Gelecekte işinizi kaybedebilirsiniz

Makinelerle doldurulabilecek 10 meslek

Gelecekte işinizi kaybedebilirsiniz

Gelecekte robotların iş dünyasına atıldığı bir çok bilim kurgu izlemişsinizdir. Aslında şu sıralar akıllı sistemlerle bu robotları daha yakınımızda hissetmek mümkün. Geçmişte de bir çok meslek ve iş alanı teknolojinin gelişmesiyle kaybolabiliyor. Ancak her zaman yeni teknolojiler yeni iş alanları da açarak bu açıkları kapatıyor. Bundan yıllar öncesinde sanayi devrimiyle bir çok dengenin değişmesi bunun örneklerinden bir tanesi.


Bazı meslek sahipleri gelecek adına endişelenmekte haklı. Sizce robotların ya da makinelerin, genel olarak teknolojinin yerini alacağı meslekler neler olabilir? Bunlardan ilk aklımıza gelen çağrı merkezleri oluyor. İnsanların sorunlarını çözme odaklı binlerce kişi telefonun diğer ucunda çalışıyor. 2033 yılında çalışma alanlarının %47'sinin makineler tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebileceği ve şimdikinden daha stabil ortamlar olacağı belirtiliyor. Bu rakamlar alelade rakamlar değil, Oxford Üniversitesinde yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmanın sonuçları olarak karşımıza çıkıyor.

1390818206_atms.jpg
Aslında bu gelişmeler bir açıdan olumlu sonuçlara yol açıyor. İnsanların daha fazlası üretim sektörüne yönlendirilecek ancak tabi ki bu olumlu gelişmeler uzun vadede gerçekleşecek. Hizmet sektörü ise makinelere kalacak. İş yükü bir çok insanın omzundan kalkarken bir çok çalışanı da rahatlatacak. Sosyal açıdan bir çok eleştiri de alabilecek bu sistemin ön gördüğü diğer meslekler arasında ise Banka çalışanları bulunuyor. Bankaların tamamen atmler ve internet bankacılığına aktarılması bekleniyor. Daha az yetenek gerektiren mesleklerin ortadan kaldırılması dünyanın genel olarak gelişme hızını katlayarak artıracaktır.


2012 yılında ABD'de 545.300 insan sadece bankaların gişelerinde çalışıyor. Sonraki sayfalarda meslek alanlarından kalkacak diğer iş alanlarına göz atabilirsiniz.


Diğer bir meslek ise market kasiyerleri. Aldığınız ürünleri geçirmekle görevli bu yetenek gerektirmeyen mesleğin de şimdiden yerini otomatik kasalara bıraktığını görebiliyoruz.
1390818271_cashier.jpg
Resepsiyonistlerin de ilerde insan mesleği olarak değil de makine mesleği olarak görüleceği belirtiliyor. Postacıların eğer mektup sisteminde ısrar edilmezse bir süre sonra meslek alanlarından kalkacağı belirtiliyor.


Gezi acentaları da yakında kalkacak ve daha etkili sistemlerle yerleri değiştirilecek.
1390818289_newspaper-reporter.jpg
Günümüzde insanlar aracılığıyla yapılan haberlerin güvenilirliğinin azalması ve Google News gibi sistemlerin de geliştirilmesiyle Gazete muhabirlerinin de görevlerinin biteceği belirtiliyor. Bu Türkiye için uzun bir süreç olabilir ancak bu işin de istatistiklere bırakılması insanların daha gerçek haberleri takip etmeleri açısından faydalı olacak. 

Bu meslekler arasında ilerde makinelerin yerini almayacağını düşündükleriniz oldu mu?