Doodle'a konu olan Hermann Rorschach kimdir?

Google'ın bugünkü Doodle'ı Hermann Rorschach için oldu.

Doodle'a konu olan Hermann Rorschach kimdir?

Özel günlerde ana sayfasında o güne dair adına Doodle denilen çeşitli logolar yayınlayan Google, bugün yine bir özel gün için Doodle yayınladı. Bugünün Doodle’ı Hermann Rorschach'ın 129'uncu doğum günü için oldu.

1383893677_hermann-rorschach.jpg

Peki Hermann Rorschach kimdir?

8 Kasım 1884 tarihinde İsviçre’de dünyaya gelen ve babası ressam olan Hermann Rorschach, babasının aksine sanatçı olmak yerine tıp alanını tercih etti ve ilk yıllarında psikiyatri eğitimi aldı. Eşi de Rus asıllı bir doktordu.

1383893691_hermann-rorschach-20821095-1-402.jpg

Genç yaşında mürekkep lekelerini kullanarak resim yapmayı sevdiği için “kleck” yani mürekkep lekelesi lakabıyla da tanınan Hermann Rorschach takvimler 1912 yılını gösterdiğinde Zürih Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı.

“Psikodiagnostic” adlı yapıtını 1921’de yayınladı. Bugün bu eseri Psikiyatri ve Psikoloji’nin en önemli klasik eserleri arasında sayılır ancak Hermann Rorschach bu kitabıyla, yaşarken hiçbir başarı elde edememiştir. Bu yapıt, yöntemlerinin ve mürekkep lekelerinin bilinçaltını araştırmada nasıl kullanıldığinı açıklıyordu. Mürekkep lekeleriyle ilk çalısan kişi o değildi, ondan önce bu alanda çalışan ünlü kişiler arasında Leonardo da Vinci, Justinus Kerner, Syzman Hens sayılabilir.

Rorschach testi 1960'lı yıllarda en yaygın kullanılan projektif testtir. ABD'de ulusal bir araştırmada Rorschach testi ayaktan tedavide ruh sağlığı tesislerinde kullanılan psikolojik testler arasında sekizinci sırada yer aldı ve Kişilik Değerlendirme Derneği üyeleri tarafından ikinci en yaygın olarak kullanılan test bulundu. Adli tıp değerlendirmesi vakalarında da psikiyatristler tarafından % 25 oranında istenmiştir.