Android'in tek suçu popüler olmak

Teknoloji dünyasında popülerliğini koruyan Android sistem, siber suçluların da gözdesi.

Android'in tek suçu popüler olmak

Kaspersky Lab ve araştırma şirketi B2B International tarafından gerçekleştirilen ankete göre, Android tabanlı akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar tehdit altında. Çünkü bu cihazları kullananların %50’sinden fazlası, siber tehditlere karşı herhangi bir güvenlik yazılımından destek almıyor.  Bununla birlikte Android, sıradan kullanıcılar ve bu kullanıcıları dolandırmak için kötü amaçlı yazılım kullanan siber suçlular için uzun süredir en popüler platform olmaya devam ediyor.

Yapıla ankete katılan akıllı telefon sahiplerinin sadece %40’ı ile tablet bilgisayar sahiplerinin sadece %42’si, cihazlarına güvenlik çözümü kurduklarını ve bu çözümü kullanmakta olduklarını belirtiyor. Katılımcıların geri kalanı ise güvenliklerini sağlamak adına işletim sistemine entegre edilmiş sınırlı güvenlik özellikleriyle ya da kendi sezgilerine güvenmekle yetiniyor.

1397295385_kaspersky1.jpg

Bununla birlikte, Android’in siber suçlular için mobil platformlar arasında bir numaralı hedef olduğundan artık kuşku yok. Siber tehditlerle ilgili verileri toplayan Kaspersky Lab bulut hizmeti Kaspersky Security Network’e göre, mobil cihazları hedef alan mevcut kötü amaçlı yazılım örneklerinin %99’u Android platformu için geliştirilmiş durumda… Ve bu tehditler hızla artmaya devam ediyor: Kaspersky Lab uzmanları, 2012 yılı boyunca 35.000 zararlı örnek tespit ederken, 2013’ün ilk yarısında bu rakamın 47.000’i aştığı görülüyor.

EYVAH MOBİL CİHAZIM ÇALINDI!

Siber suçluların Android platformuna ilgi göstermelerinin iki ana nedeni, popülerlik ve işlevselliktir. Kötü amaçlı bir program, bir akıllı telefonun özel tarifeli kısa numaralara SMS göndermesini sağlayarak, kullanıcı hesabından para çalmayı deneyebiliyor. Ayrıca, tüm aramalar, yazışmalar, sosyal ağ ve e-ödeme hesaplarının şifreleri dahil olmak üzere cihaz sahibi ile ilgili bilgilerin dolandırıcıların eline geçmesini sağlayarak akıllı telefonları casusluk cihazlarına dönüştürebiliyor. Diğer bir ifade ile Android tabanlı cihazların bütün haberleşme, eğlence ve bilgi işlem özellikleri düzenli kullanıcılar için popüler olduğu kadar suçlular için de popüler…

Tehditler bununla da sınırlı değil… Cihazların kaybolması ya da çalınması karşısında, fotoğraf ve videolar, aile ve arkadaşlarla yapılan yazışmalar, iş ile ilgili belgeler de yanlış insanların eline geçebiliyor.

Kaspersky Lab’in tüm bu tehditler için oluşturduğu “Kaspersky Internet Security for Android”, yeni bir kötü amaçlı yazılım örneği ya da tehlikeli bir bağlantıyla ilgili güncelleştirmeleri birkaç dakika içinde alarak, kapsamlı anti-virüs veri tabanlarına dayalı en yeni teknolojileri bir araya getiriyor. Ek olarak Kaspersky Lab ürünü, bilinmeyen en yeni tehditlerin bile davranışlarını izleyerek proaktif olarak tespit edebilen bir dizi akıllı mekanizma bulunduruyor. Mobil cihazınız kaybolması ya da çalınması durumunda yazılım, dolandırıcıların kişisel verilerinize erişmesini önleyen özel olarak tasarlanmış bir dizi mekanizma bulunduruyor.