'Girişimci İş Modeli' uygulaması meyvelerini vermeye başladı

Medyasoft 3 yıl önce başlattığı “Girişimci İş Modeli” uygulamasının meyvelerini toplamaya başladı.

'Girişimci İş Modeli' uygulaması meyvelerini vermeye başladı

11 Mart Cumartesi günü Kalamış Wyndham Hotel’de bir araya gelen Medyasoft ailesi 2017 Strateji toplantısını tamamladı. Medyasoft’un 3 yıl önce Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği Girişimci İş Modeli’nin iş sonuçları ise şirketin sahibi ve genel müdürü İhsan Taşer tarafından basın mensupları ve tüm Medyasoft çalışanları ile paylaşıldı.

2016 gibi zor bir yılı %75 büyüme ve çift haneli faaliyet karı oranı ile kapattıklarını belirten Taşer, bu modelin Medyasoft için kendini ispatladığını belirterek diğer şirketleri de bu gibi programlar uygulamaya davet etti.

1492261852_bultengorsel1.jpg
 

Medyasoft Girişimci İş Modeli Nedir?

Taşer’e göre bu model tamamen Medyasoft’a özgü ve her çalışanı gerçek bir girişimci yapma amacını taşıyor. Özellikle genç yeteneklerin temel motivasyonlarından birinin de girişimci olmayı istemek veya yeni girişimlerde çalışmak olduğu düşünüldüğünde diğer kurumların da benzer modelleri hayata geçirmeleri gerektiğinin altını çizen Taşer, modelin detaylarını ilk kez bu toplantıda açıkladı:

“Kurum inovasyon kültürü ile yoğrulan her Medyasoft çalışanının dilediği her aşamada yeni fikirler geliştirmesi ve bu fikirleri üst yönetime taşıması teşvik ediliyor. Üst yönetimin ticari deneyimleri ile bu fikirlerin ayaklarının yere basması sağlanıyor ve birlikte olgunlaştırılan fikirlerin tetiklediği iş birimlerini hayata geçiriliyor. Fikirlerin sahipleri, bu iş birimlerinin liderleri olarak sorumluluk alıyorlar ve bu iş birimleri, kurum içinde bağımsız silolar şeklinde organize oluyorlar, müstakil stratejilerini, bütçelerini, iş planlarını ve organizasyonlarını belirliyorlar.

Üst yönetim, bu stratejileri değerlendiriyor, bütçeleri ve iş planlarını yönlendiriyor. Gerekli finansal desteği Medyasoft olarak sağlıyoruz. Medyasoft’un İnsan Kaynakları, İdari İşler, ARGE ve Finans departmanları, bu iş birimlerine holding yapılanmasına benzer bir şekilde merkezi lojistik destek sağlıyor. Buna Medyasoft ’un satış & pazarlama gücünü ve kurumsal itibarını da ekliyoruz. İş birimi liderleri, bu sağlamlaştırılmış ve deneyimlenmiş destek zemininde yol alıyorlar. Bütçelerini planlanan şekilde gerçekleştirirlerse, bu bütçeden elde ettikleri karları, kendi iş birimlerinin sermayeleri oluyor.

İş sürdürülebilir bir büyüme yakaladığında, bu iş birimleri önce markalaşıyor, sonrasında ise bağımsız yer ve mekana sahip müstakil şirketler haline geliyor. Bu süre içinde iş birimi liderlerimiz, bir anlamda fiili bir “Genel Müdürlük” eğitimi almış ve deneyimlemiş oluyor, strateji ve bütçe yapmayı, iş planını uygulamayı, ekip kurmayı ve motive etmeyi, yenilikçi fikirleri ticarileştirmeyi öğreniyorlar. Bu yol gösterici, rehberlik eden, sürekli test eden ve gerekli yerlerde doğru destekleri veren iş ortamıyla aslında girişimlerimizin başarı şansını artırmayı hedefliyoruz.”

Şimdiye Kadar Alınan Sonuçlar

Taşer konuşmasına bu model ile ayrı bir şirketleşmeye giden grup şirketi ePlatform’dan da bahsetti: “Bir KOBİ’nin tüm bilgi teknolojisi ihtiyaçlarını tek bir bulut platformdan karşılamayı amaçlayan bulut şirket konsepti “ePlatform” bu modelin taze sonuçlarından birisi. Bir iş birimi olarak yola çıkan yapılanma bu yıl içerisinde şirketleşme sürecini tamamladı ve kendi ofisine taşındı. İş birimi liderimiz Taylan Portakaldalı, ePlatform ’un Genel Müdürü ve girişimci ortağı oldu.”

ePlatform dışında iki yeni bir şirket yapılanmasının daha sinyallerini veren Taşer, ilk olarak büyük kurumların uçtan uca dijitalleştirilmesinde özgün ürün ve hizmetler geliştiren “Dijital Çözümler” iş biriminin önümüzdeki aylarda markalaşma sürecini tamamlayarak, 2018 yılı başında müstakil şirketleşme yoluna gideceğini de açıkladı.

Taşer, ikinci örnek olarak ise mevcutta Medyasoft İş Çözümleri birimi olarak faaliyet gösteren yapıyı örnek verdi. SAP’nin Türkiye’de en önde gelen iş ortaklarından biri görevini üstlenen yapının “Renova” adı altında markalaşma sürecini tamamladığını belirterek, Renova’nın da 2018 itibari ile müstakil şirketleşme sürecinin tamamlanacağını duyurdu.

Şirketleri büyütmek ve hantallaştırmak yerine, çeviklik ve kıvraklığı, yenilikçiliği, sahiplenmeyi artırmayı hedefleyen bu modellerin kendilerine ciddi katkılar sağladığının altını çizdi.