Google I/O 2016'da neler tanıtıldı?

Google I/O 2016'da tanıtılan tüm ürünler.

Google I/O 2016'da neler tanıtıldı?

Google dün akşam, her yıl düzenlediği Geliştirici Konferansı Google I/O 2016’yı gerçekleştirdi. Şirket bu etkinlikte çeşitli ürünler ve hizmetlerin yanı sıra mevcut ürünleri içinde güncelleme ve geliştirmeler açıkladı.

1463644113_01.jpg

Bunların arasında WhatsApp ve Facebook Messenger benzeri mesajlaşma uygulaması, Amazon Echo benzeri ses kontrollü hoparlör, Face Time benzeri görüntülü arama uygulaması, VR platforma sahip bir hizmet ve yeni Android N özellikleri yer alıyor. Bunların yanı sıra Google Android Wear 2.0 adlı yeni nesil saat işletim sisteminni de duyurdu.

Aşağıda ve sonraki sayfalarda Google I/O 2016’da tanıtılan her şeyi inceleyebilirsiniz.

Google Assistant

Google Assistant, temelde Google’ı kullanan kişisel bir asistan. Yapay zeka ve Google arama gücünden yararlanarak, soru sorarak komutlar veren kullanıcıyla iletişim kurarak cevaplar veriyor.

Yeni Google Assistant simgesi, T benzeri şeklinde dört renkli küçük büyük dairelerle Google logosu ile ilişkilendirilmiş bir tasarıma sahip. Peki Google Assistant ile neler yapılabilir?

 1463644125_02.jpg

Google Assistant tüm sorularınızı cevaplayacak. Ancak Google Assistant’ın asıl gücü soruları takip eden bağlamda cevaplar da verebilmesi. Örneğin, The Revenant’ın yönetmenini sorduğunuzda, yönetmen Alejandro Iñárritu'nun ödül listesine kadar bilgi alırsınız. Ya da sadece "NASA ne zaman kuruldu Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfusu neydi?" gibi karmaşık bir soru sorabilirsiniz.

Google CEO'su Sundar Pichai Google Assistant’ın cihazların ötesinde ortam deneyimi" olacağını söyledi.

Google Home

Google Home, Amazon Echo benzeri, sisteme bağlı akıllı ev cihazları kontrol etmek isteyen bir ses kontrollü hoparlör merkezidir. Google Home ile tüm evinizi sesli olarak yönetebileceksiniz. Bunun yanısıra bütün cihazlar Google Home ile entegre edilebilecek.

1463600121_google-home-2.jpg

Google Home’a seslendiğinizde verdiğiniz komutları yerine getirecek. Mesela evin ışıklarını kapatıp müziğin sesini kısacak. Bilgisayarda arama yapmak istediğinizde sadece Google Home’a seslenmeniz yeterli. Televizyon kanalı değiştirmek, yemek sipariş etmekten tutun alış veriş yapmaya kadar yardımcınız olacak. Anlayacağınız Google Home’un elinden her şey geliyor.

1463600197_google-home-11.jpg

Çapraz açıda boru şeklindeki tasarıma sahip cihazın alt kısmı metal ve kumaş desenli gibi farklı renk ve malzeme ile geliyor. Üstünde Google renklerinde yanıp sönen dört LED ışık var.

Google Home iOS ve Android cihazlar ile kullanılabilecek ancak fiyatı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Google Allo

Bildiğiniz gibi Google, şimdiye kadar mesajlaşma ve sosyal medya hizmetlerinde rakiplerine göre hep geride kaldı ve onlar kadar popüler olamadı. Ancak şirket yeniliklerle şansını denemeye devam ediyor.

1463644185_04.jpg

Google I/O konferansında tanıtılan Google'ın yeni Allo akıllı mesajlaşma uygulaması, normal bir mesajlaşma uygulamasından çok daha fazladır. Allo içinde, Google'da arama, kuaför ve restoran rezervasyonları gibi temel şeyler yapmak mümkün olacak. Aynı zamanda tamamen şifreli olan kendi gizli modu var.

DUO

Google, görüntülü görüşme yapabileceğiniz yeni uygulaması DUO’yu tanıttı. Duo temelde Apple'ın FaceTime benzeri Google'ın kendi görüntülü arama uygulaması.

Google Duo’nun en ilginç özelliği ise karşı taraf aradığında arama yapan kişinin görünmesi. Ayrıca DUO ile yapılan tüm görüşmeler Knock Knock denilen uçtan uca şifreleme özelliğine sahip. Google mühendisleri uygulamanın en hızlı biçimde çalışmasını sağlamak için WebRTC teknolojisinden yararlanmış. Bu uygumla sayesinde Android ve iOS kullanıcıları birbirleri ile görüntülü arama yapabilecek.

1463644209_05.jpg

Wi-Fi’den mobil ağa geçerken görüşmeniz sonlanmayacak. Google bu uygulamasında, düşük internet ağında bile yüksek görüntü kalitesi vaat ediyor.

Yeni Android özellikleri

Bildiğiniz gibi Android N Mart ayında sürpriz bir şekilde duyurularak geliştiricilere sunuldu. Bu yüzden yeni mobil işletim sürümünün özellikleri biliniyor ancak Google I/O’da yeni özellikler de açıklandı. Android N’in en yeni özelliklerini sizlere ayrıca bir haberimizde sunacağız.

1463644227_06.jpg

Android N, önceki sürüme göre küçük bir yükseltme gibi görünebilir ancak, Marshmallow’a göre kullanımı daha kolay olacak.

Daydream VR

Google yeni sanal gerçeklik gözlüğünü Google I/O 2016’da duyurdu. Daydream adlı gözlük, Google Cardboard’a göre çok fazla deneyim sunacak. Bu gözlük Android N içerisinde bulunan VR modu ile çalışacak.

Google'ın yeni VR platformu olan "Daydream ile VR oyunlar, uygulamalar ve video oynatabilirsiniz. Android N ile son model cihazlarda bulunacak olan VR modu, Daydream için YouTube, Street View, Google Play Store Filmler ve Fotoğraflar’a ek olarak Ubisoft ve Electronic Arts gibi oyun şirketlerinin de özel uygulamaları ile desteklenecek.

1463644243_07.jpg

Google, geliştiriciler için önerilen ücretsiz bir kulaklık tasarımı yayınlandı. Google'ın yeni VR platformu ile bu kuklalığı çalıştırabilirler. Google'ın yayınladığı tasarım Oculus Rift VR kulaklığa çok benziyor.

Android Instant Apps

Android Instant Apps özelliği ile uygulamalar indirmeden de kullanılabilecek. İndirmeye gerek kalmadan verimli, daha iyi görünümlü, kişiselleştirilmiş Android uygulamaları telefon ve tabletlerde kullanılabilecek.

1463644266_08.jpg

Belirli bir mağazadan online bir şey satın almak istediğinizde, Instant App üzerinden mağazanın mobil uygulamasının sadece belirli bir parçasını indirebilir, göz atabilir ve orada satın alabilirsiniz.

Google, yeni nesil Android Wear 2.0’ı tanıttı

Android Wear’ın yeni güncellenmiş sürümü aslında ilkinden çok farklı görünmüyor. Yeni sürümde bir uygulama, saatin sağ tarafından size gelen verileri gösterecek. Bu çok ilgi çekmeyebilir ancak, ilk sürümde eksik olan büyük bir boşluğu dolduruyor.

1463644282_09.jpg

Aşağıdaki resimde, saat yüzüne bir takvim uygulaması, spor uygulaması ve hisse senetleri uygulamadan veri gösteriyor. Google ayrıca parmağınızla bir mesaja kısa bir cevap yazmak özelliği ekledi. Ve (çok) garip ama aynı zamanda, bir akıllı saate koyabilecek en çılgın şey gibi görünen ekranında kullanabileceğiniz bir klavye eklendi.