Bir kentin dönüşüm hikayesi: Akıllı Şehir Gaziantep

“Akıllı Gaziantep”in arkasıda Turkcell var!

Bir kentin dönüşüm hikayesi: Akıllı Şehir Gaziantep

Turkcell ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Akıllı Şehir Gaziantep” başlığı altında teknoloji destekli kentsel kalkınma hedefiyle gerçekleştirilen ortak projeleri ve gelecek planlarını bir toplantı ile duyurdu. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş’ın ev sahipliğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Turkcell teknolojisi ile Gaziantep’te yaşanan dönüşüm ve ilerleyen dönemde bu işbirliği ile atılması planlanan adımlar açıklandı.

Selen Kocabaş: Şehirlerimizin kalkınması yolunda belediyelere yol arkadaşlığı yapıyoruz. 

1427879912_selen-kocabas-1.jpg

Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, projenin Turkcell açısından önemini şu sözlerle ifade etti:

“Turkcell olarak teknoloji ve inovasyona dayalı kalkınma hedefiyle geliştirdiğimiz çözümler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yeni bir boyut kazandı. İnsanımızı layık olduğu teknolojik standartlarla buluşturmayı hedefleyen vizyonumuzun “Akıllı Şehir Gaziantep” uygulamaları bizlere büyük heyecan veriyor. Biz “Akıllı Şehir”in bir hedef değil, hiçbir zaman bitmeyecek bir inovasyon yolculuğu olduğuna inanıyoruz. Bugüne kadar pek çok uygulamayı hayata geçirdik ve iş birliğimiz yeni uygulamalarla devam edecek. Çünkü ihtiyaçlarımıza biz çözüm buldukça yenileri eklenecek, yeni çözümler yeni gelişim alanlarını ortaya çıkaracak.

1427880032_selen-kocabas.jpg

Dünyada birçok teknoloji şirketi ve şehir kendi gerçeklerine göre vizyonlarını oluşturuyor. Biz de vizyonumuzu belirlerken bu gerçeklerden yola çıkıyoruz. Örneğin Türkiye’de nüfusunun üçte ikisinden fazlası şehirlerde yaşıyor. Sosyo-ekonomik yapı ve kentleşme dünyadaki birçok bölgeye göre farklı. Bu yüzden, Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak, kendi ülkemizin ihtiyaç ve önceliklerine uygun bir Akıllı Şehir vizyonu geliştirdik. Elbette her yolculukta olduğu gibi bu yolculukta da bir rotamız var. Bu rotayı izlerken şehirlerin 8 temel alanda gelişme kaydetmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gaziantep Belediyesi ile, Sayın Fatma Şahin öncülüğünde bu alanlarda çok önemli adımlar attık. Amacımız, şehirlerimizi teknolojinin gücüyle kalkındırırken belediyelere yol arkadaşlığı yapmak. Hem ihtiyaçlarını belirleme aşamasında hem de farklı teknolojilerle onlara özel çözüm geliştirirken hep yanlarında olmak.“

Selen Kocabaş: Turkcell çözümleri, insan, çevre ve kalkınmaya odaklanıyor.

“Akıllı Şehir” yolculuğunda Turkcell’in, “İnsan”, “Çevre” ve “Kalkınma” olmak üzere üç temel alana odaklandığını belirten Kocabaş, “Her geliştirdiğimiz projede bu alanları hedefe koyuyoruz; çünkü inanıyoruz ki bu üç odak, şehirlerimizi daha yaşanılabilir, vatandaşımızı daha mutlu hale getirecek. Bunun örneğini Gaziantep’te görüyor ve bu güzel kentimizi uluslararası ‘Şehir Protokolü’ inisiyatifine dâhil ederek dünyada örnek gösterilir konuma taşıyan Fatma Şahin’i ve onun nezdinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, kültür ve turizm alanındaki uygulamalardan mobil sağlık çözümlerine kadar pek çok alanda Gaziantepliler’e hizmet götürmeyi hedefliyoruz. Turkcell teknolojisinin gücü daima Gaziantep’in arkasında olacak” dedi.

Fatma Şahin: Sürdürülebilir kalkınma için teknoloji şart 

1427879978_img0785.jpg

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yaptığı konuşmada Gaziantep’in geçirdiği dönüşümü ve Turkcell ile yaptıkları iş birliğini değerlendirdi. Katılımcıları “Akıllı insanların şehrine hoş geldiniz” diyerek selamlayan Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Kalkınmanın özü her alanda uzmanlaşmış insan gücü. Bizim de teknolojik uzmanlığa ihtiyacımız var. Bu anlamda dünyadaki değişim ve dönüşümü öngöremez, zamanın ruhunu yakalayamazsak dünya çapındaki rekabeti yürütemeyiz. İnsanlar ve şirketler gibi kentler de büyük bir rekabet yaşıyor. Rekabeti yönetebilmemiz için bilgi, teknoloji ve finansı yönetmemiz gerek. Sürdürülebilir kalkınma bu alanların doğru yönetilmesiyle mümkün. Elimizdeki sermayeyi geleceğe doğru taşımamız gerek. Biz, insanı merkeze alan, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesine inanıyoruz. Gaziantep’in ruhunda bu var, bize düşen bu başarı hikayesini geleceğe taşımaya teknolojinin desteğiyle elçilik etmek. Gaziantep Belediyesi olarak kurumsal kapasitemizi ve sorun çözme kapasitemizi, geçtiğimiz 1 yıllık dönemde artırdık. Bu başarı hikayesinin oluşumunda teknolojinin büyük payı var. Turkcell iş birliği ile elektrik ve su tüketiminde ve hafriyat yönetiminde büyük tasarruf ve verimlilik sağladık. Zeugma Müzesi’nde ve yıllık 2,5 milyon kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçemizde Turkcell’le birlikte teknolojik altyapı kuruyoruz. Planladığımız yeni projeler de var. Gaziantep’i bir Akıllı Şehir haline getirme sürecinde yol arkadaşımız Turkcell’e bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz.”

Gaziantep’te neler oluyor?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Akıllı Şehir Gaziantep” projesi kapsamında özellik son bir yıldır hummalı bir çalışma yürütüyor. Gaziantep’in tam anlamıyla bir ‘Akıllı Şehir’e dönüştürülmesi için Turkcell, Turkcell Superonline ve Turkcell Global Bilgi tarafından geliştirilen çözümler kullanılıyor. Hayata geçirilen tüm uygulamalarla birlikte Gaziantep’te yıllık 30 milyon TL’lik bir tasarruf sağlandı.

1427880003_fatma-sahin-ve-selen-kocabas.jpg

Enerjide dev tasarruf

Gaziantep’te bulunan dört Organize Sanayi Bölgesi’nde 900 adet elektrik sayacı Turkcell teknolojisiyle gerçek zamanlı olarak okunabiliyor, anlık enerji tüketimi ve güç bilgileri abone bazında alınabiliyor. Bu sayede anlık ihtiyaç kadar elektrik üretilmesi-iletilmesi ve verimli kullanılması sağlanıyor.

Akıllı Sayaç sayesinde elektrik şebekesindeki kaçak kullanım yaklaşık yüzde 90 oranında önlendi. Eskiden yüzde 4 olan kayıp-kaçak oranı, yüzde 0,5’e düşürüldü. Bütün ülkenin elektrik şebekesinde yük dengesizliğine yol açan reaktif tüketim de kontrol altına alındı. Elektriğin yanı sıra su yönetiminde de Turkcell teknolojisi kullanılıyor. Su konusunda kısıtlı kaynaklara sahip Gaziantep’te 50’ye yakın derin su kuyusu ve su depoları uzaktan izlenerek doğal kaynakların daha verimli kullanılması sağlanıyor. 

Turkcell ve Gaziantep uluslararası Şehir Protokolü Topluluğu’nda

Gaziantep; belediyeler ile teknoloji şirketleri, akademik kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek şehirlerin içerisinde bulunduğu zorlukları ortak akılla çözmeyi hedefleyen uluslararası Şehir Protokolü Topluluğu’nun (City Protocol Society) bir parçası. Merkezi ABD’de bulunan inisiyatif, deneyim paylaşımı ve öğrenme temelli bir yaklaşımla daha iyi kentleşme sağlanmasını hedefliyor.

Turkcell ve Gaziantep Belediyesi, Şehir Protokolü ile küresel düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleştiriyor. Bu sayede hem başarılı dönüşümler yaşamış kent örnekleri doğrudan incelenebiliyor hem de gerek Gaziantep’te gerekse Türkiye genelinde uygulanmış ve başarılı olmuş çeşitli projeleri anlatma ve dünyaya liderlik etme fırsatı doğuyor. Turkcell, insanlığın ortak değerlerine katkı anlamı taşıyan bu paylaşım olanağına büyük önem veriyor. Şehir Protokolü Topluluğu içerisinde Moskova, Dublin, Amsterdam, Barcelona gibi pek çok büyük şehir bulunuyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: “Barcelona’da, Dubai’de ve Moskova’da ne varsa Gaziantep’te de olacak.”

Hayata geçirilen projeler

Turkcell, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne 8 ana başlık altında onlarca farklı teknolojik çözüm sunuyor. Ulaşım, Enerji&Su, Çevre Yönetimi, Güvenlik, Sosyal Hizmetler, İmar&Emlâk, Etkileşim Merkezi, BT Altyapısı başlıkları altında sunulan çözümler sayesinde hem şehrin bütçesinde milyonlarca lira tasarruf ediliyor ve doğal kaynakların verimli kullanımı sağlanıyor hem de kent sakinlerinin yaşam kalitesi önemli ölçüde artıyor.

Akıllı Durak: Gaziantep tramvay hattında aylık 1,5 milyon kişiye taşıma hizmeti veriliyor. Gaziantep sınırları dahilinde 28 adet Akıllı Durak ile toplu taşımada vatandaşın tramvay bekleyerek duraklarda geçireceği zaman günlük ortalama 20 dakika kısaltılıyor, seferler buna göre planlanıyor ve günlük yaşamda zaman daha verimli kullanılıyor. Yol durumundan kaynaklanan gecikmeler ve duraklarda oluşabilecek yığılmalar görülerek zamanında müdahale edilebiliyor. Tramvayların konum bilgisine göre güzergâhlarındaki sinyalizasyonlar da kontrol edilerek şehir içi araç trafiğinin akışı düzenleniyor, trafik ışıklarında bekleme süreleri minimuma indiriliyor ve olası kazalar önleniyor.

Tramvay ve Otobüslerde ücretsiz Wi-Fi: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren 93’ü otobüs ve 28’i tramvay olmak üzere toplam 121 adet toplu taşıma aracında Gazianteplilere ücretsiz 3G internet hizmeti veriliyor. Üstün Turkcell 3G altyapısı sayesinde Gaziantepliler şehir içi seyahatleri esnasında hizmet aldıkları operatörden bağımsız olarak hızlı internet hizmetinden faydalanabiliyor. Hizmetinin halka sunulduğu 10 ayda, ücretsiz wi-fi imkânından 400.000 kişi yararlandı.

Etkileşim Merkezi: Turkcell Global Bilgi tarafından 153, 185, 188 numaralı hatlar dahil olmak üzere vatandaşların talep ve şikayetlerini dile getirdiği çağrı merkezi yapısı oluşturuldu.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için hizmet veren Alo 153 çağrı merkezi ile aylık ortalama 40 bin çağrı alınıyor. Belediyenin faaliyet alanları ve hizmetleri hakkında vatandaşlara 7/24 hizmet veren Etkileşim Merkezi, aynı zamanda belediyenin sosyal medya hesaplarını da yönetiyor. Vatandaşın ihtiyaç ve şikayetleri, gerçek zamanlı olarak ilgili birimlere iletiliyor ve mümkün olan en kısa sürede çözüme ulaşması için koordinasyon sağlanıyor.

Hafriyat araçlarının takip edilmesi: Belediye, taşeron firmalara ait 900’ü aşkın hafriyat kamyonunu takip edebiliyor ve harfiyatların daha önce belirlenen alanlara boşaltılması sağlanıyor.

Araç İzleme ve Yönetimi: Şehirde can ve mal güvenliğini sağlamak için 300’den fazla Belediye aracı (itfaiye, çöp kamyonu, zabıta) uzaktan izlenerek yönetiliyor.

Fiber internet altyapısı: Turkcell Superonline tarafından kurulan 950 km fiber internet altyapısı ve 32 bin kullanıcı bulunuyor. Bu altyapı sayesinde 12 ayrı bölgede 100 bin ev ve iş yerine hizmet veriliyor, vatandaşların kesintisiz ve son teknoloji fiber altyapı ile internet hizmeti alması sağlanıyor. 

Park ve bahçe sulama: 17 dönümlük bir alanda yer alan Botanik Park, topraktaki ve havadaki nem oranı ölçülerek otomatik olarak sulanıyor. Toprağın ihtiyacı kadar sulama yapılmasıyla su tasarrufunun yanı sıra bitkiler de sağlıklı olarak yetiştiriliyor. Ayrıca, ortalama yüzde 15 su tasarrufu sağlanmakla birlikte, bitkilerin ihtiyacı olan rutin bakımlar daha verimli yapılıyor. Bu sayede yıllık 400 bin metreküp su tasarrufu bekleniyor.

Isı Takibi: Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Afrika ve tropik bölgeden gelmiş hayvanlar için ısı takibi yapılıyor. Bu sayede her bir hayvanın fizyolojik özelliklerine göre ısı değerleri ayarlanabiliyor.  Bunun için her bir hayvan barınağının ısısı anlık olarak ölçülüyor ve istenen her yerden izlenebiliyor. Ayrıca sıcaklığın istenen değerlerin dışına çıkması durumunda da SMS ile ilgili bakıcıları anlık uyarı gönderilebiliyor.

Turkcell En Yakın UygulamasıVatandaş, konumuna göre en yakın eczane, hastane, ATM vb. gibi noktaları cep telefonuna yüklediği uygulama üzerinden görüntüleyebiliyor.

Zürafa Şakir’e teknolojik barınak

Avrupa’nın en büyük üçüncü hayvanat bahçesi olan “Gaziantep Hayvanat Bahçesi”nin en ünlü sakinlerinden biri olan zürafa Şakir’in yaşadığı alanın ısı kontrolü de Turkcell’in M2M servisleriyle anlık olarak takip ediliyor. Güney Afrika kökenli “Şakir”in bulunduğu alanının ısısının 15 derecenin altına inmemesi gerektiğinden, yaşadığı alan sürekli kontrol altında tutuluyor. Isı 15 derecenin altına indiğinde sistemde oluşan alarm sayesinde, gerekli müdahaleler yapılarak alanın ısısı yükseltiliyor. Bu sayede 15 yaşında, 5 metre boyunda, 1350 kilo ağırlığındaki zürafa Şakir, barınağında sorunsuz bir şekilde yaşamını sürdürüyor.