ABD’li şirketler zorda: Kişisel verilerin korunması mı? Ulusal güvenlik mi?

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi istihbarat kurumları arasındaki siber tehditler hakkında bilgi paylaşımını arttırmak amacıyla hazırlanan bir tasarıyı kabul etti.

ABD’li şirketler zorda: Kişisel verilerin korunması mı? Ulusal güvenlik mi?

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi perşembe günü, özel şirketler ile istihbarat kurumları arasındaki siber tehditler hakkında bilgi paylaşımını arttırmak amacıyla hazırlanan bir tasarıyı 14-1 oy çokluğuyla kabul etti.

Tasarı, şirketlere, müşterilerinin kişisel bilgileri konusunda hükümet ile veri paylaşımı yapmak için bazı yasal yükümlülük ve tedbirler getiriyor. Bazı kişisel verilerin gizliliği savunucuları, Ulusal Güvenlik Ajansı ve diğer ABD istihbarat kurumları tarafından daha fazla kişisel veri toplamak amacıyla hazırlandığını iddia ettikleri tasarıya karşı.

Tasarıya karşı olan muhaliflerin en çok savundukları iddia devlet kayıtlarında kişisel bilgilerinin olmasından çok, hükümetin bilgi toplama yetkisini istismar edeceği ve bu bilgilerin sızdırılmasını engelleyemeyeceği. Savunucular, Eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından 2013 yılından sonra yapılan açıklamalar ve sızdırılan bilgiler sonrası bu tür bir tasarıyla çözüm arandığını iddia ediyorlar.

Gizlilik endişesi yaratan tasarıya karşı tek hayır oyunu komite üyesi olan Oregon Demokrat Senatörü Ron Wyden kullandı. Wyden bir açıklamasında."Bunun diğer adı izleme tasarısıdır."dedi. Tasarının hazırlanmasında Sony gibi büyük şirketlere yapılan son siber saldırıların etkili olduğu savunuluyor.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Microsoft Corp, Lockheed Martin ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere birçok önemli global şirket, olası bir tehdit karşısında kişisel verilerin paylaşımı için tasarıya şimdiden olumlu bakıyorlar. Tasarının Senato'da oylamaya geldiğinde komitenin aldığı güçlü destek göz önüne alındığında, önümüzdeki aylarda büyük olasılıkla yasalaşacağı bildiriliyor.

Ama tasarının kanun haline gelebilmesi için aynı zamanda Temsilciler meclisinin onayından geçirilmesi ve ABD Başkanı Barack Obama’ya imzaya sunulması gerekiyor.