Tablet almadan önce herkes bu haberi okumalı!

Siz olsaydınız hangi tableti alırdınız?

Tablet almadan önce herkes bu haberi okumalı!

Şu zamandaki tablet piyasası oldukça genişlemiş durumda . Tablet almaya karar verip bir türlü seçim yapamıyorsanız aşağıda yazdıklarımızı okumalısınız .

İlk seçiminiz iPad’den yana olmalı . Çünkü en yüksek performansa sahip tablet o . Ayrıca sayılamayacak kadar yazılım seçeneği , uygulamalar , oyunlar , videolar ve müzikler .

Eğer maddiyat sizin için önemliyse ve çok basit küçük bir seçim yapmak isterseniz Nexus 7 size uygun olabilir . Performans , rahat kullanım ve Jelly Bean desteği ile güçlü bir Android Tablet işinizi görebilir .

1352981368_tablets-2.jpg

Kararınızı daha da kolaylaştıracak birkaç inceleme daha yapalım .

İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Tablet almadan önce kendinize sormanız gereken şey "Ne için kullanmayı planlıyorum?" . Bu iş olabilir , eğlence olabilir , gündemi takip etmek için olabilir . Ya da bilgisayarınızın yerine kullanmak istiyor da olabilirsiniz . Veya seyahatlerde film izlemek , Tv olarak kullanmak da planlarınız arasında olabilir . Biraz da teknik özelliklere değinirsek , sabit bir Internet’e erişim , depolama kapasitesinin yüksek olması ya da HDMI özelliği de istiyor olabilirsiniz .

1352981343_35436489-20610x435.jpg


Fiyat Her Şey Değildir

Bir tabletin pahalı olması , onun yüksek kalite olduğunu göstermez . Bunu her cihaz için söyleyebiliriz . Örneğin bir iPad’den alacağınız teknik performansı , Amazon’nun KindleFire HD tableti de sunabilir ucuz olmasına rağmen . Tekrardan Apple iPad’i ele alırsak ; pahalılığını tam olarak teknik kalitesine borçlu olduğu söylenemez . Hatta tam olarak bir HDMI veya depolama genişletme desteği bile olduğu söylenemez .

Fakat Apple tabletlerin pahalı olma ve dünya lideri konumunda olma sebeplerinden birkaçını söylersek bunlar ; inanılmaz uygulama imkanı , ince tasarım ve zarif arayüz ve sağlam bir ekosistem anlayışı . Tablet fiyatını görmezden gelip , başka şeylerle yaklaşın .

Üretici Markaya Önem Verin

Üretici marka tablet seçiminde önemli bir konumdadır . Üretici güvenilir bir marka olmalıdır , yoksa herhangi bir sorun çıktığında bu sorunu çözmek için çok fazla uğraşabilirsiniz .

Tabletlerdeki versiyonların son ve güncel olmasına dikkat edin . Örneğin Android bir tablet alacaksanız Asus ve Motorola bu konuda iyi , fakat Samsung’un öyle olduğu söylenemez . Üretici markaların tabletlerindeki ünlerini iyice araştırın .

1352972698_kindlesamsung-11610x458.jpg



Tablet Boyutları

7 inç ( Küçük )

Bu tabletler 7x8 inç boyutlarında olurlar . Büyük tabletlere oranla fiyatları daha düşük olabilir ve güç kullanımı da büyüklüğünden dolayı daha düşük olur . Küçük tabletlerin avantajı tabi ki de küçük olmasıdır . Bu boyutlardaki bir tableti tek elinizle kullanabilir , çantanızda ve hatta bazı modellere göre cebinizde bile taşıyabilirsiniz .

1352972759_35338333-14610x435.jpg

Bu boyuttaki bir tableti sınırlı alanlarda bile tek elle kullanabilirsiniz , bu açıdan çok kullanışlı bir cihaz hâline gelebilir . Ayrıca küçük boyutundan dolayı daha elverişli bir e-kitap okuyucu konumundadır . Büyük ve yüksek potansiyel bir tablete ihtiyacınız yoksa, 7 inç tabletler size uygun olabilir .



8.9 - 10.1 inç ( Orta )

8.9 - 10.1 inç aralığındaki boyutlara sahip bir tablet orta boy ekran ve yüksek çözünürlük artısıyla size daha uygun olabilir . Özellikle film izlemek için en iyi seçim diyebiliriz . Ve oyunlar için de keyif verici bir cihaz olabilir .

1352972863_kindle-fcc-635.jpg

Bu tarz orta boy tabletler daha hızlı işlemcilere sahip olurlar . Biraz daha büyük olan ekranları size daha değişik tecrübelere kazandırabilir . Film ve Tv izlerken daha sürükleyici bir seyir , oyun oynarken de daha yüksek bir performans almanız mümkün .

Özetlersek kitap kurduysanız 7 inç , oyun ve film tutkunuysanız orta boy tablet öneriyorum .



10.1 inç’ten Daha Büyük Tabletler ( Büyük )

Bu boyutlardaki tabletler piyasada çok fazla bulunmuyor . Fakat bu kriteri sağlayacak birçok Windows 8 tablet yolda gibi gözüküyor . Büyük boyutları ve klavyeye sahip olmaları sebebiyle üreticileri bu tarz tabletler bir isim bile bulmuş durumda ; "Hybrids(Melez)" . Taşınabilir ve dokunmatik ekranlı oluşları , bilgisayar işletim sistemi tarzında Windows 8 sisteme sahip olmaları ve işlemci hızları bu ismin verilmesindeki önemli nedenlerden birkaçı gibi duruyor . Tabi bu tabletlerin fiyatlarının ne olacağı da meçhul .

1352972932_35190311-11610x435.jpg



Püf Noktalar

İşlemciler

Apple A6X

Şu anki mevcut piyasada bulunan en hızlı işlemci 4.nesil iPad’de bulunuyor . Android benzerlerinin yanında , A6X uygulamaları yüklemede en hızlı görünüyor . Oyunlardaki performansı da tartışılamaz derecede en üst seviyede . Bu işlemciyi istediğiniz bir tablet işlemcisiyle karşılaştırın , A6X üstün çıkacaktır .

Nvidia Tegra 3

Nvidia’in amiral gemisi , 4 çekirdekli kompleks tasarıma sahip ve oyunlarda hızlı bir performans alabilmenizi sağlıyor . Hatta bazı oyunlar Tegra 3 desteğiyle birlikte çıkıyor ve grafiksel işlemleri için Tegra 3’e ihtiyaçları var . Ayrıca Tegra 3 vSMP teknolojisi ile pasif çekirdekleri kapatarak güç konusunda tasarrufta da bulunabiliyor . Ekstra bir çekirdeğe sahip işlemci , kapattığı 4 çekirdeği yerine onu aktif konuma sokuyor ve sadece arka planda çalışan uygulamalar açık kalıyor . Böylece şarj konusundaki sıkıntılarınız son bulabilir .

1352972998_tegra3chip610x407.jpg



Samsung Exynos

Samsung’un patentli Exynos işlemcileri , piyasadaki diğer işlemcilere göre hızlı ve yüksek bir rakip konumunda . Hatta bazen Tegra 3’ten bile yüksek performans aldığı oluyor .

Son çıkan dört çekirdekli Exynos 5250 ; oyun performansı olarak Tegra 3’e fark atıyor ve Nexus 10 için de başarılı , hızlı bir işlemci .

Qualcomm Snapdragon 4

Şu anda çok az sayıda tablet üzerinde çalışan çift çekirdekli bir işlemci sunuyor . Lenovo tablet üzerinde test edilen performansıyla da Tegra 3’ü geride bıraktığı bir gerçek .

Ekran Kalitesi

Herkes Tablet seçimi yaparken ekranı fazlasıyla inceler . Daha parlak , daha keskin görünümlü bir ekran herkesin hoşuna gidecektir . Bunu belirleyen şeyler ise ; ekran çözünürlüğü ve panel tipidir . Şu anki piyasada en iyi ekran Nexus 10’da bulunuyor . 2560x1600 piksel ile Nexus 10 , 2048x1536 piksele sahip ekranıyla iPad’i geride bırakmışa benziyor .

1352973047_toshiba-at200-screen-tablet-1258.jpeg



Panel Tipi , ekrandaki imgelerin kalitelerinin her açıdan korunması ve ekranın parlaklığının üst seviyede olması açısından önemlidir . Ayrıca renklerin nasıl canlı ve doğru olacağı da panel tipiyle alakalı bir durumdur .

Bir tablet seçerken ekranın In-Plane Switching (IPS) veya Plane Line Switching (PLS) olmasına dikkat edin . Kalite bakımından bu özellikler birçok şeyi değiştirecektir .

İşletim Sistemi ve Yazılım Platformu

iOS , Apple’ın mobilin cihazları için güçlü bir işletim sistemi olmuştur . Ayrıca devasa uygulama kataloğu , basit kullanımı ve kullanıcı dostu arayüzü de kendine artılar sağlamıştır .

Android, iOS kadar uygulama avantajı sunmasa da , Andorid son zamanlarda birçok gelişme göstermiştir . Özellikle medya ekosistemiyle , TV şovları , Film , Oyunlar , Dergiler ile kaliteli gelişmeler elde etmiştir . Android’in son sürümü Jelly Bean ise şu an için sadece Nexus 10’da mevcut .

1352973112_google-play-store.jpg



Windows 8/RT

Windows 8 zarif ve güçlü bir kullanıcı arayüzü sunuyor . Ayrıca sistemin dahili müzik akış hizmeti , TV şovları ve filmler için büyük bir desteği bulunuyor . Yine de piyasada tutunup kendini üst sıralara çıkarması için daha birçok yol katetmesi ve uygulama sayısını artırıp dergi ve kitap platformlarında kendini geliştirmesi gerekiyor .

1352973158_lenovo-thinkpad-tablet-2.jpg



Amazon


Sadece Kindle Fire tabletinde bulunan işletim sistemi , atlıkarınca tabanlı bir arayüze sahip olması ve diğer tabletlere oranla kitap konusunda üst düzey bir hizmet sunması gibi özelliklere sahip . Ayrıca meclis üyelerine ücretsiz video kataloğu ve kitapların ödünç alındığı kütüphaneye ise ücretsiz erişim imkanı veriyor . Yine de Android ve iOS’daki uygulama imkanlarını Amazon’da bulamazsınız .

Depolama

Tablette bulunan kişisel içerik herkes için önemlidir . Müzik , film , oyun , uygulamalar vb. Tabi ne kadar içerik o kadar depolama kapasitesine ihtiyaç duyarsınız . Depolama için kapasiteyi ne kadar artırmak isterseniz fiyatta o oranda artacaktır .

Bazı tabletler microSD kartlar ile depolama kapasitenizi artırma imkanı verebilir . Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var . Bazı işletim sistemleri o hafızaların %20lik kısımlarını kendilerine ayırıp sizden çalabilirler .

1352973217_35332494-23610x435.jpg



Dizayn

Bir tablet alırken teknik detaylar kadar , görünüşüne ve nasıl dizayn edildiğine de dikkat ederiz . Elimize tam oturmasını , dengeli olmasını , ağır ya da hafif oluşunu kendimizce test ederiz . Dikkat etmemiz gereken en önemli özellikler bunlardır .

Tabletinizi satın almadan önce kontrol etme şansınız olursa eğer , kenarlarının keskinliğine iyice bakmanızı tavsiye ediyorum . Küçük bir çocuğunuz varsa bu tehlike teşkil edebilir . Tabletin içindeki donanımında yerleştirilmesine göre denge konumu değişebilir .

Tableti her yönden elinize alıp bunu da kontrol etmeniz sizin için faydalı olabilir . Tabi ki inceliği de önemli unsurlardan biridir .

1352973253_35178785-16610x458.jpg