Android 5.0 Lollipop'ın iOS 8'den daha iyi 8 özelliği

iOS 8'de olmayan 8 Android 5.0 Lollipop özelliği.

Android 5.0 Lollipop'ın iOS 8'den daha iyi 8 özelliği

Mobil işletim sistemi deyince akla ilk önce Android ve iOS geliyor. Google ve Apple’ın mobil işletim sistemi Android ve iOS, mobil pazarda kıyasıya yarış içindeler. Her iki üretici de kendi mobil işletim sisteminde en iyi özelliği sunmak için çaba sarf ediyor.

1414144978_google-android-4.5-5.0-lollipop-vs-apple-ios-8.jpg

Birbirlerinden farklı tasarıma sahip işletim sistemleri ile çalışan cihazların kullanıcıları da zevkine göre olanı tercih ediyor ve kullandıkları işletim sisteminin daha iyi olduğunu iddia ediyorlar. Ancak biz sizlere bu haberimizde Android’in son sürümü 5.0 Lollipop’ta olan ama iOS’un son sürümü iOS 8’de olmayan özelliklerden bahsedeceğiz.

Sonraki sayfalarımızda, Apple’ın iOS 8 mobil işletim sisteminde eksik olan 8 Android 5.0 Lollipop özelliğini inceleyebilirsiniz. Sizde bizimle Android ve iOS arasında, bildiğiniz daha iyi veya daha kötü özellikleri yorum kısmından paylaşabilirsiniz.



Rahat aygıt paylaşımı sağlayan Misafir Modu

Örneğin evinizde bir tablet var ve bu tableti bütün aile kullanıyor. Google Android işletim sisteminde çocuklarınızın tabletiniz veya telefonunuzla rahatça oynamasına izin verebileceğiniz Misafir Modu özelliğini sunuyor. Misafir Modu ile başka kişiler sizin özel verilerinize erişemeyecek ve onlara ayrı bir oturum sunacak. Apple’da  iOS 8 ile Aile Paylaşımı diye bir özellik sunuyor ancak bu özellik sadece uygulama satın almada ve cihazlar arasında program paylaşmada kullanılıyor.

1414133246_guest-mode-for-comfortable-device-sharing.jpg

Pil tasarrufu özellikleri

Google, Android 5.0 ile devre dışı performansını azaltan, titreşim sınırlayıcı ve diğer yerlerde tasarruf sağlayarak cihazınıza 90 dakika kadar kullanım ilave eden bir pil özelliği tanıttı. Ayrıca, Lollipop’ın bir geliştirici önizleme sürümünü çalıştıran ve Android Kitkat sürümünü çalıştıran Nexus 5 arasında yapılan pil testinde, Google'ın enerji tüketimi revizyon özelliği Project Volta’nın, Lollipop ile çalışan Nexus 5’in pil ömrünü tam bir saat on beş dakika uzattığı görüldü. Ancak Apple, iOS ile pil ömrü uzatıcı herhangi bir özellik sunmuyor.

1414133226_battery-saving-features.jpg

Gelişmiş güvenlik için akıllı kilit

Android bugüne kadar, güvenilen bir akıllı telefon, tablet, giyilebilir, hatta bir Bluetooth bağlantılı araç ile eşleştirerek bir cihazı sabitlemenize izin veren tek işletim sistemidir. Ayrıca Android, kullanıcılarına özel modeller çizimi ve Yüz kilidini kullanma dahil en az beş farklı cihaz kilidi mekanizması ayrıcalığı sunuyor. iOS ise sadece dokunarak, dört haneli bir pin girerek veya Touch ID parmak izi okuyucu özelliği ile buna izin veriyor. Yeterli olabilir belki ama yine de Android bu konuda daha fazla seçenek sunuyor.

1414133266_smart-lock-for-enhanced-security.jpg

USB yığın depolama desteği


ilk iPhone'dan bu yana yedi yıl geçti ancak hala bir Windows bilgisayara USB takarak fotoğraf ve diğer dosyalarınıza erişemiyorsunuz. Bir Android cihazı ise veri depolama ihtiyaçları için flash bellek kullanabiliyor. Ancak iOS kullanıcıları iTunes üzerinden tüm dosya transferlerini gerçekleştirmek zorunda. Ayrıca, Android cihazınızın depolama alanını microSD kart yuvası özeliği ile genişletmek için özgürsünüz. Yani iOS bu konuda herhangi bir seçenek sunmuyor.
1414133274_usb-mass-storage-support.jpg

Uygulama yönetimi ve uygulaması gizleme


Bir iOS cihaz üzerinde bir uygulamayı yükledikten sonra bir uygulama ile silebilirsiniz. iOS mümkün olduğunca basit olacak şekilde tasarlanmıştır ve yeterince adil bir işletim sistemi. Ancak, Android daha fazlasını yapmanızı sağlar. Örneğin, tamamen bir uygulamayı kaldırabilirsiniz ya da sadece kullanılan eski bir sürümüne ücretsiz olarak geri dönebilirsiniz. Zaman içinde birçok internet tarayıcısı erişilebilir duruma geldiyse de, Safari halen iOS işletim sisteminin kalıcı varsayılan tarayıcısı. Bu demek oluyor ki eğer size mesaj yada e-posta yoluyla bir Web bağlantısı gelirse, otomatik olarak Safari tarafından açılıyor. Ancak Android’e yüklediğiniz tarayıcıyı varsayılan yaparak, e-posta istemcisi, fotoğraf editörü gibi uygulamaları istediğiniz tarayıcıdan açabilirsiniz.
1414133219_application-management-amp-app-hiding.jpg

Komple NFC desteği


Android, Windows Phone, hatta BlackBerry OS yıllardır tam NFC desteği sunuyor. Ancak Apple yıllarca bu özelliği işletim sistemine eklemedi. Mobil ödeme özelliği Apple Pay ile NFC özelliği geldi ancak, şu an için NFC sadece Apple Pay ile kullanılabilecek.
Bu demek oluyor ki NFC sayesinde yapabileceğiniz tek dokunuşla fotoğraf aktarma, kişi rehberi gönderme gibi şeyler mümkün olmayacak ve ayrıca Bluetooth hoparlör ve benzeri aksesuarların cihazlarla eşleştirilemeyecek. Bunun nedeni ise NFC kullanan farklı uygulamaların geliştirilmesi için API’sinin üçüncü parti geliştiricilere açılmaması. Tabi ki bu durum ilelebet böyle sürmeyecek ama Apple'ın yaptığı açıklamaya göre iPhone 6 serisinin “en az bir yıl süresince” bu özelliklerden mahrum kalacağı anlaşılıyor.


1414133240_complete-nfc-support.jpg

World Wide Web'den uygulamalar yükleyin

Android, istediğiniz herhangi bir yerden uygulamaları ücretsiz yüklemek için izin veriyor. Ancak web sitelerinden kaynaklanan üçüncü parti uygulamaların zarar verme potansiyelini kabul ederek bu işlemi yapıyorsunuz. IOS üzerinde ise sadece Apple App Store üzerinden yükleme yapabiliyorsunuz.


1414133256_install-apps-from-the-world-wide-web.jpg

Gelişmiş fotoğraf özellikleri

Android Lollipop ile YUV ve Bayer gibi dosyalar destekleniyor ve bu sayede Adobe Lightroom ile daha uyumlu çalışacak. Bununla birlikte, sensöre göre çekim ayarları ve kare başına lens ve flaş düzenlemeleri kullanımınıza açılıyor. Ayrıca Android, yerleşik 4K video oynatma ve kayıt özellikleri sunuyor.  Apple, iOS 8 ile birçok özellikli kamera uygulaması sunuyor ama ince manuel kontroller ve 4K video kaydını başka bir zamana bıraktı. 

1414133195_advanced-photography-features.jpg