor. Ülkemizde 2015 sonu itibariyle, KEP adresi sayısı 150 bini geçmiş durumda. 2016 yılında ülkemizdeki toplam KEP adres sayısının 2 kat, kullanım oranının ise 5 kat artacağı öngörülüyor. E-dönüşüm sektörüne öncülük eden TÜRKKEP, kullanıcılarına yenilikçi fırsatlar sunmaya devam ediyor.

2004 yılında başlayan e-dönüşüm uygulamaları, ülkemizde hızlı şekilde yaygınlaşmaya devam ediyor. 2015 yılında 150 bini geçen Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanım oranlarının yüzde 90’ı kurumsal, yüzde 10’u ise bireysel adreslerden oluşuyor. Kamu kurumları, üniversiteler ve özel sektör kuruluşları ile mali müşavir, avukat, doktor, mühendis gibi meslek mensupları ve beyaz yakalı profesyonellerde de KEP kullanımı yaygınlaşıyor. Bankalar, finans, sigorta, telekom, enerji, medya, havayolu, gümrük, lojistik, gıda şirketleri, holdingler, dağıtıcılar ve kurumsal şirketler ile yenilikçi vizyoner şirketler KEP sistemine hızlı bir şekilde geçiş yaptı. Kamu tarafında ise birçok kurum KEP gönderebilme ve alabilme, e-yazışma yapabilme ile ilgili altyapılarını hazırlamış durumda. E-ortamda yasal geçerliliği olan, güvenilir, inkâr edilemez şekilde e-belge paylaşımı ve bildirim aracı olarak kullanılan KEP sistemi sayesinde tüm kurumlar ve bireyler; resmi, ticari, hukuki işlerini elektronik ortamda hızlı, verimli ve tasarruflu şekilde yapabiliyor. TÜRKKEP, 2015 yılında kurumsal KEP hesabı sahibi müşteri sayısını yüzde 300,  bireysel KEP hesap sahibi müşteri sayısını da yüzde 100 artırdı.

2016 yılında 500 milyon e-fatura oluşturulacak 

2015 yılı sonu itibariyle e-fatura uygulamasına geçen ilave mükellefler ile toplam kullanıcı mükellef sayısı 48 bine ulaştı. E-fatura uygulamasına benzer bir uygulama olan e-arşiv faturaya 2.500 mükellef geçiş yaptı. Böylece e-fatura ve e-arşiv faturaya geçen mükellef sayısı toplamı 50 bini aştı. 2015 yılında ülkemizde toplam 100 milyon adet e-fatura oluşturuldu. 2016 yılında ise toplam oluşacak e-fatura âdetinin 500 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. 2016’da e-fatura ve e-defter sayısının yaklaşık 70 bine çıkması bekleniyor.  

TÜRKKEP müşteri sayısını artırmaya devam ediyor

2015 yılında yeni KEP müşteri sayısında yüzde 70, yeni e-imza müşteri sayısında yüzde 140 oranında artış sağladıklarını belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, “2016 yılında bu oranların iki katını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kurumsal KEP çözümlerimiz ile büyük kurumların, bulut KEP çözümlerimiz ile de küçük ve orta boy işletmelerin KEP ve e-imza ile ilgili tüm altyapı ve entegrasyon ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ülkemizin önde gelen kamu kurumları, bankaları, holdingleri gibi büyük kurumlarının çoğunluğu KEP ve e-imza ile ilgili altyapı çözümlerinde TÜRKKEP’i tercih etti. TÜRKKEP, 2015’te e-fatura ve e-defter yeni müşteri sayısında yüzde 300 büyüme elde etti. 2015’te piyasadaki 65 farklı muhasebe ve ERP yazılımıyla gerekli teknik entegrasyonları tamamlayarak, müşterilerimize mevcut muhasebe ve ERP yazılımlarının içinden doğrudan e-fatura oluşturabilme, gönderebilme ve alabilme kolaylığı sağladık. 2015 yılında ciromuzu yüzde 40 artırarak başarılı bir yıl geçirdik. 2016 yılında müşterilerimize yenilerini de ekleyerek, hizmet kalitemizi artırarak istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğiz.” dedi.

2016 sonunda e-imza ve mobil imza sayısı 2,5 milyonu aşacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, Türkiye’de 2014 sonu itibariyle, toplam 1 milyon 650 bin adet e-imza ve mobil imza üretilmişti. 2015 sonu itibariyle, e-imza ve mobil imza toplamı 2 milyona ulaşmış bulunuyor. Böylece 2015 yılsonu itibariyle elektronik imza toplam sayısında yüzde 20 oranında bir artış gerçekleşti. E-imza sahiplerinin yüzde 20’sini 19-25 yaş arası, yüzde 40’ını 25-40 yaş arası, yüzde 40’ını 40 yaş ve üstü kullanıcılar oluşturuyor. E-imza kullanıcılarında yüzde 90’nın üzerinde memnuniyet olduğu görülüyor. Ülkemizdeki e-imza ve mobil imza sayısı toplamının 2016 yılsonunda 2,5 milyonu aşacağı öngörülüyor.