Bu ağaca dokunan ölüyor!

Dünyanın en zehirli böceği, dünyanın en zehirli yılanı ya da bitkisini duymuş olabilirsiniz. Peki dünyanın en zehirli ağacını duymuşmuydunuz?

Bu ağaca dokunan ölüyor!

Guinness Rekorlar Kitabına girecek kadar tehlikeli olan ve “Dünyanın En Zehirli Ağacı” olarak ünlenen Manchineel ağacı, Florida, Bahama, Karayibler, Orta Amerika ve Güney Amerika bölgesinde rastlanan nadir bir ağaç türü.

Manchineel ağacına ufak bir dokunuş bile deri üzerinde yanıklar oluşturacak kadar etkiye sahip. İnsan vücudu ağacın zehirine kısa süre içerisinde tepki veriyor ve cilt kabarcıklar halinde su toplamaya başlıyor.

Yağmur yağarken ağaca yaklaşır veya ağaçtan sıçrayan bir yağmur damlasına maruz kalınırsa, yine tehlike maruz kalınmış oluyor. Veya yanan bir Manchineel ağacının dumanı göze temas ederse, körlüğe sebep olabiliyor.

1408567151_img20140820233135.jpg

Bu yüzden ağacın bulunduğu kimi bölgelerde ağacın etrafında özel güvenlik önlemleri alınırken, ağacı tanımayan kişilerin zarar görmemesi için özel uyarı işaretleri ve tabelalara başvuruluyor.

Manchineel ağacı (Manşinel ağacı) (Hippomane mancinella), sütleğengiller (Euphorbiaceae) Batı Hindistan ve tropik Amerika’ da yetişen bir ağaçtır. Boyu 3 metreden 15 metreye kadar uzayabilir. Düz ve açık kahverengi bir kabuğu; uzun dalları vardır. Yumurta şeklindeki yaprakları 10 cm uzunluğundadır ve dişli kenarlara sahiptir. Küçük ve pembe çiçekleresahiptir. Elma şeklinde meyveleri vardır.

Sütlü sapı ve sarı-yeşil meyveleri oldukça zehirlidir. Hatta meyvelerden sıçrayan yağmur damlaları ya da çiğ deride yaralanmalara sebep olabilir. Yanan odundan gelen dumanı ise geçici körlüğe neden olabilir.

1408567174_img20140820233333.jpg

Manchineel ağacının meyvesinin yanlışlıkla ısırılırması ölümle sonuçlanankomplikasyonlara neden olmaktadır. Çeşitli örgütlerin bu ağacın meyvelerini gizlice ülke dışına çıkarttığı ancak ne amaçla kullandığı bilinmiyor. Manchineel ağacı meyvesinin yemek ve içeceklerin içine çok az miktarda enjekte (şırınga damlası) edilmesinin bile çeşitli ölüm vakası oluşturacak kanser veya kriz etkisi oluşturduğu da bilinmektedir. Meyve, hastanın kısa sürede ölmesine neden olmaktadır.

Ajanların cirit attığı Türkiye’de kanser ve benzer vakalara yakalanan insanların sayısında artış olurken teşhisi konulamayan, basit nedenlere bağlı ölüm vakalarının arttığı şu dönemde ise Manchineel ağacı veya meyvesinin Türkiye’de olup olmadığı bilinmemektedir. Manchineel ağacından zehirlenen hastanın ne gibi belirtiler gösterdiği ise sağlık kuruluşları tarafından belirtilmemektedir.

Kaynak: http://www.ilgincbirbilgi.com