Facebook paraya para demiyor

Sadece ilkokul arkadaşlarımızı bulma vaadiyle yola çıkan site, 2011 yılının ilk 6 ayında 500 milyon dolar net gelir elde etti.

Facebook paraya para demiyor

1315634029_91facebook.jpg

Yıllar önce sadece arkadaşlarımızı bulabileceğimiz bir platform olarak tanıdığımız, sonrasında ana haber bülteni, oyun konsolu ve hatta alışveriş merkezi olarak bile kullanmaya başladığımız sosyal paylaşım platformu Facebook, yılın ilk yarısında 1,6 milyar dolar ciroya ulaşmış ve 500 milyon dolar net gelir elde etmişti.

Facebook?un her hareketini kayıt altına alarak inceleyen araştırma kuruluşlarının yılın ilk aylarındaki raporlarına göre, platform bu yıl sonuna kadar 4 milyar dolar ciroya ulaşarak 1 milyar dolarlık bir net gelir elde edebilecekti. Yeni tahminler ise ciro?nun 4 milyara ulaşmasının zor olduğunu, ancak net gelirin yine yaklaşık olarak tahmin edilen seviyede olacağını ortaya koyuyor.

Tahmin düşük ama gelir yüksek

Yılın ortasında aşağı çekilen tahminler Facebook?un hızlı yükselişini perdeleyecek gibi değil. Çünkü platform geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iki kattan daha fazla ciro elde etmiş durumda. Facebook kendisini 80 milyar dlarlık bir değere ulaştıran bu yükselişi ise 750 milyon kullanıcıyı markalara ulaştıran reklamlara ve Facebook Credits?e borçlu.

Raporlara göre Facebook 2009 yılında 777 milyon dolarlık bir cirodan 200 milyon dolar net gelir elde etmişti. Tahminlere göre 2010 yılındaki toplam ciro ise 2 milyar dolara ulaşırken net gelir 600 milyon seviyesindeydi. Bu rakamlar devin canavarın gelişiminiçok daha açık bir şekilde gözler önüne seriyor.