Eyvah! Telefonum çalındı ne yapmalıyım?

BTK açıkladı: Telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında bunları yapın.

Eyvah! Telefonum çalındı ne yapmalıyım?

İnsanların olmazsa olmazlarından olan cep telefonunun kaybolması kişinin hayatında büyük sorunlara yol açabiliyor. Onun için mobil kullanıcılar tüm arkadaşlarının kayıtlı olduğu, tüm özel mesajlaşmalarının bulunduğu ve çok özel fotoğraflarını depoladığı bu cihazlara gözü gibi bakıyorlar. Ancak yine de bu durumla karşılaşmamak imkansız değil ve bir gün telefonunuzu kaybedebilir veya çaldırabilirsiniz. Peki bu durumda ne yapmalısınız?

Son zamanlarda cep telefonu kaybetme karşısında ne yapmanız gerektiğine dair birçok haber ile karşılaşmışsınızdır.  Ancak bu haberlerin yanlış ya da eksik olmasından dolayı BTK, konuya ilişkin resmi açıklamalarda bulundu.

1432653037_telefon-hirsiz-intro.jpeg

Eğer cep telefonunuz kaybolursa aşağıdaki işlemleri uygulayın:

- İlk olarak SIM kartımızın kullanılmasını engellemek için GSM operatörümüzü arayarak hattımızı kapattırıyoruz.

- Hemen akabinde 7/24 hizmet veren Bilgi ve İhbar Merkezi'ni (0312 294 94 94) arıyor ve 15 haneli IMEI numaramızı (kutusunda yazar yahut *#06# tuşlarına basarak öğrenebiliriz), kimlik bilgilerimizi ve telefonumuzu en son kullandığımız zamanı bildiriyoruz.

- Bunun ertesinde Bilgi ve İhbar Merkezi, verdiğimiz bilgilerin abonesi olduğumuz operatörden (yani Turkcell, Vodafone ve Avea) doğrulatıyor ve doğrulatma sağlandığında ilk olarak telefona 'cihazı en yakın kolluk kuvvetine teslim edin' şeklinde bir SMS gönderilip akabinde telefonumuz iletişime kapatılıyor. Böylece kayıp veya çalıntı olması nedeniyle iletişime kapatılan telefona başka bir SİM kart takılarak kullanılmasının önüne geçiliyor.

Eğer telefonumuzun kayıp sebebi hırsızlık, gasp veya kapkaç gibi durumlar ise bize en yakın savcılığa veya ilçe emniyet müdürlüğüne başvurup şikâyetçi oluyoruz. Bu arada dilersek doğrudan savcılıkta da cihazı kapattırabileceğimizi unutmayalım.

Telefonumuz kaybolduğu vakit haliyle cihaz üzerinden IMEI öğrenebilmemiz imkânsız. Muhtemelen dışarıda olduğumuz için kutusuna da bakamayız. Haliyle IMEI numarasını bir yere not edip cüzdanımızda taşımamız oldukça önemli.

Ola ki telefonumuz bulunur ve iade edilirse bu defa da yapmamız gereken hangi yolla kapattırdıysak (bilgi ve ihbar merkezi veya savcılık üzerinden) yine aynı yolla tekrar açtırmak. Yani telefon ile ihbarda bulunduysak yine Bilgi İhbar Merkezinin aranmamız yahut savcılık talimatı ile ihbarda bulunduysak cihaz bulununca yine savcılığa başvurmamız gerekiyor.

Kaynak: Yeni Şafak