Google, internet taşıyan binlerce balonu gökyüzüne uçurmaya hazır

Google'ın internet balonları sayesinde dünyanın birçok noktasına 4G mobil ağ erişimi sağlanacak.

Google, internet taşıyan binlerce balonu gökyüzüne uçurmaya hazır

Google’ın helyum dolu balonları birkaç yıldır dünyanın farklı bölgelerine 4G mobil internet taşıyor. “Project Loon” olarak adlandırılan internet yüklü balonlar projesinde artık sona gelindi ve şirketten gelen açıklamaya göre binlerce balon gökyüzüne yükselmek için hazır.

1429440737_gsmarena001-1.jpg

Google, internet taşıyan balonlarla, çevre koşulları nedeniyle karasal ağ hizmetinden yararlanamayan uzak bölgelerdeki kullanıcılara güvenli internet erişimi sağlamayı hedefliyor. 2013 yılında başlatılan projede önemli bir noktaya gelinmiş durumda. Bir balon gökyüzünde en az 100 gün rahatlıkla uçabiliyor ve bu uçuş esnasında dokuz bin kilometre yol kat edebiliyor. Google mart ayında Avrupa’da düzenlediği bir konferansta ise balonların en fazla 6 ay gökyüzünde kalabildiği bilgisini vermişti. İnternet taşıyan balonlar Stratosfer tabakasında olumsuz hava koşullarına (sıcaklık-rüzgar) rağmen görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirebiliyor. 

Google ayrıca bir balon yapımının daha önce 3-4 gün sürdüğünü, şu an ise birkaç saat içerisinde internet taşıyan balonun hazır hale geldiğini belirtti. Google'ın internet yüklü balonları Yeni Zelanda’da Vodafone, Latin Amerika’da Telefonica ve Avustralya’da Telstra operatörleriyle deneme uçuşları gerçekleştirmekte.