e-İmza ile sahte reçetelere son

Yılbaşında yürürlüğe giren e-reçetelerin e-imza ile imzalanması zorunluluğu, sahte reçetelerin sonunu getiriyor.

e-İmza ile sahte reçetelere son

Son zamanlarda Türkiye gündemini meşgul eden ve yüzlerce kişinin tutuklanmasına sebep olan reçete sahtekarlıkları ve bunların sonucunda pahalı ilaçlar üzerinden elde edilen haksız kazanç gibi olaylar, SGK Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın doktorların kullanımını zorunlu kıldığı e-imza uygulaması ile son bulacak. SGK Genel Müdürlüğü’nün 15 Ocak 2013 tarihinden beridir hastaneler için zorunluluk haline getirilen e-reçete sistemi, e-imza ile daha da güvenli hale getiriliyor.


Türkiye’de e-Dönüşüm®’ün lider şirketi FIT Solutions, her türlü kuruma e-İmza hizmeti verebilecek altyapıyı uzun zamandır müşterilerine sunuyor. “FIT e-İmza”, elektronik ortamdaki belgelere eklenen, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip elektronik imza olarak tanımlanıyor. Veriyi imzalayan kişinin kimliğinin doğrulanmasını ve veri bütünlüğünün yasal olarak geçerli olmasını sağladığından iş dünyası için yüzde 100 güvenli olarak kabul edilen e-İmza, artık sağlık sektöründe de kullanılacak.

Tüm reçeteler doktorun e-imzası ile imzalanacağı için doktorun bilgisi dışında reçete yazılamayacak ve yazmadıkları reçeteden sorumlu tutulamayacaklar. Burada güvenlik açığı oluşmaması için doktorların e-imza şifrelerini kesinlikle kimseyle paylaşmaması gerekiyor. Doktorun e-imzası olmayan e-reçete geçersiz sayılacak ve SGK ilaç teminini sağlamayacak.