Android M: Beklenen ve muhtemel yeni özellikleri

Android M hangi özelliklere sahip olacak? Android'in yeni sürümü neler getiriyor?

Android M: Beklenen ve muhtemel yeni özellikleri

Google I/O 2015 birkaç gün içinde başlıyor ve muhtemelen Android’in bir sonraki sürümü bu etkinlikte tanıtılacak. Yeni sürümün ismi kesinlikle M ile başlayacak ve yeni sürümün adının "Macadamia Nut Cookie" olması bekleniyor.

Android Lollipop’ta olduğu gibi Android M yeni Android sürümünün önizleme versiyonu olacak. Google büyük olasılıkla ekim ya da kasım ayında yeni Nexus cihazlarla birlikte Android M’in tam sürümünü resmen açıklayacak.

Android M muhtemelen Lollipop’a göre farklı yeni özellikler ve ile gelecek. Peki Android’in yeni versiyonundan neler bekliyoruz. Sizlere bu haberimizde Android M  ile gelebilecek yeniliklerden bahsedeceğiz. Bu yenilikleri aşağıda ve sonraki sayfalarımızda inceleyebilirsiniz.

En muhtemel Android M özellikleri

Genel anlamda yenilenmiş OS

Muhtemelen Google, yeni işletim sisteminde büyük, çığır açan yeni özellikler veya görsel canlandırma sunmayacak ve Lollipop’ın biraz yenilenmiş sürümü ile karşımıza çıkacak.

1432638625_general-os-polishment.jpg

Geliştirilmiş Materyal Tasarımı

Google’ın Lollipop’un Materyal Tasarımı’nı geliştirerek Android M’de harika görünümlü bir tasarım sunabilir. Daha düz ve minimalist "quantum paper" UI ile bir başka gelişmiş ve cilalanmış Materyal Tasarımı bu sürümde görebiliriz.

1432638681_improved-material-design-looks.jpg

Daha iyi performans

Android'in bir sonraki sürümü büyük olasılıkla cihaz uyurken aktivitesini azaltacak ve bu uygulama ile daha iyi performans ve RAM kullanımı sağlayacak.

1432638722_better-performance.jpg

Çoklu pencere işlevselliği

Samsung, Sony ve LG gibi üreticilerin cihazlarında yer verdiği çoklu pencere özelliğini neden Google yapmasın? Çoklu pencere belirli Android telefonlar ile gelen özellikler arasında yer alıyor ancak saf Android çalıştıran cihazlarda bu özellik mevcut değil. Bazı gelen bilgilere göre çoklu pencere benzeri bir özellik Android’in bir sonraki sürümünde yer alabilir.

1432638766_multi-window-functionality.jpg

Teke tek bildirimlerde hızlı cevap

Bu özellik şu anda Android tarafından destekleniyor ancak henüz işletim sistemi içerisinde yerleşik olarak sunulmadı. Kullanıcılar başka yollarla mesaj bildirimlerini hızlı yanıtlamak ya da etkileşime izin vermek gibi bir özelliğe sahip olabiliyor. Bu özellik Android M içerisinde yerleşik olarak gelebilir.

1432638784_universal-quick-reply-in-the-heads-up-notifications.jpg

Ses kontrolleri

Google büyük ihtimalle, gelişmiş ses kontrollerini bir sonraki Android sürümünde kullanıcılarına sunacak. Hatta geliştirilmiş bir Google Now ile daha fazla şeyler yapabileceksiniz.

 1432638819_voice-controls.jpg

Parmak izi ile kimlik doğrulama

Piyasada önemli amiral gemisi akıllı telefonlarda zaten bir parmak izi tarayıcısı özelliği mevcut. Google aslında Motorola üretimi Nexus  6’da parmak izi sensörüne yer vermeyi ciddi şekilde düşünüyordu. Ancak bazı aksaklıklar bunun önüne geçti. Motorola’nın eski CEO'su Dennis Woodside ocak ayında “Nexus 6’da parmak izi sensörü kullanmak istiyorduk fakat Apple’ın sensör tedarik eden firmayı satın almasıyla bu hamleden vazgeçtik” şeklinde bir açıklama yaparak, Nexus 6’da parmak izi sensörü kullanılacağı iddiaları hem doğruladı hem de neden kullanılmadığına açıklık getirmişti.

Android’de ön yüklü gelecek parmak izi sensörü desteğiyle kullanıcılar tüm uygulamalara girişte kimlik doğrulaması özelliğini kullanabilecek. Yine Play Store, Google Cüzdan, 1Password, Authy, Dropbox, OneDrive, Simplenote gibi birçok uygulamada parmak izi sensörünü kullanmak mümkün olacak.

1432638749_native-fingerprint-authentication.jpg

Yakınlık tabanlı iletişim

Bazı söylentilere göre Android’in bir sonraki sürümü,  Android telefonların yakındaki diğer bir Android cihazını bulmasını sağlayacak "yakınlık tabanlı iletişim" lakaplı bir özellik sunacak.

1432639888_proximity-based-communication.jpg

İş için Android

Android M’deki en büyük yenilik ise Google’ın kurumsal yapıları hedef alması olacak. Android M için yapılan resmi açıklama bunu açıkça ifade ediyor. Google’ın açıklamasına göre “Android M, Android’in gücünü kurumsal yapılara getiriyor.” Google’ın söz konusu ifadesinden anladığımız kadarıyla yeni Android sürümüyle kurumsal yapılardaki cihazlar kontrol altına alınabilecek.

1432639905_android-for-work.jpg

Android Pay

Android Pay zaten birkaç ay önce Google tarafından doğrulandı. Bu özellik sıfırdan yazılmış yeni bir API olacak ve Google’ın Google Wallet gibi mevcut ödeme çözümleriyle uyumlu olarak sunulacak.  

1432639930_android-pay.jpg