Akıllı Telefonların Parmak İzi Okuyucuları

Akıllı Telefonlardaki Parmak İzi Okuyucuları Karşılaştırmaları

Akıllı Telefonların Parmak İzi Okuyucuları

Gelişen teknoloji ile birlikte insanlar akıllı telefonlarında daha önemli veriler saklamaya başladı ve bu verileri daha güvenli bir şekilde korumak adına üretici firmalar da telefonlarına parmak izi okuyucularını dahil etmeye başladı. Çok sayıda telefon modelinde parmak izi okuyucusu yer alıyor. Bu okuyucuların işlevsellikleri ise 2 farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri derin uykudayken aktif olarak kullanım, diğeri ise kilit açma şeklinde karşımıza çıkıyor. Peki hangi model hangi yöntemi kullanıyor? Piyasadaki bazı modelleri sizler için listeliyoruz.

1448832513_note-5.jpg

Listemize Samsung ile başlayalım. Samsung'un 2015 yılında pazara sunduğu Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge+, Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge modellerinde önceki serilerine oranla çok daha geliştirilmiş bir parmak izi okuyucusu yer alıyor. Home butonuna entegre edilen bu okuyucu, çok basit ve hızlı bir şekilde dokunmaları alıglayabiliyor. Telefonda yer alan bu parmak izi okuyucusunun işlevi ise kilit ekranını aktif hale getirmekle sınırlı yani telefonun ekranı kapalıyken, bir diğer deyişle telefon uyku modundayken parmağınızı dokundurmanız bir işe yaramıyor. Telefonunun ekranı açıldıktan sonra ise parmağınızı dokundurmanız kilidi açmak için yeterli. Bu okuyucunun bir diğer güzel yanı ise tanımladığınız parmağınızın açısı ne olursa olsun tarayıcısının hızlı bir şekilde o parmağı tanıması. Çift kademeli kilit açma sistemi ise gözle görünmeyecek kadar bile olsa pil tasarrufu sağlıyor. Sürekli aktif olmayan parmakizi okuyucusu telefonun ekranı açık olmadığı sürece güç tüketmiyor. 

1448832967_note-4fp.jpg

Bir önceki yıl piyasada olan Galaxy S5 ve Galaxy Note 4 modellerinde ise parmak izi tanıtma ve kullanma sistemi son derece ilkeldi. Parmağı dokundurmak yerine bir hayli yorucu ve düşük isabet oranına sahip olan kaydırma şekli kullanılıyordu ve belki de çoğu kullanıcı bu kullanışın pratiklikten uzak oluşu nedeniyle telefonlarda yer alan bu özelliği kullanmadı.

Akıllı Telefonların Parmak İzi Okuyucuları

HTC firması, parmak izi okuyucusu konusunda çok başarılı bir giriş yaptı ve bu başarıyı sürdürüyor. HTC One M9+ modelinde telefonun alt kısmında yer alan buton hem ana ekran dönüş sağlıyordu hem de parmak izi okuyucusu olarak çalışıyordu. Bu butonun baskıya duyarlı olmayışı ve alt kısımdaki hoparlörü ortadan ikiye bölüşü tasarımsal anlamda eleştirilere zemin hazırlamış olsa da, kullanım pratikliği açısından son derece başarılıydı. One M9+ modelinde yer alanb parmak izi okuyucusu, telefonu derin uykudan tek bir dokunuşla çıkartmanızı sağlayarak rakiplerine oranla daha efektif bir kullanım sunmayı başardı. 

1448833437_onem9plus.png

Benzer bir çalışmayı kısa bir süre önce piyasaya sunulan HTC One A9 modelinde de görmekteyiz. Bu telefondaki parmak izi okuyucusu da derin uykudan tek bir dokunuş ile kilit açma ve uyandırma yapabiliyor. Performansı ise ciddi anlamda başarılı.

1448833610_onea9.jpg

Google için son derece özel olan Nexus serisine dahil olan ve ilk kez bu seride parmak izi okuyucusu taşıyan modeller olan Nexus &p ve NExus 5X modelleri, ilk olmanın getirdiği acemilikten uzak bir performan sunuyor. Huawei ve LG yapımı olan telefonların arka kısmında bulunan okuyucular işaret parmağının doğal konumu ile son derece uyumlu olarak konumlandırılmış. Her iki model de basit bir dokunuş ile derin uykudan çıkabiliyor.

1448833851_n5xandn6p.jpg

Güney Kore merkezli akıllı telefon üreticisi LG, kısa bir süre önce V10 isimli telefonunu satışa sundu. Çift ekran ve çift ön kamera gibi farklı özelliklere sahip olan telefonun arka tarafındaki güç butonu, aynı zamanda parmak izi okuyucu olma özelliği taşıyor.  Bu modelde yer alan parmak izi okuyucusu da uyandırma işlevi yerine sadece kilit açma yeteneğine sahip. Yani telefonun uykudan çıkartılmış olması gerekiyor.

1448834241_lg-v10-parmak-izi.jpg

Çin'in yükselen yıldızlarında OnePlus firmasının yeni telefonu OnePlus 2 modeli de çift fonksiyonlu bir parmaki izi okuma sistemine sahip. Bu telefonda yer alan parmak izi okuyucusu, kullanıcının tek dokunuşla telefonu uykudan çıkartıp kilit ekranını geçmesini sağlıyor.

1448834437_oneplus2parmakizi.jpg

 Listemizin sonunda Japonya merkezli Sony'nin yeni Xperia Z5 ailesi ve bu serideki parmak izi okuyucu mekanizması yer alıyor. Diğer marka ve modellerde ön ve arka kısımda görmeye alışık olduğumuz parmak izi okuyucusu Xperia Z5 ailesinde telefonun yan tarafında konumlandırılmış. Güç düğmesi üzerine gömülen parmak izi okuyucusu çift aşamalı olarak çalışıyor. Önce butona basarak telefonu uykudan çıkartmanız gerekiyor, sonrasında ise dokunmanız kilidi açmanızı sağlayacak. Butonu  basık tutup dokunmaya devam etmeniz de aynı işlemi gerçekleştirecektir.

1448834931_sonyxperiaz5parmakizi.jpg

Akıllı telefon üreticilerinin parmak izi okuyucular için tasarımlarda daha kısıtlı davrandığı bir gerçek. Olmazsa olmaz bir donanım haline gelen bu okuyucuların ilerleyen dönemlerde daha efektif olarak nasıl kullanıcılacağını merak ediyorsanız alttaki haberimiz ile devam edebilirsiniz.