Facebook hayatımızda neler değiştirdi

İşte Facebook'un gidişatını değiştirdiği gelişmeler

Facebook hayatımızda neler değiştirdi

Facebook'un 10 yıldır dünyada bir çok alanda değişikliklere yol açtığını kabul etmemek elde değil. İnternetin yayılması büyük bir gelişmeydi ancak Facebook interneti kişiler arasında bir bağlantı sistemiyle daha fazla kullanıma açtı. Facebook'un dünyada yaptığı değişiklikler arasında ilk aklımıza gelen insanlar arasındaki bağlantı yollarını değiştirmesi. Eskiden mektup telgraf vardı demeyeceğim ancak telefonların yerini bile Facebook mesajları, doğum günü kutlamalarının yerini yorumlar aldı. Ancak bir yandan sevdiklerinizle sürekli iletişim halinde kalmanız açısından da güzel bir yol açmış olabilir. Gerek yurtdışındaki ikokul arkadaşlarınızla da konuştunuz, gerekse yan odadaki arkadaşlarınızla da. Ve neticede bugün 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip bir sosyal ağ olarak kullanılıyor.

 

Facebook'un diğer bir değiştirdiği konum ise hayatlarımızı paylaşma şeklimiz. Facebook'a saniyede 41000 paylaşım düşüyor. Herkes hayatlarını, resimlerini, hissettiklerini, sevdiği müzikleri, kitapları filmleri paylaşıyor. Dakikada 2 milyon paylaşım yapılıyor. Facebook'un insanın içindeki paylaşım iç güdüsünü dürtülediğini söyleyebiliriz.

 1391556892_obama-facebook-640x359.jpg

İçerikleri tüketme yolumuzu değiştirdi. İnsanlar sadece fotoğraflarını paylaşmıyor aynı zamanda politik haberler yorumluyor, haberleri takip ediyor ve paylaşıyor. Bu dalga daha önce de ortaya çıktığı gibi devletlerin gidişatını da etkiledi. Paylaşımlar gün geçtikçe de değişerek insanların ihtiyaçlarına cevap verdi. Sadece kronolojik sırayla değil ilgilenilen yönde bir haber kaynağı, dolaşılan sayfalarla bağlantılı reklamlar sundu.

 

Facebook'un insanların hayatında değiştirdiği önemli bir gelişme de insanların özel hayatın gizliliğine olan görüşleri oldu. Bir çok bilgiyi elinde bulunduran Facebook'un en çok tartışılan konusu istatistiklere dökülse hiç şüphesiz gizlilik konusu olur. Facebook'un belli bir yere kadar sağlayabildiği gizlilik sosyal medyanın asıl amacı nedeniyle asla yeterli olmadı.

Facebook'un değiştirdiği bir diğer büyük gelişme, Orta Asya üzerinde oldu. Sosyal ağın neler yapabileceğini Orta Asya'da görmüş olduk. Aynı zamanda firmaların müşteriye ulaşma yolları ve reklam anlayışı da tamamen değişti.