Dolar, uygulama ve oyun fiyatlarını etkiler mi?

Doların hızlı yükselişi karşısında App Store'daki uygulama ve oyun fiyatları nasıl bir tepki verecek? İki yıldır artmayan fiyatlarda bir artış olursa ne kadar olacak? İşte merak edilen her şey burada!

Dolar, uygulama ve oyun fiyatlarını etkiler mi?

Apple, 2014 yılının Nisan ayında Dolar'ın 1.80'den 2.20'ye yükselmesinin ardından App Store'da 1,79 TL'ye satılan uygulama ve oyunların fiyatlarını 1,99 TL'ye yükseltmişti. Ancak bu artışın yanında geliştiriciler için oyunları minimum 0,59 TL'ye yayınlama imkanı sunan Apple'ın, son dönemde Dolar'ın hızlı yükselişi karşısında nasıl bir politika izleyeceği merak ediliyor.

Dolar kurunda yaşanan çalkantılı süreçte gün itibari ile Merkez Bankası faiz yükseltmesine gitmiş ve Dolar'ın ateşini kısa da olsa söndürmüştü. Ancak faiz arttırımından kısa süre sonra Dolar yine 3.40 seviyelerine yükseldi. Apple'ın ülkemizdeki bu durumu henüz geçici bir dalgalanma olarak gördüğünü düşünüyoruz. Ancak Dolar'ın yükselişi yıl sonuna kadar engellenemezse yeni yılda olası bir Apple zammı ile karşılaşacağız.

Peki Apple, App Store'da zam yaparsa yeni uygulama ve oyunların fiyatları nasıl olacak? 2014 yılında yine aynı durum yaşanmış ve Dolar 2.00'ın üstüne çıkmıştı. Apple uzun süre beklemiş ancak Dolar düşmeyince uygulama ve oyunların fiyatlarını 2.00 çarpanı ile hesaplamıştı.

Şimdi ise Dolar 3.00'ın üstüne olduğu için muhtemelen 3.00 çarpanı ile hesaplanacak. Olası bir zam durumunda minimum uygulama fiyatı 1,29'a yükselecek. Stanart fiyat olarak nitelendirdiğimiz 0.99 Dolar'lık uygulamaların fiyatı ise 2.69 TL'ye yükselecek.

7.99 TL'lik uygulama ve oyunlar 12,99 TL'ye, 12,99 TL'lik uygulama ve oyunların fiyatları ise 15,99 TL'ye yükselecek. Henüz bunların bir tahmin olduğunu fiyatların artıp ya da azalabileceğini belirtelim.

1479993035_app-store.jpg