Atmosferimizin oksijen kaybettiği keşfedildi!

Bilim insanları atmosferdeki oksijen seviyesinin kayda değer bir şekilde azaldığını açıkladı.

Atmosferimizin oksijen kaybettiği keşfedildi!

Princeton Üniversitesi'nde görevli olan bir grup araştırmacının yaptığı araştırmalar sonucunda atmosferiminizin oksijen seviyesinin büyük bir oranda azaldığı sonucuna varıldı. Bu azalma, oksijenin Dünya atmosferinden ayrılması sonucunda gerçekleşiyor.

Tarihin ilk zamanlarından beri Dünya atmosferinde bulunan oksijen canlıların da yardımıyla suya karışmış ve suyun buharlaşmasıyla yeniden atmosfere yükselmiştir. Senelerdir devam eden bu döngü ancak oksijenin Dünya içerisinde kalmasıyla mümkün olabilir. Peki oksijenin Dünya atmosferinden ayrılmasına neden olan şey ne?

Çalışmayı yapan araştırma ekibinin başında olan Daniel Stolper, şimdilik neden oksijen seviyesinin azaldığını bilmediklerini açıkladı. Yaptıkları araştırmalar sonucunda geçtiğimiz 800.000 yıl içerisinde atmosferdeki oksijenin %0.7'sinin azaldığını keşfettiklerini söyleyen araştırmacı, bu oranın uzun vadede atmosferdeki canlılığı tamamen bitirebileceğini söyledi.

1474574362_ofcoxygen.jpg

Geçtiğimiz aylarda Mars atmosferi üzerinde çalışmalar yapan NASA, Mars'ın zayıf manyetik alanının atmosferdeki gazları koruyamadığı ve eskiden gezegenin atmosferinde bulunan çeşitli gazların Güneş'in etkilerinden ötürü iyonize olarak uzay boşluğuna karıştığını söyledi. Bilim insanları şimdilik bir açıklama yapmadı fakat şahsen aynı olayın gezegenimizde de yaşanıyor olabileceğini düşünüyorum.