Casusluk filmlerinde gördüğümüz teknoloji gerçeğe mi dönüşüyor? [Video]

MIT, Microsoft ve Adobe bünyesinde çalışan araştırma grubu, muhtemelen casusluk filmlerinden de etkilenerek ilginç bir algoritma geliştirdi.

Casusluk filmlerinde gördüğümüz teknoloji gerçeğe mi dönüşüyor? [Video]

Bir fizik kuralı der ki; ses dalgaları bir cisme temas ettiğinde konu öylece kapanmaz, cismin yüzeyinde titreşimler meydana gelir. İşte bu basit kuraldan yola çıkan MIT, Microsoft ve Adobe bünyesinde çalışan araştırma grubu, muhtemelen casusluk filmlerinden de etkilenerek ilginç bir algoritma geliştirdi.

Nesnelerin, ses etkisiyle titreşimini baz alan algoritma; görüntü kaydı ve analizi ile sesin detaylarını sunmayı başarıyor. Yani gözle görülemeyecek nesne titreşimleri yakalandığında işler değişiyor. “The Visual Microphone: Passive Recovery of Sound from Video” adlı araştırmanın yayınlanan sonuçlarına göre; örneğin bir şeker ambalajının ya da odadaki bitkinin görüntüleri kaydedilerek, ilgili yerde nelerin konuşulduğu bilgisine ulaşılabiliyor. Evet, bir ambalaj ya da bitki bile yeterli.

1407697548_mit-sound-extract-audio.jpg

Araştırma, yakın gelecekte bir odanın dışından gerçekleştirilecek video kaydının içeride neler konuşulduğu hakkındaki bilgiye ulaşmak için yeterli olacağını gözler önüne seriyor. Sonuçların sansasyonel olduğu açık.

Analiz için gereken başlıca aygıt ise nesnelerin her hareketini yakalayabilecek bir kamera. Kaydın ardından elde edilen görüntüler üzerinde titreşimleri yaratan ses kurgulanabiliyor ve sonuçlar sesin ne olduğunu ortaya koyuyor. Etraftaki cisimler adeta görsel bir mikrofona dönüşüyor.

Titreşimler, gözle görülemeyecek kadar küçük, hatta bir pikselin binde beşi ölçüsünde; bununla birlikte yüksek fiyat etiketine sahip kameralar olmadan da bilgiye ulaşılabiliyor. Konu üzerinde detaylı çalışmalar devam ediyor, bulguların klasik ses dinleme geleneğini gelecekte kökten değiştirme potansiyeli var.