Bu sene Fifa 15 mi yoksa PES 2015 mi oynayacağız?

Merakla beklenen Fifa 15 ve PES 2015 arasındaki rekabet bitmiyor.

Bu sene Fifa 15 mi yoksa PES 2015 mi oynayacağız?

Oyun dünyasının iki ezeli rakibi olan FIFA ve PES 2015 versiyonları ile oyun severlerle buluşmaya hazırlanıyor. Uzun zamandır rekabet içinde olan iki oyun arasında bir süredir Fifa üstünlük sağlamış PES serisi bir hayli zora sokmuştu. Bu karşılık Konami bir çok yenilik ile küllerden doğmaya çalışsada EA Sports' da boş durmuyor ve FIFA serisini geliştirmeye devam ediyor.

Şu zamana kadar iki oyun ile ilgili bir çok bilgi ortaya çıktı. Bizde bu bilgileri toplayıp, bir fikir elde etmeye çalışacağız. Tabiki oyunları henüz oynamadığımız için fikirden öteye gidemeyeceğiz.

İlk olarak PES 2015' den başlayalım.

PES 2015

1409323101_pes2015.jpg

Oynanış

Yeni PES oyununda oynanış sistemi tamamen yenilenmiş durumda. Kontrollerin daha duyarlı olacağı söyleniyor. Ayrıca yeni bir şut sistemide geliyor. Daha kontrollü şutlar çekebileceğiz ve neredeyse sınırsız şut kombinasyonları yapabileceğiz. Bununla birlikte bire bir mücadele ve son pas sistemleride yenileniyor. Artık omuz omuza mücadeler daha zevkli, paslarda daha isabetli ve tehlikeli olabilecek. Bir diğer yenilik ise tepkime süresinin azaltılıp, FIFA' ya göre daha hızlı bir oynanış sunması.

Online Master Lig

PES' in belkide en çok sevilen özelliği olan Online Master Lig bölümünde de bir takım yenilikler geliyor. Bunların en önemlisi ise gerçek parayla sanal ürünlerin satın alınması olacak. Bu sistemle PES, FIFA' nın Ultimate Team özelliğine rakip olacak.

Gerçekçilik

Hepimiz biliyoruz ki, PES oynanış (Fizik motoru) olarak çok zevk versede atmosfer olarak FIFA serisinin çok gerisinde kalıyor. Bunun farkında olan Konami, 1000' den fazla futbolcuyu yeniden modelledi. Yeni animasyonlar ekledi ve tribün atmosferinde bir takım düzenlemeler yaptı. Böylece tribünlerin maça etkisinin çok yoğun olacağı belirtilmekte.

PES ID ve Balance of Play Sistemi

Bu sistemle birlikte, takımlar gerçeğe yakın güçlerde olacaklar. İlgiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Brezilya ligleri takım kadroları ve performansları her hafta bir güncelleme ile oyuna aktarılacak.

Full Pitch AI Sistemi

Bu sistemle birlikte bilgisayara karşı oynarken oyundan çok daha zevk alabileceksiniz. Bunun nedeni bu sistem sayesinde yapay zeka sadece sahanın ekrana yansıtılan bölümünü değil, tamamını kullanmaya başlayacak. Böylece bilgisayardan daha mantıklı haraketler görebileceğiz. Kendi takımımızda da oyuncuların daha iyi uyum sağladığını görebileceğiz.

Değiştitilebilir Maç Ortamı

Bu özellik beni en çok şaşırtan özellik diyebilirim. Diyelimki rakibiniz pas odaklı oynamayı seviyor. O zaman tek yapmanız gereken görevlilere söylemek ve çimlerin daha kısa kesilmesini sağlamak. Ya da takımınızın daha hızlı oynamasını istiyorsanız maç öncesi çimlerin sulanmasını isteyin. Stadınızın her hangi bir bölümünü ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebileceksiniz.

Takım Lisansları

İşte PES serisini geride bırakan en önemli sorun. Takım lisanslarının her sene tam olarak karşılanamaması. PES 2015 ile ilgili bu konuda net bir bilgi yok. Yapılan açıklama lisans konusunda çalışmaların devam ettiği. Umarız Konami bu soruna bir çözüm bulur ve oyun severleri mutlu eder diyelim.

PES 2015 oynanış videosu

Bir sonraki sayfada FIFA 15 ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

FIFA 15

1409323179_fifa15.jpg

Oynanış

FIFA 15 büyük oranda yeniliklerle beraber geliyor. Bunlardan en önemlisi duygu yoğunluğu sistemi. Bu sistemle birlikte oyuncular sahada, seyirciler ise tribünlerde gösterdiği duygusal tepkiler ile maçın heyecanını ve atmosferini çeşitlendirecek.

Maç boyunca duygusal zeka, sahadaki 22 oyuncuyla bağlantılı olacak ve bu oyuncuları da bir birine bağlayacak. Her oyuncunun, sahadaki diğer tüm oyuncularla ilgili, maçın gidişatına göre olumlu veya olumsuz bir davranışı ve hissiyatı olacak.

Buna göre bir oyuncu, başka bir oyuncu tarafından bir kaç kez faule maruz kalırsa bu ikili arasında sürtüşme olabilecek, faul yapılan oyuncu rakibine sert çıkışlar yapabilecek ya da oyuncu bir şut kaçırdığında takım arkadaşları ona moral verebilecek. Oyuncular tıpkı gerçek gibi duygularını yansıtacaklar. Kimi zaman sinirli kimi zaman mumnuniyetsiz kimi zamanda formda ve mutlu olacaklar. Bu sistem tam bir yenilik.

Duygu yoğunluğu haricinde oynanış ile ilgili diğer yeniliklerse çeviklik ve kontrollerde kendisini gösteriyor. Yeni FIFA ile oyuncular daha çevik, kıvrak ve daha gerçekçi kontrol edileceği söyleniyor.

Oyuncuların top sürüş teknikleri tamamen elden geçirilmiş. Yakın top sürüşlerde dengeyi ve tekniği daha iyi hissedeceğiz. Keskin ve seri dönüşler yapabileceğiz. Oyuncuların hareketleride gerçeğe oldukça yakın olacağı belirtiliyor.

Topa yapılan dokunuşlar, topun çok daha gerçekçi bir şekilde dönmesini veya bir yere doğru yönelmesini sağlayacak.

Vücudun veya topa dokunan bölgenin konumuna bağlı olarak, her dokunuş, pas, şut veya sekerek yön değiştirmede topun dönüş yönü en doğru şekilde olacak.

Doğru zamanda doğru şekilde yapılan vuruşlar FIFA 15 oynanışını çok değiştirecek.

Adam adama mücadelelerin şekli de değişiyor. Oyuncular artık, rakiplerini toptan uzaklaştırmak için tüm vücutlarını kullanacaklar. Yatarak müdahalelerde defans oyuncuları topu rakiplerinden söküp alabilecek.

Omuz omuza mücadele, forma çekme ve tüm vücudu kullanarak yapılan müdahaleler rakibinizi daha önce olmadığı kadar yıpratacak.

Gerçekçilik

FIFA' nın en başarılı olduğu alan gerçekçilik. Bunu kimse yadırgamasın. Yeni FIFA 15 ile gerçekçilik daha da üst kademelere çıkarılıyor. FIFA 15 görsel açıdan tamamen değişiyor. Oyuncular gerçek hayattakine çok benzeyecek. Yeni ışıklandırma sistemi ile oyuncuların nasıl görüneceği belirlenecek. Böylece daha doğal ve gerçeğine benzer oyuncular göreceğiz.

Karakter modellemelerinin haricinde, formalarda tasarımlarıda daha canlı görünecek şekilde yeniden modelleniyor.

EA Sports animasyon konusunda da bir çok adım atıyor. Artık oyuncuların nefes alış verişini ve saçlarının hareketlerini görebileceğiz. Yağmurlu havalarda çimlerden çıkan suyu, çimlerde hem kramponların hemde kaymadan dolayı çıkan izleri görebileceğiz.

Stadyumlarda artık animasyonlu LED reklam panoları olacak. Köşe bayrakları hareket edecek ve kale direkleri sert şutlarda sallanacak ya da top ağlara gittiğinde ağları yere bağlayan demirler kalkabilecek.

Takım Lisansları

FIFA' nın bir diğer başarılı oldu nokta da lisanslardır. Bu konuda pek sıkıntı yaşamayan FIFA serisi, yeni oyun ile birlikye Türkiye ligini de yeniden bizlerde buluşturuyor. Bu beni oldukça sevindirdi diyebilirim.

FIFA 15 Oynanış Videosu

Sonuç

Her iki oyunda bir çok yenilikle beraber geliyor. Tabiki bu yazıda eksik olan özelliklerde mevcut olabilir. Fazlasını oyunlar çıktığında göreceğiz. Ancak genel olarak baktığımız da FIFA 15 sağlam yenilikler yapmış gibi görünüyor ve PES' in bir adım önünde. Aslında bu beni bir yandan üzüyor çünkü ben daha çok PES oynamasını seviyorum. FIFA' daki atmosfer PES' de olsa FIFA' nın yüzüne bakmam diyebilirim. Gerçi yukarıdaki özelliklere baktığımızda FIFA' nın duygu yoğunluğu sistemi beni çok etkiledi. Nasıl olacağını ve maç içerisinde ne gibi bir his vereceğini çok merak ettim.

Umarım her iki oyunda hedeflerine ulaşır ve bize keyifli dakikalar yaşatır. Son olarak platformlar ile ilgili bilgi vereyim. Her iki oyunda PS3, PS4, xBox 360, xBox One, PC, Nintendo 3DS, PS Vita ve Wii platformlarında yerini alacak. FIFA 15 23 Eylül' de. PES 2015 ise 26 Eylül' de raflardaki yerine alacak.