Apple, kullanıcılarını gerçek zamanlı olarak polise mi izlettiriyor?

Raporlar, Apple'ın bulut bağlantılı bir dizi hizmet üzerinde gerçek zamanlı izleme yapma özelliğine sahip olduğunu iddia ediyor.

Apple, kullanıcılarını gerçek zamanlı olarak polise mi izlettiriyor?

Apple, müşterilerin casusluk skandallarına karışan ABD'deki en büyük teknoloji şirketlerinden biridir. Bir çok kişi, şirketi hükümetle işbirliği yapıp müşterileri gözetleme ve verilere erişime izin verme konularında güvenlik güçleri ne bilgi sağlamakla suçluyor.

Cupertino’lu şirket, San Bernardino teröristlerinden birinin kullandığı iddia edilen kilitli bir iPhone'un şifresini kırmak da dahil olmak üzere 2016 yılının başlarında çeşitli durumlarda bilgi vermeyen ve hükümete karşı savaşan firma olarak ön plandaydı.

Bu kez de Apple'ın adı, son birkaç haftadır İngiltere'de yaşanan terörist saldırılarla ilgili yeni bilgi sızdırma taleplerine karıştı. Rolling Stone tarafından yayınlanan bir rapor,  Apple’ın bazı hizmetlerinin kullanıcıları gözetlemek ve gerçek zamanlı olarak polise şüpheli faaliyetleri rapor etmek gibi teknik yeteneklere sahip olduğunu iddia etti.

Notlar bulutta saklanırken izleniyor mu? 

Özellikle raporda, Apple'ın iCloud'a yüklenen notları izlediği ve tehdit oluşturucu unsurları kolluk kuvvetleri ile paylaştığı iddia ediliyor. Teröristlerin, tek bir cihazdaki not alma uygulamalarını ya da belirli bir hesaba kaydedilen posta taslakları gibi yetkili makamlar tarafından tespit edilemeyen yeni iletişim yöntemlerini benimsediği söyleniyor.

Her ne kadar şimdilik bunlar sadece spekülasyon olsa da, Apple CEO'su Tim Cook, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen son saldırıların ardından şirketin İngiltere hükümeti ile birlikte çalıştığını itiraf etti. Ancak ayrıntıları açıklamadı.