Dünyayı kısa süre içinde değiştirecek 10 teknoloji

Teknoloji hızla gelişiyor! Dünyayı kısa süre içinde değiştirecek 10 teknoloji haberimizde!

Dünyayı kısa süre içinde değiştirecek 10 teknoloji

Teknoloji, birçok şeyi yapma gücüne sahiptir ve dünyayı değiştirme bunlardan biridir. Bilim ve teknolojinin bize yardımcı olabileceği, hayatımızı kolaylaştırabileceği ve günlük hayatımızdaki gidişatlarımızı gözden geçireceği bir zamanda yaşamanın ayrıcalığına sahibiz.

Halihazırda maruz kaldığımız ve alıştığımız teknoloji daha da yenilik yapmanın yolunu açtı ve mevcut ve gelecek teknolojilerin bu listesinde kesinlikle hayatımızı daha fazla değiştirme potansiyeli var.

Önümüzdeki on yıl ve ötesinde hayatlarımızı "muhtemelen" değiştirecek teknolojilerin listesini aşağıda ve sonraki sayfalarımızda inceleyebilirsiniz.

Uzay turizmi

Dünyadaki herhangi bir ülkeye sorunsuzca uçabiliriz, fakat eğer bir gün dünyanın her yerinden uzaya gidebilirsek ne olur? Virgin Galactic, SpaceX ve hatta Amazon'un Blue Origin gibi şirketleri  bir gün bunu gerçeğe dönüştürmeyi ve bizi yörüngeselleştirebilmemiz için bir uzay gemisinde bir (çok pahalı) koltuk sunmayı istiyor. Amazon'un yeni Shepard uzay mekiğindeki yolcular, yere paraşütle atmadan önce, deniz seviyesinden 100km yukarıda olacak.

 1504009389_02.jpg


Elektrikli / kendi kendine çalışan otomobiller

Elektrikli otomobiller yeni bir şey değil. Bir süredir hayatımızdalar ve gün geçtikçe daha iyi hale geliyorlar. Araç pilleri daha uzun sürüyor, şarj istasyonu altyapısı büyüyor ve kendi kendine sürüş teknolojisi büyük olasılıkla düşündüğünüzden daha hızlı gelişiyor. Tesla'nın halihazırda bazı sürüş kontrollerini üstlenebilen karmaşık bir Otomatik Sürüş modu var, ancak bir gün araba üreticileri tamamen ellerinizi serbest bırakmanızı umuyor.

 1504009404_03.jpg

Güneş panel teknolojisi

Güneş panelleri, bir süredir var olan bir başka teknolojidir ancak, gelecekteki potansiyeli büyüktür. Tesla Güneş Çatı  kiremitleri sayesinde sadece evinizin çatısına yerleştirilen kiremitlerde gizli olabilirler ama bazı şirketler arabaların tavanlarına entegre etme yollarını geliştiriyorlar. Bu şekilde otomobil teknolojisinde güç sahibi olabiliyor ya da araç içi tavana yapabiliyorlar. Bu teknoloji ile pil daha uzun süre dayanabilecektir.

 1504009427_04.jpg

Hyperloop

Başka bir Elon Musk destekli şirket olan Hyperloop, şu anda Amerika'da inşa edilen ve test edilen bir yüksek hızlı yeraltı ulaşım sistemidir. Planlanan ilk güzergah Los Angeles'tan San Francisco'ya gidecek. Başka bir rota şu anda 2 saat 56 dakika olan New York'tan Washington DC'ye 29 dakikada gitmeyi planlıyor. 

 1504009446_05.jpg

Arttırılmış gerçeklik

Artırılmış Gerçeklik veya AR, inanılmaz bir potansiyele sahiptir. Çevrenizdeki bilgileri üst üste yerleştirebilen ve  sizi sanal bir gerçekliğe dönüştürmek yerine bilgi üzerine yoğunlaştığı için VR'den farklı olarak çeşitli uygulamalar şeklinde, bir süredir çevremizdeydi. Apple, iOS 11 ve ARKit ile bu teknolojiyi geliştiren şirketlerden biri olacak.  AR ile kahve masasında sanal oyunlar oynamak, dışarıda olduğunuzda etrafınızdaki binalar hakkında bilgi almak ve odanızda nasıl görüneceğini görmek için sanal mobilyalar yerleştirebilirsiniz.

 1504009472_06.jpg

Sürücüsüz kamyonlar

Kendi kendine sürülen otomobiller bir yana, Ulaşım Araştırma Laboratuvarı (TRL) çok yakın bir zamanda İngiliz yollarında sürücüsüz kamyonlar istiyor. 

 1504009488_07.jpg

5G mobil bağlantı

4G verilerinin imkânlarına değiniyor olabiliriz ancak, 5G zaten ufukta ve nerede olursanız olun kablolu indirme hızlarından daha fazla hız sağlayacak. Qualcomm, X50 çipi ile 5G'yi dünyaya pazarlayan en önemli oyunculardan biridir. Çip, 5Gbps'ye kadar indirme hızına sahip olacak ve umarız 2018 veya 2019 yılının amiral gemisi telefonlarının bir parçası haline gelecektir.

 1504009612_08.jpg

Dış iskelet

Robotik iskelet hareketi, ordu tarafından, askerlere daha fazla güç ve yetenek kazandırmak ve işlerini kolaylaştırmak için kullanılıyor. Ancak engellilerin de işlerini kolaylaştırıyor, özellikle de bacaklarını ya da kollarını kullanamayan kişilere kolaylık sağlıyorlar. Protez ve robot eklemleri halihazırda bir gerçek ve çok değerli olduklarını ispatlamaktadır. Ancak, tümüyle robotik bir vücuda sahip olmak dünyanın birçok yerinde yeni bir özgürlük seviyesi sağlayacaktır.

1504009628_09.jpg

3D Baskı 

3B baskı, birçoklarının istediklerini almak için daha uzun sürüyor ancak, yavaş ve emin adımlarla günlük yaşamlarımıza doğru ilerliyor. Uçak ve araç parçalarının oluşturulmasından, kalça gibi yedek eklemlere kadar, önümüzdeki yıllarda hayatımızı değiştirmek için halen büyük potansiyele sahip. Baskı yapmak için kullanılan malzemeler de gelişiyor ve artık "havadan daha hafif" fakat çelikten 10 kat daha güçlü olan grafiğe sahip. 

 1504009643_10.jpg

Yapay zeka

AI hepimizin çevresinde, makinelerde, robotlarda ve hatta akıllı telefonlarda kullanılıyor.

Zaten Siri, Alexa ve Google Asistan gibi ses asistanlarını telefonunuzda mevcut ve AI'nın ne kadar ilerlediğini ispatlıyorlar.

AI sonunda robot hizmetkârların, haber yazma ya da müşteri hizmetleri görevlilerinin yerini alabilir. 

Umarız dünyayı ele geçirmezler!

1504009689_11.jpg