Bilgisayarınızın ısınmasını önlemek için kullanabileceğiniz soğutma sistemleri

Bilgisayarınızın aşırı ısınmasını önlemek amacıyla tercih edebileceğiniz soğutma sistemlerini sizler için derledik.

Bilgisayarınızın ısınmasını önlemek için kullanabileceğiniz soğutma sistemleri

Bilgisayarlarından oyun oynayan kişiler, bilgisayarın ısınmasının ne kadar büyük ve can sıkıcı bir sorun olduğunu oldukça iyi bilir. Bu sorunu çözebilmek için yapılabilecek en iyi şey, bilgisayarın soğutma sistemini değiştirmek ve daha etkili bir soğutma sistemi almaktır. Eğer doğru soğutma sistemine sahipseniz bilgisayarınızı istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz ve ısınmayı sorun etmenize gerek kalmaz.

Bu yazımda, bilgisayarlarınızda kullanabileceğiniz soğutma sistemlerini sizler için derledim.

Soğutucu (Fan)

1470852528_650x488xfans-with-leds-in-computer-case.jpg.pagespeed.gpjpjwpjjsrjrprwricpmd.ic.gwgoxxfd8v.jpg

Bilgisayarın ısınan donanımlarını hava akımı ile soğutan soğutucular, genellikle ısıyı sadece birkaç derece düşürebilirler. Çoğunlukla dizüstü bilgisayarlarla birlikte kullanılan bu donanımlardan daha etkili performans almak istiyorsanız, soğutucunun yakınlarında hava çıkışının bulunduğundan emin olun.

Termal macun

1470852563_500x501xapplying-thermal-compound-to-cpu.jpg.pagespeed.gpjpjwpjjsrjrprwricpmd.ic.afnfrlkshf.jpg

Termal macunların bir soğutma sistemi olmadığının farkındayım, ancak soğutma sistemindeki öneminden ötürü yazımda termal macuna da yer vermem gerektiğini düşündüm.

Termal macunlar ısıyı çok iyi bir şekilde iletirler. Bu özelliği sayesinde ısınan donanım (CPU, GPU) ile soğutucu sisteminin arasında yer alan termal macunlar, ısının hızlı bir şekilde geçişini ve dağıtılmasını sağlarlar. Düzenli olarak termal macunu yenilemek, bilgisayarınızın ısınma sorununu çözebilir.

Metal soğutucu

1470852589_650x434xcpu-with-heat-sink-and-fan-on-top.jpg.pagespeed.gpjpjwpjjsrjrprwricpmd.ic.x676p0mulc.jpg

CPU ve GPU'larda kullanılan metal soğutucular, sıradan soğutucu sistemlerinden farklı olarak pervanelere sahip değillerdir. Isının daha iyi dağıtılmasını sağlayan metal soğutucular, ısının yayıldığı alanı artırır ve donanımın soğutulmasını kolaylaştırır.

Su soğutması

1470852607_650x488xpc-water-cooling-system.jpg.pagespeed.gpjpjwpjjsrjrprwricpmd.ic.k3xetsgcph.jpg

Su soğutması, sıvı moleküllerinin gaz moleküllerinden daha iyi bir şekilde ısıyı iletmesinden yola çıkılarak geliştirilmiş bir soğutma sistemidir. Bu sistemi kullanan bilgisayarların donanımları arasında suyla dolu olan kablolar bulunur. Su soğutması, bilgisayarın ısınma sorununu tamamen ortadan kaldırabilen, son derece etkili bir soğutma sistemidir.

Daldırmalı tip soğutma sistemi

1470852627_650x488xoil-immersion-cooled-pc.jpg.pagespeed.gpjpjwpjjsrjrprwricpmd.ic.qfdvefcqn.jpg

Bu soğutma sisteminde elektriği iletmeyen ve ısıyı iyi bir şekilde dağıtan sıvılar kullanılır (örneğin bir çeşit yağ). Sistemi kullanan bilgisayarların donanımı tamamen sıvı içerisinde bulunur ve ısı, sıvı içerisinde ortak şekilde dağıtılır.