Apple ve Google ajan şefleriyle gizli toplantı yaptı!

Apple, Google ve Vodafone ajan şefleri ile 18. Yüzyıldan kalma bir konakta bir araya geldi.

Apple ve Google ajan şefleriyle gizli toplantı yaptı!

Intercept’in haberine göre Apple ve Google temsilcileri, hükümet gözetimi üzerinde artan kamu endişesi hakkında konuşmak için, 18. Yüzyıldan kalma bir konakta ajan şefleriyle bir araya geldi.

Üç gün süren gizli toplantı İngiltere'deki South Mall Vakfı’nın sahibi olduğu bir kırsal konakta gerçekleşti. Burada tartışılan her şey, Chatham House Kuralı adı verilen sıkı bir gizlilik sözleşmesi kapsamında yapıldı.

1432461416_ditchley-park-getty-article-display-b.jpg

Chatham House Kuralı altında, katılımcılar, alınan bilgileri kullanmakta serbesttiler ancak ne konuşmacıların ne de katılımcıların kimliğini açık edemezler. Eski NSA yetkilisi Edward Snowden tarafından önemli bilgilerin sızdırılması sonrasında ulusal güvenlik, toplu gözetim ve kişisel gizlilik arasındaki dengeyi görüşmek üzere Apple, Google ve Vodafone dahil olmak üzere  teknoloji devleri ve Avustralya’dan ABD’ye uzanan yedi ülkenin ajan şefleri bu toplantıda bir araya geldi.

Gizli istihbarat üst düzey liderleri olarak şu kuruluşlardan katılımlar vardı: CIA, Başkan Obama'nın İstihbarat Danışma Kurulu, İngiliz gözetim ajansı Devlet Haberleşme Karargahı (GCHQ), Ulusal Suç Ajansı, Alman federal istihbarat servisi BND, İsveç'in gözetim ajansı FRA, Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi ve Avustralya Güvenlik İstihbarat Örgütü.

 1432462357_the-ditchley-foundation-mansion-2.jpg

Peki hem Google hem de Apple bu konferansa neden temsilcilerini gönderdi? İki teknoloji devi bu toplantıda PRISM gibi devlet gözetim programları hakkında endişelerini dile getirdiler. Bu programlar teknoloji şirketlerine ait verileri toplayarak ABD hükümetine özel bilgileri teslim ediyor.