Bilgisayarınızın performansını bu 10 işlemle artırın

Bilgisayarınızın performansını artırmanız ve ona bakım yapmanız için bu 10 işlemi uygulamanızı öneriyoruz.

Bilgisayarınızın performansını bu 10 işlemle artırın

Bilgisayarlarımız şimdilerde hayatımızın vazgeçilmezleri arasında.Okulda, iş hayatında hemen hemen her alanda bu makinlerden yaralanılıyor.Fakat en nihayetinde bu makineler insan yapımı.Ayrıca internet teknolojilerinin gelişmesi dolayısıyla sıkça internetle haşır neşir olduğumuz bu devirde makinelerimizin işletim sistemleri şişebiliyor.Bilgisayarlarımız yavaşlayabiliyor ve bunun sonucunda işler zamanında bitmeyiveriyor.Teknolojioku olarak bilgisayarlarınız için temel olarak bakım yapabileceğiniz ve ayrıca bazı küçük araçlarla gereksiz ve işletim sisteminizi şişiren dosyalardan kurtulabileceğiniz bir yönerge hazırladık.En başta belirtmemiz gereken şey bu hususta ve diğer hususlarda en güncel işletim sistemini kullanmanız yönünde.Bunun dışında bütün donanım sürücülerinizin ve BIOS'unuzun güncel olması da işletim sisteminizin kararlı çalışması için gereken hususlardan.

Diskinizi temizleyin

Disk temizleme işlevine ulaşmak için Windows+R tuş kombinasyonunu kullanın.Karşınıza çıkan "Çalıştır" kutucuğuna "cleanmgr" yazın ve Enter'a basın.Windows'un kurulu olduğu diski seçin.Karşınıza şöyle bir ekran gelecektir:

1471196039_disk-temizleme.jpg

Burada kırmızı çizimle gösterilen "Sistem dosyalarını temizle" seçeneğine tıklayın.Yine baştaki gibi Windows'un kurulu olduğu diski seçin.Daha sonra benzer bir menü ortaya çıktığında bütün kutucukları işaretleyin ve onaylayın.

*Bu işlemin ortalama bir kullanıcı için iki haftada bir yapılması öneriliyor.

Geçici dosyalarınızı temizleyin

1471197221_gecici-dosyalar.jpg

Aynı şekilde ilk adımdaki gibi Windows+R kombinasyonunu tuşlayarak karşınıza gelen "Çalıştır" kutucuğuna "temp" yazın ve Enter'a basın.Karşınıza gelen dosyadaki bütün dosyaları seçin ve silin.Silinmeyenleri ise atlayın.

Aynı işlemlerle "Çalıştır" kutucuğuna "%temp%" yazın ve bir önceki işlemleri uygulayın.

Eğer çok sık bir şekilde yazılım yükleyip kaldıran biriyseniz ayrıca aynı yollarla "Çalıştır" kutucuğu içerisine "prefetch" yazarak ilgili klasöre ulaşıp burdaki dosyaları da temizlemenizi öneriyoruz.Fakat bu işlemin çok sık yapılmaması gerekiyor.

*Bu işlemin ortalama bir kullanıcı için iki haftada bir yapılması öneriliyor.

Windows'un kendi otomatik bakımını uygulayın

1471197313_windows-otomatik-bakim.jpg

Windows kendi içine entegre bakım seçeneğini halihazırda barındırıyor.Bunun için Denetim Masası>Sistem ve Güvenlik>Güvenlik ve Bakım yolunu izleyin.Burada "Bakım" isimli alt menüye tıklayarak "Otomatik bakım" özelliğini tıklayın.İlgili seçeneklerden bilgisayarınıza zaman ayarlı otomatik bakım yaptırabileceğiniz gibi bakımı hemen de başlatabilirsiniz.

Sistem Yapılandırması'nda yapılması gereken değişiklikler

Öncelikle "Sistem Yapılandırması" özelliğine girmek için daha önceki işlemler gibi Windows+R kombinasyonuyla "Çalıştır" kutucuğuna ulaşın.Kutucuğa "msconfig" yazarak Enter'a basın ve özelliğe ulaşın.

1)Ön yükleme(Açılış hızını ayarlama)

1471197399_sistem-yapilandirmasi-1.jpg
Şayet bilgisayarınızın işlemcisini 1'den fazla çekirdeğe sahipse bu işlemi uygulayın."Sistem yapılandırması" özelliğinden "Önyükleme" sekmesine tıklayın.Önyükleme ekranında "Gelişmiş Seçenekler" seçeneğine tıklayın.Daha sonra buradan işlemci sayısını çekirdek sayınızın durumuna göre ayarlayın ve "Tamam" butonuna tıklayın.

2)Başlangıç uygulamarını ve hizmetlerini devre dışı bırakma

1471197484_sistem-yapilandirilmasi-2.jpg
Bilgisayarınız açılırken başlatılan ve açılmasını istemediğiniz bilgisayarınızı yavaşlattığını düşündüğünüz uygulamaların başlatılmasını engelleyebilir ve işletim sistemi çalışırken sizin için gerekli olmayan hizmetlerin durdurulmasını sağlayabilirsiniz.Bunun için "Sistem Yapılandırması" özelliğinde yer alan "Hizmetler" sekmesine tıklayın.En altta "Tüm Microsoft hizmetlerini gizle" kutucuğuna tik atın ve devre dışı bırakmak istediğiniz hizmetleri devre dışı bırakın.
Aynı özellikten "Başlangıç" sekmesine tıklayın ve buradan başlangıçta başlamasını istemediğiniz uygulamaları devre dışı bırakın.

1471197548_sistem-yapilandirilmasi-3.jpg

PureRa ile gereksiz dosyalarınızı temizleyin

1471197582_purera.jpg
26 KB gibi oldukça küçük bir boyuta sahip olan bu program ile işletim sisteminize ait diskinizde yer kaplayan gereksiz çöp dosyalarınızı hızlı bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Buraya tıklayarak aracı indirin ve zip dosyasından çıkartın.Aracı çalıştırın ve karşınıza çıkan ekrandan "Next" butonuna tıklayın.Daha sonra "Check All" kutucuğunu işaretleyin ve "Clean" butonuna tıklayın.

Adware'ları temizleyin

1471197675_adware-temizleme.jpg

Küçük ve zararlı olarak nitelendirebileceğimiz bu Adware'lar internette gezinirken işlemlerinizde ortaya çıkan reklamlarla veya gezinti hızınızı yavaşlatarak işlem görmekte.Bunları bilgisayarınızdan temizlemek için başarılı bir yazılım olan AdwareCleaner'ı kullanabilirsiniz.

AdwareCleaner yazılımını indirmek için buraya tıklayın.

Yazılımı indirip kurduktan sonra "Scan" butonuna tıklayın ve yazılımın zararlı bulması süresince bekleyin.Daha sonra "Clean" butonuna tıklayarak bu zararlıları temizleyin.

Toolbar'ları temizleyin

1471197763_tootlbar-temizligi.jpg

Bilgisayarınıza yüklediğiniz uygulamalarla birlikte gelen sinir bozucu toolbarlar aynı adwarelar gibi internette gezindiğiniz zamanlarda performansınızı etkileyebilir.Bu bağlamda başarılı bir yazılım olan Junkware Removal Tool(JRT) bu toolbarların temizlenmesinde oldukça etkili.

JRT'yi indirmek için buraya tıklayın.

Yazılımı indirdikten sonra karşınıza çıkan pencerede yazılımın işlevini başlatabilmek için herhangi bir tuşa basın.Daha sonra yazılımın işlevlerinin bitmesini bekleyin.Bu sırada çalışan diğer programlarınız kapatılabilir.

Kayıt defterinizi optimize edin

1471197844_kayit-defteri-optimizasynu.jpg
Wise Registry Cleaner isimli araç ile kayıt defterinizi optimize edebilirsiniz.Ayrıca yazılımda yer alan "Sistem Ayarlama" seçeneğiyle de bilgisayarınızı daha kararlı hale getirebilirsiniz.

Wise Registry Cleaner yazılımını indirmek için buraya tıklayın.

Yazılımı indirip kurduktan sonra karşınıza çıkan pencerede "Sadece Güvenli" opsiyonuna tıklayın ve işlemin bitmesini bekleyin.İşlem bittikten sonra karşınıza çıkacak olan "Temizliği Başlat" butonuna tıklayın ve işlemi bitirin.Ayrıca bu araç ile "Sistem Ayarlama" sekmesine girip "Ayar Çek" butonuna tıklayarak sisteminizde olumsuz stabilezeye karşı birçok faktörü düzeltemeye yardımcı olabilirsiniz.

Disk birleştirme işlemi uygulayın

1471197940_disk-birlestirme.jpg
Yaptığınız bir çok işlem sonucu sabit diskinizdeki bir çok dosya düzensizliğe uğrayabilir.Bunun için disk birleştirme yani diskinizin üzerindeki dağınık verilerin bir araya toplanması ve bu sayede makineniz tarafından verilere daha kolay ve hızlı bir ulaşımın sağlanması işlemi sisteminizin performansına olumlu yönde etki eder.Burda önemli olan nokta SSD bir diske sahip olmanız durumunda bu işlemi uygulamamanız.

Halihazırda bu işlev Windows'ta yerleşik olarak bulunuyor fakat Windows bunu biraz yavaş yapıyor.Bu sebeple daha hızlı bir disk birleştirme işlemi için Auslogic Disk Defrag aracını öneriyoruz.

Yazılımı indirmek için buraya tıklayın.

Yazılımı indirip kurduktan sonra programı açtığınızda karşınıza çıkan pencerede "Defrag" butonuna tıklayın ve işlemin bitmesini bekleyin.

Bozulan sistem dosyalarınızı onarın

1471198036_bozulan-sistem-dosyalari.jpg
Sistemizinde çeşitli sebeplerden dolayı bazı işletim sistemi dosyaları bozulabilir ve sistemde kararsızlığa yol açabilir.Bu sebeple temel sistem onarımı yapmak iyi bir önlem.

Komut istemi penceresini yönetici(Administrator) olarak açın.Daha sonra komut olarak "sfc/scannow" yazıp Enter'a basın ve işlemin bitmesini bekleyin.

Bütün bu adımlardan sonra yada herbirinde tek tek bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı öneriyoruz.Aynı zamanda bir bilgisayar için altın madeni sayılabilecek araç olan CleanCleaner ile günlük olarak temizlik yapmanızı da öneriyoruz.