Formula E ROBORACE Otonom Yarışları Duyuruldu

Formula E ROBORACE Sürücüsüz Yarışlara Sahne Olacak

Formula E ROBORACE Otonom Yarışları Duyuruldu

Elektrikli Formula araçlarının sahne aldığı Formula E klasmanı yeni bir araç grubuna ev sahipliği yapacak. Formula E ROBORACE olarak adlandırılan yeni yarış kategorisinde, otonom yani sürücüsü olmayan Formula E araçları mücade edecek.

1448826908_formula-e-roborace.jpg

Formula E ROBORACE Sürücüsüz Yarışlara Sahne Olacak

Formula E ve Kinetik tarafından duyurusu gerçekleştirilen bu gelişme, otonom araçlarıa verilen önemin ne kadar büyük olduğunu da ortaya koyan bir gelişme. Elektrikli Formula araçlarının yarıştığı Formula E klasmanına eklenen ROBORACE yarışlarındaki araçları Kinetik firması geliştirecek.  2016-2017 sezonunda geçecek olan Roborace yarışları, bilinen büyük parkurlarda gerçekleşecek. Yarışlarda 10 takım ve toplamda 20 araç yer alacak. Bütün takımlarda birebir aynı araçlar yer alacak ve takımlar arasındaki farklılıklar gerçek zamanlı hesaplama ve yapay zeka teknolojileri ile ortaya çıkacak. 

Kitenik firmasının kurucusu olan Denis Sverdlov, yarışlarda, teknolojiden insanlara oranla daha iyi iş beklediklerini, bunun da daha yüksek ivme ve daha fazla hız anlamına geldiğini belirtti. Sverdlov, ilk yarışın ortalama değerlerde bile geçmesi halinde bunun önemli olacağını ifade ediyor. Roborace turnuvaları için hazırlanan araçların 300 km/s hızlara kadar ulaşabileceği söylenirken, bu yarışların 1 saatlik etaplar halinde olması planlanıyor.

Araçların tasarım anlamında var olan araçlardan çok farklı olacağı söyleniyor. Güvenlik tarafında ise çitle örülü parkurlar kullanılıcağı için herhangi bir risk oluşturmayacak.

Formule E Roborace yarışlarına Google başta olmak üzere otonom otomobil teknolojileri geliştiren yazılım şirketlerinin de ilgi göstermesi bekleniyor.