Canlı bilgisayarlar geliyor

Bilim adamları bakteri hücresine veri yüklemeyi başardılar.

Canlı bilgisayarlar geliyor

En sonunda buda oldu ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bilim adamları, canlıların özelliklerinin soydan soya geçmesini sağlayan DNA'lara dijital bilgi yüklemeyi ve bu bilgiyi silmeyi başardı. Tıp dünyasında genetik hastalıklarla ilgili çalışmalarda bir çığır açabileceği söylenen bu çalışma Stanford üniversitesinde yapıldı.

Stanford Üniversitesi Genetik Mühendisliği Bölümünden bilim adamları, 3 yıl boyunca, 750 deneme yaptıktan sonra bir bakterinin DNA'sına dijital veri yüklemeyi başardılar. Bilim adamları, çalışmayı yaparken koli basili olarak bilinen bakterileri ve dijital veriyi DNA'ya aktarmak için enzimleri kullandı.

1352453609_138848.jpg

DNA üzerinde genetik anahtar eklendi ve anahtarın çevrili olduğu duruma göre bir enzimin bilgiyi sağ tarafa, diğer enzimin ise sol tarafa aktarması sağlandı. Enzimin aktardığı yöne göre hücre ultraviyole ışık altında kırmızı ya da yeşil ışık verdi. Fakat bakteriler henüz tam anlamıyla dijital veri depolarına dönüştürülemedi. Bakterinin DNA'sında veri miktarı şimdilik 1 Bit'le sınırlı ve bilim adamları, bu miktarı arttırmak için çalışmaların devam ettiklerini söylediler.

Eğer bu çalışmada başarılı olunursa kalıtımsal hastalıklarla, yaşlanmayla ya da kanserle ilgili araştırmalarda önemli rol oynayacağı açıklandı. Araştırmacılara göre, dijital veri ile hücre bölünme sayısı hesaplanabilir ve kanser safhasına geçmeden önce durdurulabilir. Hücrelerin kaç kere bölündüklerinin tespiti için, DNA'lara 50 ila 200 Bit'lik bilgi yüklemek gerekiyor.