Borlu İHA'lar geliyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Borla çalışan insansız hava araçları(İHA)için başlatılan projenin sonunu gelindiği bildirdi.

Borlu İHA'lar geliyor!

Teknoloji hızlı gelişimini sürdürürken ülkemizde bu alandaki çarklar ne kadarda yavaş olsada gurur verici gelişmeler yaşanmıyor değil. Bu bağlamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde geçtiğimiz yıllarda başlatılan borla çalışan insansız hava araçları projesinin test aşamasının sonuna gelindiği açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun yaptığı açıklamada, borla çalışan insansız hava araçları (İHA) üzerinde çalışıldığını, yapılan testlerde havada kalma süresinin yüzde 60’a varan oranda artırıldığını ve bu testlerin kasım ayına kadar tamamlanacağını açıkladı.

Alaboyun, 2013'te Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanlığı (BOREN) ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) işbirliğinde Bor ve Hidrojen Teknolojileri Yetkinlik Merkezi kurulduğunu anımsatarak, merkezde sunulan ilk projenin "İnsansız Hava Aracı (İHA) için Bor Temelli Hidrojen ve Yakıt Pili Sistemi Geliştirilmesi" olduğunu belirtti.

1444077876_img20151005234115.jpg

Alaboyun, "PEM tipi yakıt pillerinde bor kullanıldığı zaman, 3 saat havada kalabilen mini İHA'ların kapasiteleri yüzde 60’ın üzerinde artarak 5 saate kadar havada kalabiliyorlar" dedi. Şu anda test aşamasında olan projenin kasım ayına kadar tamamlanacağı bilgisini veren Alaboyun, "İHA’larda kullanılan borlu yakıt miktarının artırılması ile uçuş süresi daha da artacak. Bizim asıl hedefimiz, havada kalma süresini 3 katına kadar çıkarabilmek. Pilot çalışmada, 5 saate varan havada kalma süresini 9 saate kadar çıkarabilmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.