Google, Android davasını kaybetti!

Google ile Yandex arasında Android yüzünden yaşanan ve iki firmayı davalık eden sorun nihayet bir çözüme bağlandı.

Google, Android davasını kaybetti!

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yılın sonlarına doğru iki arama motoru devi Google ve Yandex, Android yüzünden karşı karşıya gelmişti. Yandex, Android'in açık kaynaklı bir işletim sistemi olmasına rağmen Google'ın hizmetleri ve servisleri ön yüklü olarak gelmesinden şikayetçi olmuştu.

Yandex, Rusya'da Google'ın açık kaynak kodu haklarını ihlal etmesinden dolayı iş yaptığı firmalara ön tanımlı olarak Google Arama Motoru, Gmail ve Google Maps gibi hizmetleri sunmak istemediği için mahkemeye başvurmuştu. Yandex ile Google arasında sorun bugün itibari ile bir çözüme bağlandı.

Rusya Anti-tekel Birliği, Android için Rusya'da yeni bir dönemin başladığını, Rusya üzerinde satılan Android cihazlarda Google ve hizmetlerinin ön yüklü olarak gelmeyeceğini duyurdu. Artık Rusya'daki kullanıcılar cihazı kutusundan çıkardıklarında Google veya Yandex'i seçip kullanmaya başlayabilecek.

Google, bugüne kadar yapmış olduğu ihlallerden dolayı 438,067,400 ruble yani yaklaşık 29 milyon TL ceza ödeyecek. 

1492504102_android.jpg

Google Türkiye ise konuyla ilgili; ​”Yandex ile ticari bir anlaşmaya varmış ve Rusya’nın rekabet düzenleyicisi Federal Antitekel Servisi (FAS) ile Android üzerindeki Google uygulamalarına ilişkin rekabet davasını çözüme ulaştıran bir mutabakat sağlamış olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” paylaşımını bulundu.