Cern'in Hadron çarpıştırıcı kısa devre yaptı!

Dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda arıza meydana geldi.

Cern'in Hadron çarpıştırıcı kısa devre yaptı!

Dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın iki yıl aradan sonra yeniden çalıştırılması teknik bir soruna neden oldu. Uzmanlar, çarpıştırıcının dev elektromıknatıslarının kısa devre yaptığını, sorunun giderilmesinin günler hatta haftalar alabileceğini açıkladı.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yeniden çalıştırıldıktan sonra protonları daha yüksek enerjiyle çarpıştıracak.Çarpışmadan önce proton ışınlarının, 27 kilometrelik bir halka şeklinde tasarlanan tünelde, her iki yönde hiçbir engele takılmadan hareket edebilmesi gerekiyor. Protonların bu hafta içinde hareket ettirilmesi bekleniyordu, ancak kısa devrenin ardından planların gözden geçirileceği belirtiliyor.

1427491911_img20150327233056.jpg

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki kısa devrenin Cumartesi günü tespit edildiğini açıkladı. CERN yetkilileri "sorunu iyi anladıklarını" ancak mıknatısların 273 dereceye yaklaşan sıcaklıklara kadar soğutulması nedeniyle tamirin uzun zaman alabileceğini söyledi. Açıklamada, arızalı mıknatısın ısıtılıp tekrar soğutulmasının gerekebileceği vurgulandı.

CERN'de yapılan deneyler sonucunda Mart 2013'te uzmanlar, evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık 'Higgs Bozonu'nu bulduklarını açıklamıştı.