Apple'ın gizli anlaşmaları ortaya çıktı!

The Register'in ortaya attığı iddialar çok konuşulacak.

Apple'ın gizli anlaşmaları ortaya çıktı!

Apple'ın operatörlerle yaptığı gizli anlaşmaların, küçük şirketleri saf dışı bıraktığı ve hatta iPhone kullanmayanlar için bile maliyetleri artırdığını biliyor muydunuz?

Apple'ın operatörlerle yaptığı anlaşmalar gizli olsa da The Register, anlaşma şartlarını ilk elden gören, farklı piyasalardan birkaç kaynakla konuşmayı başarmış. Buna göre Apple'ın şartları arasında katı ve üzerinde değişiklik yapılamayan satırlar bulunuyor. Kaynaklara göre anlaşma, operatörler telefonu bile görmeden yapılıyor.

1388493246_img20131231141645.jpg

Adı açıklanmayan bir operatörün The Register'a sızdırdığı bilgiye göre '(iPhone'ları) satın almaktan başka çareniz yok.' Operatör, planlanan satış hedefini tutturamadığında aradaki farkı kendi cebinden ödemek zorunda kalabiliyor. Oldukça katı olan satın alma taahhütleri, piyasada çok önemli bir etkiye yol açıyor bilgisini vermiş.

1388493260_img20131231143547.jpg

Operatörler, daha ucuza sunabilecekleri hizmetlere, 'muhtemel Apple zararlarından' etkilenmemek için biraz daha yüksek fiyat biçmeleri. Başka bir deyişle aboneler, satılmayan iPhone'lar için para ödemek zorunda kalıyorlar. İster bir Apple ürününe sahip olsun, ister olmasın... Bir başka kaynağa göreyse, Samsung da benzer anlaşmalar yapmaya çalışıyor. Ancak Samsung'un çok sayıda cep modelinin olması, operatörlere seçme şansı tanıyor. Tabii bunlar sadece bir iddia'dan ibaret.