e-devlet kullanıcılarının sayısı 19 milyona ulaştı!

Userspots, “Devletin Kısayolu” olarak adlandırılan e-devlet sistemi Turkiye.gov.tr’nin erişim istatistiklerini açıkladı.

e-devlet kullanıcılarının sayısı 19 milyona ulaştı!

Kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi tasarımı konusunda servisler sunan Userspots, “Devletin Kısayolu” olarak adlandırılan e-devlet sistemi Turkiye.gov.tr’nin erişim istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, mobil uygulamalarının kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik hizmetleri Userspots tarafından sağlanan ve 2009 yılında hayata geçirilen sistemi şu anda 19 milyon kişi kullanıyor. Sisteme akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlardan ulaşan kullanıcıların oranı ise yüzde 20’yi buluyor.

1413373971_e-devlet1.jpg

Konu ile bilgi veren Userspots Kurucusu ve Kullanılabilirlik Analisti Mustafa Dalcı, e-devlet için yaptıkları çalışmayı ‘kullanıcı deneyimi’ değil ‘vatandaş deneyimi’ olarak adlandırdıklarını söyledi. Turkiye.gov.tr için, ticari ya da kurumsal içerikli internet sitelerinden farklı olarak, devlet-vatandaş ilişkinin temel noktalarından hareketle çalıştıklarını kaydeden Dalcı, “e-devlet, devleti şeffaf hale getirebilecek güce sahip olan, tüm bürokratik süreçlerin, kurumlar arasındaki dengelerin açıkça görülebileceği bir platform. Vatandaşların doğal olarak devletten birçok talebi var. Ancak talep ve şikayetlerin yanlış yerlere iletilmesi, gecikmeleri de beraberinde getiriyor. Bunun önüne geçebilmek için farklı talep kategorileri oluşturduk ve tüm bu taleplerin doğru kurumlara, en kısa sürede iletilmesini hedefledik” dedi.

Mustafa Dalcı, cinsiyete göre kullanım oranlarının yüzde 54,1 erkek ve yüzde 45,8 kadın olarak şekillendiğini söyledi. Sisteme en çok giriş yapılan ülkenin yüzde 98,2 ile Türkiye olduğunu belirten Dalcı, “Kullanıcıların giriş yaparak hizmet aldıkları diğer ülkeler ise ABD, Almanya ve İngiltere olarak sıralanıyor. Şehir bazında baktığımızda ise yüzde 31,7’lik oranıyla İstanbul’un ilk sırada yer aldığını, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana’nın onu takip ettiğini görüyoruz” dedi.

1413373984_e-devlet2.jpg

Gençler de kullanıyor

Yaş aralıklarına göre kullanım oranlarında 46-65 yaş grubunun her iki cinsiyet için de en yüksek kullanım oranına sahip bulunduğunu kaydeden Dalcı, “Bu grubu 26-35 ve 35-44 yaş aralıkları izliyor. 18-25 yaş aralığının ortalama yüzde 13’lük bir orana sahip olmasını, gençlerin de e-devlet uygulamalarından yararlanmaya başladıkları şeklinde yorumlayabiliriz” diye konuştu.

Mobilde Android önde

Mustafa Dalcı, Turkiye.gov.tr’ye teknik erişim konularında da bilgi verdi. Platforma erişimde en çok kullanılan işletim sisteminin yüzde 99’a yaklaşan oranı ile Windows olduğunu belirten Dalcı, tarayıcıda ise ilk sırayı açık farkla Chrome’un aldığına dikkat çekti.

1413373997_e-devlet3.jpg

Yüzde 59’luk Chrome’u yüzde 21 ile Internet Explorer ve yüzde 6,5 ile Firefox’un takip ettiğini söyleyen Dalcı, “Mobil işletim sistemlerini incelediğimizde ise Android tabanlı cihazların, yüzde 70’i aşan oranla iOS’un 3 katından fazla kullanım oranına sahip olduğunu görüyoruz. 360x640, mobil cihazlar arasında yüzde 20 ile en yaygın ekran çözünürlüğü olarak öne çıkıyor. Tüm listeye baktığımızda, yüksek çözünürlüklü üst sınıf cihazların e-devlet erişiminde çok tercih edilmediğini söyleyebiliriz” dedi.

Dalcı, mobil cihaz kullanımında marka olarak Samsung’un önde bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Yüzde 55,6’lık orana sahip bulunan Samsung’u yüzde 22 ile Apple izliyor. Türkiye’de iyi satış rakamları yakalan LG G2 ve Doogee DG500 Discovery de sıralamada diğer öne çıkanlar.”