Astronomlar, kara deliğin etrafındaki ışık hareketlerini izleyecekler

Einstein'ın teorisini test etmek isteyen astronomlar, Samanyolu Galaksisi'nin ortasında bulunan dev kara deliğin etrafındaki ışık hareketlerini izleyecekler.

Astronomlar, kara deliğin etrafındaki ışık hareketlerini izleyecekler

Yale Üniversitesi'nde astrofizikçi olarak görevli olan Priyamvada Natarajan, Einstein'ın genel görelilik teorisinin sınırlarını test etmek için görevlendirilen bir grup bilim insanıyla birlikte Samanyolu Galaksisi'nin ortasında bulunan kara deliği inceleyecek. Bu ilginç araştırma hakkında konuşan Priyamvada Natarajan, Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan kara deliği, Dünya'ya yakın bulunması nedeniyle seçtiklerinden bahsetti.

Priyamvada Natarajan, Einstein'ın en ünlü teorilerinden birisi olan genel göreliliğin şimdiye kadar birçok defa test edildiğini, ancak yapılan tüm testlerin kolay olduğunu söyledi. Daha zorlu testler bulabilmek ve genel göreliliği daha iyi sınamak adına kara deliğin yarattığı yüksek çekim gücünün etkilerini incelemelerinin gerekli olduğunu söyleyen bilim insanı, bunu nasıl yapacaklarını da anlattı.

1469904515_blackholes-monstersinspace.jpg

Priyamvada Natarajan, dünya üzerinde bulunan birçok farklı noktadaki teleskobu ortak bir şekilde kullanarak Samanyolu'nun ortasına bakmayı hedeflediklerini ve gezegenimizi dev bir teleskop gibi kullanmayı hedeflediklerinden bahsetti. Bu şekilde uzak mesafelerdeki çok küçük alanları bile inceleyebileceklerinden söz eden bilim insanı, kara deliğin yakınında bulunan ve deliğin çekim alanına girmesiyle birlikte ışık saçmaya başlayan gök cisimlerinin ışıklarını görmeyi umut ettiklerini söyledi. Kara deliğe farklı uzaklıklarda bulunan parçacık ışıklarının davranışlarını gözlemleyerek bazı bilgiler edinmeyi deneyecek olan bilim insanları, bunu başardıkları takdirde kara deliğin davranışı hakkında yeni bilgilere de erişebilirler.