Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi Adana Fikir Kampı yoğun ilgi gördü

“Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar Projesi” Adana Fikir Kampı’nda 3 kategoride birinciliğe layık görülen projeler, sürpriz ödüllerin yanı sıra Intel tarafından verilecek eğitimlere katılmaya da hak kazandı.

Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi Adana Fikir Kampı yoğun ilgi gördü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Intel Türkiye ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği-KAGİDER işbirliği ile gerçekleştirilen Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi 13-14 Aralık tarihlerinde Adana’da gerçekleşti. Etkinliğe Adana Vali Yardımcısı Kadir OkatanAdana Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Durmuş Ökten, Çukurova Kalkınma Ajansı Planlama Birim Başkanı Murat Torun, Çukurova Üniversitesi Öğretin Görevlisi Doç. Dr. Bahattin Karademir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ekonomik Statü Daire Başkanı Dr. Zeynep Göknil Şanal, KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Esra Tekil, TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden, Adana Sanayi Odası 21. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Yasemin Yılmaz ve Intel Türkiye Kurumsal İlişkiler Müdürü Dr. Onur Yıldırım katıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Ticaret Odası ve Adana Sanayi Odası’nın desteğiyle düzenlenen Adana Fikir Kampı’na, 200’e yakın genç başvurdu. Adana Kampı’nda “kadınların internet ve bilişim teknolojilerini kullanma oranını artırmak ve teknoloji erişimi/kullanımında erkeklerle eşit erişimi sağlamak için yapılabilecekler”, “kadınların iş hayatına aktif katılımlarını sağlamak, kültürel engellerin azaltılması ya da ortadan kaldırılması için yapılabilecekler” ve “kadın-erkek eşitliği anlayışının topluma ve gelecek nesillere yerleştirilmesinde aile üzerinden gerçekleştirilebilecek çalışmalar” alanlarında yenilikçi ve uygulanabilir çözümler ortaya çıkarmaya çalıştılar. Rehberlerin eşliğinde iki gün süren atölye çalışmaları sonucunda her üç başlıkta jüriye sunulan projelerden dereceye girenler belirlendi ve ödüllendirildi.

2014 yılında Gaziantep, Sakarya ve Trabzon’un ardından Adana’da düzenlenen Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Fikir Kampı’nda kaynaklara erişimin sınırlı olduğu yoksul kesimlerdeki kadınların konumlarının güçlendirilmesi için istihdam, eğitim, sağlık, çevre ve karar alma mekanizmaları gibi farklı alanlarda karşılaştıkları problemlere yönelik teknoloji destekli çözüm önerileri ve/veya sosyal girişimcilik projeleri üretildi.

ADANA’DA BİR İLK YAŞANDI

 1418896120_foto1.jpg

Adana Fikir Kampı’nda kadınların internet ve bilişim teknolojilerini kullanma oranını artırmak ve teknoloji erişimi/kullanımı anlamında erkeklerle eşit erişimi sağlamak için adına çalışan grupların projelerinden “Olay Bu Adana- Mobil Uygulama”, kadınların iş hayatına aktif katılımlarını sağlamak, kültürel engellerin azaltılması ya da ortadan kaldırılması adına çalışılan grupların projelerinden “Bukalemun-bugybugy.com E-Ticaret Sitesi”, kadın- erkek eşitliği anlayışının topluma ve gelecek nesillere yerleştirilmesinde aile üzerinden yapılacak çalışmalar nelerdir konusunda çalışan grupların projelerinden “Z Yapım- Çizgi Film” birinci oldu. Adana’da düzenlenen Fikir Kampı’nda aynı zamanda bir ilk yaşandı ve mansiyon ödülü verildi. Kadınların internet ve bilişim teknolojilerini kullanma oranını artırmak ve teknoloji erişimi/kullanımı anlamında erkeklerle eşit erişimi sağlamak için çalışan gruplardan biri, “KABİLKA- Bilişim Karavanı” projesiyle mansiyon ödülünün sahibi oldu.

Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülke olduğunu belirten KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Esra Tekil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençlerin ve kadınların sağlayacağı potansiyel kazanımlar fazla olmasına rağmen hala gençlerimize ve kadınlarımıza yeteri kadar olanak sağlanamıyor. Görülüyor ki gençlere ve kadınlara sunulan imkanlar artarsa ülke kalkınma süreci de hızlanacaktır. Gençlerin katılımıyla hayata geçirdiğimiz Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar projemizi Türkiye’de kadınların güçlendirilmesi amacıyla Anadolu’nun birçok ilinde gerçekleştiriyoruz. Değerli işbirliklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Intel Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. KAGİDER olarak bu anlamlı projenin yürütücüsü olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.”

1418896130_foto3.jpg

Kapanış töreninde söz alan Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Durmuş Ökten, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara istihdam sağlayan ve kadın haklarına önem veren bir belediye olduğunu belirtirken Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi ile ilgili şunları söyledi: “Belediyemiz otobüslerinde sayıları 100’ün üzerinde kadın şoförler yıllardır görev yapmaktadır. Bu anlamda ilk belediye biziz diyebiliriz. Yine Belediyemizin Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanlıkları ve Şube Müdürlüklerinde birçok kadın arkadaşlarımız görev yapmaktadır. Genç Fikirler Güçlü Kadınlar kampının ilimizde yapılması için gelen heyetimize hemen olumlu cevap verdik ve her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirttik. Bu gün burada bulunmaktan, gençlerimizle olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Belediyemiz Sayın Başkanımız Hüseyin Sözlü Bey gençlerimizin ve kadınlarımızın önünü açacak her türlü oluşuma destek vermektedir. Hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür eder, başarılar dilerim.”

T.C. Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ekonomik Statü Daire Başkanı Zeynep Göknil Şanal, Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesini şöyle değerlendirdi: “Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu, ülkemizin dünyada çok avantajlı bir durumda bulunmasını sağlamaktadır. Toplumsal, kültürel ve ekonomik açıdan daha iyi bir gelecek yaratmak, her alanda yenilikçi bir anlayışla ve uygulamalarla gerçekleşebilir. Türkiye’de kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve bölgesel ekonomik kalkınmaya katılımlarına yönelik farkındalık ve fırsat yaratmayı amaçladığımız projeyi bölgesel farklılıkların azaltılması açısından önemsiyoruz. Adana’da yerelden aldığımız güçlü destekler, gençlerin enerjisi ve yaratıcı fikirleriyle 6. kampımızı başarıyla tamamladık. Tüm destekçilerimize ve katılımcılara projemize kattıkları değerden ötürü teşekkür ederiz.”