AB Akıllı bina sistemi için Türk teknoloji firmaları devrede

Defne Telekomünikasyon, KoçSistem, Bor Yazılım ve SmartSoft gibi Türk teknoloji şirketlerinin yer aldığı, akıllı binaların tek merkezden yönetiminin amaçlandığı AB projesi BaaS’ın proje değerlendirme toplantısı İTÜ Arı Teknokent’te gerçekleşti.

AB Akıllı bina sistemi için Türk teknoloji firmaları devrede

Avrupa Birliği’nin ITEA2 kümesi (Information Technology for European Advancement) çerçevesinde 2013 yılında onaylanan; Türkiye’de ise TÜBİTAK TEYDEB tarafından desteklenen BaaS (Building As A Service) projesinin tüm paydaşları, 08-10 Eylül 2014 tarihlerinde projeyi değerlendirmek üzere İTÜ Arı Teknokent’te bir araya geldi.

1410771970_bur9659.jpg

Türkiye’den Defne Telekomünikasyon, KoçSistem, Bor Yazılım ve Cardtek Group firmalarındanSmartSoft şirketlerinin yer aldığı BaaS’ta, dünya genelindeki akıllı binaların bulut üzerinden, tek merkezden yönetilmesi amaçlanıyor.

TEYDEB tarafından, “Tesis İşletmeci, Kullanıcı ve Hizmet Sağlayıcıları için Değişken Talebe Bağlı AçıkServis/Kaynak Platformu” olarak tanımlanan BaaS projesi için ITEA2 yönetimi, 7.8 Milyon Euro’luk bir bütçe öngörüyor.

 “Amaç; Akıllı Bina altyapılarını ortaya çıkarmak”

Proje kapsamında Avrupa Birliği’nin atadığı Proje Koordinatörü Franz-Josef Stewing, İTÜ Arı Teknokent gezisi sırasında BaaS hakkında şu açıklamalarda bulundu: “ITEA2 BaaS projesinin amacı; bina otomasyon ve yönetimindeki mevcut silo yaklaşımlarını ortadan kaldırmak ve daha verimli, iyi mühendisliğe, işletim ve yönetime izin veren akıllı bina altyapılarını ortaya çıkarmaktır. Türkiye dahil üç ayrı ülkede birbirine müteakip kavram kanıtlama çalışmaları yapılacaktır. ITEA2 BaaS projesinde uygulanması planlanan katma değerli servisler arasında; enerji yönetimi ve kontrolü, akıllı aydınlatma, erişim kontrolü, oda kapasite yönetimi ve bina sakinlerinin güvenlik gözetimi ve tahliye desteği gibi iş kolları bulunmaktadır.”

1410771986_bur9676.jpg

ITEA2 BaaS projesi kapsamında geliştirilecek olan platform ile binalardaki aydınlatma, ısıtma-soğutma, güvenlik gibi farklı disiplinlerdeki kontrol sistemlerinin arasındaki boşluğun kapatılması, bu sayede sosyoekonomik etkileri olan servis ve uygulamaların ortaya çıkmasını sağlayacak altyapının oluşturulması planlanıyor. Ayrıca donanımdan soyutlanmış ancak iyi tanımlı standart ara yüzler ile yeni katma değerli servislerin kurulumuna imkân sağlayacak olan ITEA2 BaaS platformunun bina otomasyonu ve yönetimi servislerine yatırımı cazip hale getirmesi ve yeni pazarlar yaratılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

2016’da tamamlanması planlanıyor!

ITEA2 BaaS projesi Türkiye Konsorsiyumu projede hemen hemen tüm iş paketleri içerisinde yer alacak. Projedeki iş paketi 4'ün liderliğini yürütecek olan Türkiye Konsorsiyumu, yapılacak tüm geliştirmelerde aktif rol oynayacak, aynı zamanda bu konuda uluslararası düzeyde önemli çalışmaları bulunan büyük firmalar ve üniversitelerle iş birlikteliği yapmış olacak. ITEA2 kapsamında toplam 7,8 milyon Euro proje bütçesi olan BaaS’ın 31 Ekim 2016’da tamamlanması planlanıyor.

1410772005_bur9732.jpg

Türkiye’den Defne Telekomünikasyon, KoçSistem, Bor Yazılım ve SmartSoft’un birlikte çalışacağı projede ayrıca; Materna GmbH, Siemens A.G., Kieback & Peter GmbH & Co. KG, TWT GmbH Science & Innovation, Fraunhofer, Technische Universität München (TUM), Technische Universität Dortmund, University of Rostock ile İspanya ve Çek Cumhuriyeti’nden seçkin üniversite ve şirketler de yer alıyor.

ITEA2 BaaS’ın Türkiye konsorsiyumunda yer alan firmaların projeye katkıları şöyledi:

BOR Yazılım daha önce TÜBİTAK desteğiyle geliştirmiş olduğu Mobil Uygulama Geliştirme Altyapısı ve İçerik Tabanlı Video Yayıncılığı projeleri ile edindiği yazılım altyapısı geliştirme tecrübesini ve bilgi birikimini ITEA2 BaaS projesinde kullanacak. Ayrıca, Bor Yazılım proje süresince hem araştırma hem de geliştirme safhalarında çalışmalar gerçekleştirirken, destekleyici teknolojilerin sınıflandırılması, servis platformunun ve katma değerli bina hizmetlerinin geliştirilmesi ve testi, kısıtlı cihazların programlanması ve video ihtiyaçlarının modellenip çözümlenmesi üzerine çalışmalarda bulunacak.

Defne Telekomünikasyon, ITEA2 BaaS Projesi’ne kendi telekomünikasyon, endüstriyel otomasyon ve alarm yönetimi yetenekleri ile Akıllı Bina altyapısı çalışmalarına katkı sağlayacak. Bu amaçla proje çerçevesinde kapsamlı bir "Acil Tahliye Sistemi" senaryosu sunulurken, yine bu senaryo kapsamında İTÜ ile acil durumlarda kullanılacak ve kişilerin konumlarının belirlenmesini sağlayacak bir " Akıllı Binalar İçin Konum Belirleme Destekli Acil Durum Tahliye Senaryosu" üzerinde ortak çalışmalar başlattı. Defne Telekomünikasyon ve İTÜNOVA’nın Defne Akademi bünyesinde yaptıkları ortak çalışmalar çerçevesinde ITEA2 BaaS projesinde öğretim görevlileri ve öğrenciler de görev alacak. www.defne.com.tr

KOÇSİSTEM, BaaS Türkiye Konsorsiyumunun ülke koordinatörü ve iş paketi 4'ün liderliğinin yanı sırasensörlerden verilerin toplanması, haberleşme protokollerinin hazırlanması, model güdümlü ve servis yönelimli mimari yapının tasarlanmasından sorumludur. Ofis binaları ve teknokent yönetim sistemlerinin, belirlenen senaryolar çerçevesinde gereksinimlerin belirlenmesi, tasarımı, geliştirilmesi ve örnek sistemin oluşturulması da KoçSistem’in görevleri arasında yer almaktadır. KoçSistem, projenin ülke koordinatörü olarak da yurtiçinde düzenli toplantılar organize ederek projenin hedeflerine uygun olarak ilerlemesini ve teknik çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesini de sağlayacaktır. KoçSistem; makineler arası iletişim (M2M) ve IoT konuları başta olmak üzere bulut bilişim, iş zekası teknolojileri ile aktif olarak yer aldığı ulusal ve uluslararası ArGe projelerinden elde ettiği bilgi birikimi ve deneyimi ile de projeye katkı sağlayacaktır. www.kocsistem.com.tr

SMARTSOFT, Türkiye Konsorsiyumunun geliştireceği pilot uygulama dâhilinde akıllı kart teknolojilerinin ve biyometrik datanın geçiş kontrol sistemlerinde bütünleşik kullanımı ile bina içi güvenliğin maksimum düzeye çekileceği çözümlerin geliştirilmesi ve diğer servislerle entegrasyonu konularında çalışacaktır. 13 yıllık bilgi birikimi ile dünyada sektöründe gerçekletirdiği ödüllü ilk projeleriyle, 24 ülkeye ihracat yapan SmartSoft firması ulusal ve uluslararası bu Ar-Ge projelerden edindiği bilgi birikimini de projeye aktararak projeye değer katmayı hedeflemektedir. www.cardtek.com

BaaS – Building As A Service Projesi ile ilgili detaylı bilgilere http://baas-itea2.eu/ web sitesinden ulaşabilirsiniz.