iPad Mini vs Google Nexus 7 vs Kindle Fire HD - Karşılaştırma!

İşte 7 inç tabletlerin en güçlü rakipleri!

iPad Mini vs Google Nexus 7 vs Kindle Fire HD - Karşılaştırma!

iPad Mini 7.9 inç ekranıyla büyük kardeşinden daha parlak bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Fakat iPad mini'nin diğer popüler 7 inç tabletler arasındaki konumu nasıl olacak? Bu haberimizde sizlere iPad mini, Nexus 7 ve Amazon Kindle Fire HD karşılaştırması yapacağız.

1351252566_ipad-mini-yoink.jpg

Tasarım

200 mm uzunluk ve 135 mm genişlik ile yeni iPad'e oranla önemli derecede küçültülmüş bir tablet. Ancak Nexus 7 ile karşılaştırdığınızda göründüğü kadar küçük olmadığını fark ediyorsunuz. Nexus iPad ile yaklaşık aynı uzunlukta ancak 120 mm genişliğinde geliyor.

Fire HD ise yaklaşık iPad mini ile aynı ölçülerde. iPad mini 7.2 mm inceliğe, Nexus 7 10mm ve Fire HD 10.3 mm inceliğe sahip. Tasarım olarak iPad mini inceliğiyle dikkat çekiyor ve daha zarif bir kullanım sağlıyor.

1351252627_google-nexus-7-hands-on-magazine-widget.jpg

Bunların yanı sıra Nexus 7 ve Fire HD siyah plastik yapıda tasarlanmışken iPad mini metal tasarımıyla onlara meydan okuyor. iPad mini tam anlamıyla iPod Touch ve iPhone 5'in arasında bir cihaz. Ayrıca metal yapısına rağmen iPad mini 310 g, Nexus 7 340 g ve Kindle Fire HD 390 g ağırlıklara sahip. Doğru ya da yanlış bana göre iPad'lerde en başarılı özelliklerden biri tasarım.

Ekran

7.9 inç ekran boyutuyla 3 tablet arasında en büyüğü iPad mini. Ancak ne yazık ki büyük ekran, ekran çözünürlüğüyle doğru orantıda ilerlemiyor. iPad mini 1024x768 piksel çözünürlüğü Nexus 7 ve Kindle Fire HD'nin 1280x800 çözünürlüğünden daha az etkileyici. Bunun yanı sıra daha büyük ekranı dezavantaj olarak geri dönüyor. 3 cihaz da iyi görüntü kalitesine sahip fakat en iyiyi arıyorsanız iPad mini yanlış adres. Ayrıca iPad mini'nin beklendiği gibi Retina Display ile gelmemesi de hayal kırıklığı oldu diyebiliriz.

1351252660_kindle-fire-hd-7-89.jpg

Yazılım

Mini tahmin edeceğiniz gibi Apple'ın son işletim sistemi iOS 6 ile çalışıyor. Nexus 7'nin Android Jelly Bean ile karşılaştırmasını sizlere bırakıyoruz. Yazılım özellikleri iPad ya da iPhone ile aynı özelliklerde. iOS 6 güncelleştirmesini aldıysanız, ya da iPhone 5 kullandıysanız, işletim sistemi zaten tanıdık gelecektir. Ses asistanının yanı sıra Twitter ve Facebook entegrasyonu da yeni güncelleştirme ile geliyor.

1351252686_7.jpg

Nexus 7 de Android'in son işletim sistemiyle çalışıyor. Android marketin sunduğu geniş uygulama marketin taşıdığı avantajlara sahip. Jelly Bean ayrıca Google Now hizmetiyle de kullanıcılarına memnun güzel hizmetler sunuyor.

1351252726_b.jpg

Yazılım noktasında son zamanlarda gündeme gelen iOS 6'nın hatalı haritasından sonra Google maps'in bir süre daha kazanan olacağınız söyleyebiliriz. Kindle Fire da ise Android tabanlı bir işletim sistemi olmasına rağmen tam anlamıyla yeni bir ara yüz bulunuyor. Ayrıca Kindle Fire ile Google Play'in tüm uygulamalarına erişim hakkı bulunmuyor. Amazon'un e-book kütüphanesi ve uygulaması da Kindle Fire HD'ye yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

Performans

iPad Mini'de bulunan A5 işlemci iPad 2 ile aynı çiplere sahip. Apple A5X ve A6 işlemcilerini yayınlamasına rağmen bu cihazda kullanmaması da dikkatlerden kaçmıyor. Diğer taraftan Nexus 7 NVIDIA Tegra 3 işlemci ile çalışıyor. Nexus 7 için çok iyi performans sağlıyor. Sosyal ağlarda ya da web gezintilerinde pürüzsüz bir kullanım sunuyor. 3D oyunlar ve iyi grafiklere sahip oyunlarda da hem dokunmatik özelliğiyle hem de performansıyla iyi bir deneyim sağlıyor.

1351252762_amazon-fire-touch-kindle-family-584.jpg

Kindle Fire HD 1.5 GHz çift çekirdekli işlemciye sahip. Kullanıcı ara yüzünün performans ihtiyacının az olması nedeniyle çok hızlı çip sete sahip olmaması kullanımına yansımıyor.

Bağlantı

Apple'ın tableti süper hızlı 4G bağlantısına sahip olacak. Ayrıca 3G ve Wi-Fi kullanımı da sunacak. Nexus 7 ve Kindle Fire HD ise 3G ve 4G bağlantısı sunmuyor. Bu nedenle internet kullanımında sadece Wi-Fi bağlantılı sistem sağlanıyor. Bu bazı konularda dezavantaj olarak karşımıza çıksa da eğer bir akıllı telefonunuz da varsa bazen problem olmuyor.

1351014688_y.jpg

Fiyat

En tartışmalı konulardan biri de tabi ki fiyatları. Özelliklerinin karşılaştırmasını yaptık. Şimdilik bir seçim yapamadıysanız fiyat konusu önemli bir kriter olacaktır. Nexus 7'nin 8 GB versiyonu 160£ ve 16 GB versiyonu da 200£.

Kindle Fire HD benzer ekonomik fiyatla geliyor ve 159£. 32 GB versiyonu ise 210£. Apple bu konuda bütçe dostu değil. 269£ 16 GB versiyon için vermeniz gereken fiyat olacak. Ayrıca 64 GB versiyonunu satın almak isterseniz ve hem 3G hem 4G bağlantılı olsun diyorsanız 400£'yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Buradan sonra seçim sizin..