Türk liseliler gürültüden elektrik üretti

Gürültüden elde ettikleri enerjiyle ampul yaktılar.

Türk liseliler gürültüden elektrik üretti

Türk gençliği teknolojide önemli adımlar atmaya devam ediyor. Nafi Güral Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Berkay Yıldız ve Aydın Demirci, fizik öğretmenleri Cahit Bardakçı yardımıyla bir proje geliştirdi.

Öğrenciler projelerinde davul, zurna ve diğer enstrümanlarla ses çıkararak ses titreşimi elde etti ve bu bunu enerjiye dönüştürdü.

Öğrencilere bu projede yardımcı olan fizik öğretmeni Bardakçı, proje hakkında şunları söyledi: "Başta öğrencilerimizle bir beyin fırtınası yaptık. Bunun sonucunda da ses enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilmek için 'mekanik basınçla elektrik enerjisi açığa çıkarma' anlamına gelen piezoları kullandık. Bu çalışmalar sonrası bir prototip oluşturduk. Profesyonel olarak kullanılabilirliğini, prototipin daha büyüğü geliştirildiğinde görebileceğiz. Bununla sesten elektrik üretilebileceğini gösterdik. Sonuç olarak sesi, elektrik enerjisine dönüştürebildik. Büyük çaplı elektrik üretimi için büyük fabrikalar, konser alanları, statlar gibi gürültülü ortamlardan yararlanılabilir. Buralarda aşırı derecede gürültü olduğundan bu enerji rahatlıkla kullanılabilir. Yaptığımız prototipten daha büyüğü fabrikalara kurularak, buradan da sesin enerjisi doğru akımla depolanabilir."

1369461699_sesenerji.jpg

Öğrenciler geliştirdikleri bu proje ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği yarışmada ilk 34'de girdi.

Bütün enerjiler, birbirine dönüştürülebiliyor diyen projedeki öğrencilerden Berkay Yıldız ise; "Hocamız ve arkadaşlarla beyin fırtınası sonrası dünyamızda en çok lazım olan enerjinin, elektrik olduğunda karar kıldık. Yaptığımız çalışmalarda sesin bir basınç değişimi olduğunu ve bu basıncı elektriğe çevirebileceğimizi gördük. Bu noktadan sonra piezo maddeleri kullandık. Bu madde, basınç değişiminden elektrik üreten bir madde. Aynı zamanda hoparlör ve mikrofonlarda da bu madde kullanılıyor. Biz de bunu amacımız doğrultusunda kullanarak bir prototip oluşturduk." Dedi.

Bu proje sayesinde stadyumdaki yüksek sesler enerjiye dönüştürülebilir.