André-Jacques Garnerin kimdir, hayatı?

Paraşütle birlikte yapılan ilk atlayış 216. yıl dönümünde Google tarafından unutulmadı!

André-Jacques Garnerin kimdir, hayatı?

Google, önemli gün ve olayları Doodle'ına taşımaya devam ediyor. Gece yarısından hemen sonra değişen günün Doodle'ı bu sefer André-Jacques Garnerin için oldu. Paraşütü icat eden mucit olarak da tanınan ünlü bilim adamı Garnerin, insanlık için büyük bir keşfe imza atmış oldu. Bu önemi pas geçmeyen Google, ilk atlayışın 216. yıl dönümüne özel paraşütlü bir oyun tasarladı.

1382422613_yyy.jpg

22 Ekim 1797'de Fransız havacı ve balon pilotu Andre-Jacques Garnerin paraşütle atlayan ilk insan oldu. Andre-Jacques Garnerin paraşütü esir düştüğü hapishaneden kaçmak için tasarlamıştı.

1382418597_1p1270070.jpg

Andre-Jacques Garnerin'in Hayatı

31 Ocak 1769'da Paris'te doğan Andre-Jacques Garnerin fizik okudu ve 1793 yılında Fransız ordusunda görev aldı. Fransız Devrim Savaşları'nda İngiliz birliklerine esir düşen Garnerin, Avusturyalılara teslim edildikten sonra Macaristan'da 3 yıl esir tutuldu. Hapishaneden kaçmak için paraşütü tasarlayan Garnerin değişik irtifalardaki denemelerinin ardından 22 Ekim 1797 yılında Paris Monceau parkına ipek bir paraşütle iniş yaptı.

1382418638_earlyflight.jpg

Andre-Jacques Garnerin'in paraşütü ve ilk atlayış

Ünlü Fransız mucit, bilim adamı ve baloncu Jacques Charles'ın öğrencisi olan Garnerin, ilk denemelerini şemsiye benzeri bir paraşütle yaptı. İlk atlayışında kullandığı paraşüt kapalı bir şemsiyeye benziyordu . Ortasından bir boru ve bu borunun içinden de bir ip geçiyor, bu ip balona bağlanıyordu. Garnerin, paraşütün altına eklediği sepet ile 900 metre yükseklikten süzüldüğünde paraşütü balona bağlayan ipi kesti. Böylece balon havalanmaya devam ederken Garnerin ve paraşütü aşağı iniyordu. İniş esnasında şiddetle sallanan sepetteki Garnerin yere hızlı bir iniş yapsa da yara almadan kurtuldu. Garnerin'in kullandığı şemsiye benzeri paraşüt 7 metre çapındaydı. Henüz 21 yaşında ilk uçuşunu gerçekleştiren Garnerin bu atlayışı ile paraşütle atlayan ilk insan oldu.

Daha sonra evlendiği öğrencisi Jeanne Geneviève Labrosse  de baloncuydu ve paraşütle atlayan ilk kadın olarak tarihe geçti. Andre-Jacques Garnerin'in 18 Ağustos 1823 tarihinde Paris'te yeni bir balon yaparken yaşanan bir kaza sonucu öldü.