Gökyüzündeki yeni gururumuz: Karayel

Milli kaynaklarla geliştirilen insansız hava aracı Karayel, 8 saat havada kaldı.

Gökyüzündeki yeni gururumuz: Karayel

Vestel Savunma Sanayi tarafından tamamen özgün olarak milli kaynaklarla geliştirilen yerli taktik insansız hava aracı Karayel, son uçuş testinde 8 saat havada kaldı.

Çeşitli alt sistem testlerinin yapıldığı ve sistemin daha uzun ve yüksek uçuşu için uygunluğunun değerlendirildiği testte Karayel Taktik İnsansız Hava Aracı 21 bin 500 feet yüksekliğe çıktı. Karayel’in son uçuş testindeki performansı tasarım hedeflerine uyumluluğu konusunda güven tazeledi.

1401743428_img20140603000130.jpg

Uçuş sırasında rüzgar ve buzlanma koşullarıyla karşılaşan Karayel, tasarımında yer alan buzlanma giderme sistemini ilk defa bu uçuş esnasında kullandı. Çetin hava koşullarında da aktif olarak göreve devam edebilmek için buzlanma giderme sistemi ile donatılan Karayel, son test uçuşunda sistemin başarısıyla da göz doldurdu. Karayel’deki buzlanma giderme sistemi, buzlanma şartları ile karşı karşıya kalındığı durumlarda bunu fark edip en hassas yerler olan kanat ve kuyruklardaki buzları kırma özelliğine sahip.

1401743747_img20140603001417.jpg

Vestel, NATO’nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuş İçin Elverişlilik’ standardı 4 bin 671’e uyumlu tasarlanan ve üretilen ilk ve tek yerli taktik insansız hava aracı olarak dikkat çeken Karayel’le dünya genelinde şimdiye kadar sadece insanlı havacılıkta kullanılan sistematik hata emniyetini ilk kez bir insansız hava aracına taşıdı.

Vestel, test uçuşlarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 6 hava aracı, 3 yer kontrol istasyonu ve yardımcı sistemlerden oluşan Karayel sisteminin teslimatına başlayacak.