Apple, cihaz başına Samsung'dan 40$ talep ediyor

Apple ve Samsung arasında patent davaları görünüşe bakılırsa bir çözüme kavuşamayacak.

Apple, cihaz başına Samsung'dan 40$ talep ediyor

Mobil dünyasının bir ve iki numaralı isimleri Samsung ve Apple arasında yaşanan patent davaları herkesin malumu. Dünyanın birçok ülkesinde sürmekte olan davaların en önemli ayağı olan Amerika sürecinde son karar verilmiş ve dava neticesinde Samsung'un Apple'a ait beş patenti ihlal ettiği neticesine varılmıştı. Samsung her ne kadar 930 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilse de, ikili arasında yaşanan patent savaşının masa başında çözüme kavuşturulması noktasında ciddi temaslar olduğu da iddia ediliyor.

Özellikle mahkeme yargıcı Lucy Koh her defasında tarafları bir araya getirmeye çalışmış ve bir anlaşmaya varılması noktasında ciddi atılımlar gerçekleştirdi, ancak gelen haberler söz konusu buluşmalardan bir netice alınamadığını gösteriyor.

1394576549_apple-samsung-690x350.jpg

Teknoloji dünyasında dünya devi birçok üretici çapraz patent anlaşmaları imzalayarak olası patent davalarının önüne geçerken, ayrıca patent portföylerini daha da genişletirken, Samsung ve Apple tarafında sağlanamayan anlaşmanın nedenleri aşağı yukarı netleşiyor. Foss Patent tarafından yayınlanan raporda yer aldığı üzere Apple, Samsung'un sattığı her telefon ve tabletten 40 dolarlık bir ücret talep ediyor. Bu ihlal edilen her patent için 8 dolar ücret anlamına gelir ki; Apple'ın HTC ile yaptığı anlaşmada cihaz başına 5 dolar talep ettiği dikkate alındığında 40 dolar ücretin oldukça fazla olduğu ifade ediliyor.

Sadece Galaxy S5 satışları dikkate alındığında, yeni nesil akıllı telefon çok fazla eleştirilmesine rağmen yine de 40-50 milyon seviyesinde satacaktır. Kaba bir hesap yapacak olursak, Apple'ın sadece Galaxy S5 satışlardan Samsung'dan kazanacağı para 1.6 ile 2 milyar dolar arasında. Bu ücrete diğer Samsung telefon ve tabletleri eklediğimizde Apple'ın Samsung'dan bir servet talep ettiğini görüyoruz.

Yaşananlara bakıldığında iki arasında lisans anlaşmasının yapılamayacağı yüksek ihtimal.