Araştırma: İnternette en çok ne yapıyoruz; hangi sosyal ağı kullanıyoruz?

Bir araştırma şirketi tarafından hazırlanan Sosyal Medya, İnternet ve Mobil Kullanımı İstatistikleri 2014 raporu Türkiye dahil 24 ayrı ülkenin internet penatrasyonu, sosyal medya kullanımı, online geçirilen süre ve mobil cihaz kullanımı verilerini ortaya

Araştırma: İnternette en çok ne yapıyoruz; hangi sosyal ağı kullanıyoruz?

We Are Social Singapore tarafından hazırlanan Sosyal Medya, İnternet ve Mobil Kullanımı İstatistikleri 2014 raporu Türkiye dahil 24 ayrı ülkenin internet penatrayonu, sosyal medya kullanımı, online geçirilen süre ve mobil cihaz kullanımı verileri sunmakta. Türkiye istatistiklerine göz atacak olursak;

  • Türkiye’de 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunuyor ve internet kullanımının tüm nüfusa oranla %45
  • 36 milyon aktif Facebook hesabı var.
  • Günde ortalama 4,9 saatimizi kişisel bilgisayarlar üzerinden, 1,9 saatimizi mobil cihazlar aracılığıyla internette harcıyoruz.
  • Günde ortalama 2 saat 32 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz.

  • Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’u (%93), sırayla Twitter (%72), Google+ (%70) ve LinkedIn (%33) takip ediyor.

Özellikle gençler arasında mobil cihazlar, internet ve sosyal ağlar hayatın vazgeçilmezleri arasına girdi. Türkiye’de 5 gençten 3’ünün düzenli internet erişimi bulunuyor. Kırsal kesimde ise 5 gençten 2’si düzenli olarak internete erişebiliyor. Mobil cihazı yerine sevgilisini/eşini görmekten vazgeçenler oranı ise %6.

İş hayatında ise durum çok da farklı değil, çalışanlar artık sadece mobil cihazlarını ofise getirmiyor onlarla yaşıyorlar. Pew Research raporlarına göre %44 oranında cep telefonu kullanıcısı çağrı, mesaj veya e-mail kaçırmamak adına cihazları ile uyuyor. Bu yüzdelik dilime birde online oyun (Clash of Clans gibi) oynayanlarıda katarsak %65'lik bir kısmın telefonu ile her an birlikte olmak istediğini söylemek yanlış olmayacaktır.