Google'ın gizli kalmış özellikleri!

Google arama motorunun ilginç özelliklerine şaşırabilirsiniz!

Google'ın gizli kalmış özellikleri!

Bugüne kadar Google’ı yalnızca sıradan bir arama motoru olarak biliyor olabilirsiniz. Ancak durumun bu kadar basit olmadığını hemen söyleyelim.

Google arama motoru ve hizmetlerinin birçoğunda çeşitli espriler, az bilinen enteresan ve ilginç özellikler yer alıyor. Örneğin Google arama motoruna bazı sorular sorduğunuzda çok enteresan cevaplar alabiliyorsunuz. Ancak bu soruları İngilizce olarak yazmalısınız. Ayrıca soruları yazdıktan sonra “Kendimi Şanslı Hissediyorum” düğmesine basmalısınız.

1406470034_img20140727170704.jpg

İşte Google arama motorunun ilginç özelliklerinden bazıları;

Chuck Norris’i Bulmak

Esprileri ile tanınan Chuck Norris’de Google’dan nasibini alıyor. Arama çubuğuna “Find Chuck Norris” yani “Chuck Norris’i bul” yazdığınızda “Google won’t search for Chuck Norris because it knows you don’t find Chuck Norris, he finds you” yani “Siz Chuck Norris’i bulamazsınız, o sizi bulur” yazısıyla karşılaşıyorsunuz.

Pong Oyna

Google arama motoruna “Atari Breakout” yazıp, kendimi şanslı hissediyorum dediğinizde 72 yapımı atarilerimizin vazgeçilmezi Pong oyununu oynayabilirsiniz.

Kar Yağdır

Google arama motoruna “Let it snow” yani “kar yağdır” yazıp arama yaptığınızda ekranınıza karlar yağıyor.

Ekran Döndürme

Google arama motoruna “do a barrel roll” yazıp normal arama yaptığınızda arama sayfasının döndüğünü göreceksiniz. Bu rulo şeklindeki dönüşün sebebi Google’ın eğlenceli tarafından kaynaklanmaktadır. Türkçe anlamıyla “bir varil rulo yap” anlamına gelen “do a barrel roll” Mozilla’da da aynı sonucu vermektedir.

Google Tilt

Google arama motorunda “tilt” yada “Askew” aramalarını yaptığınız zaman, sayfanın biraz yana yattığını fark edeceksiniz.

Yerçekimi

Google arama çubuğuna “Google gravity” yazın ve kendimi şanslı hissediyorum düğmesine basın. Sayfadaki tüm öğelerin yerçekimine kapılıp düştüğünü göreceksiniz. İsterseniz farenizin yardımı ile bu öğelerle oynayabilirsiniz.

Sonsuz Arama

“Recursion” yani “Kendini sonsuz olarak tekrar etme” anlamında olan bu sözcüğü arattığınızda, Google size aynı aramayı yeniden yapmanızı öneriyor.

Hayatın Anlamı

Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı kitabı okuduysanız hayatın, evrenin ve her şeyin anlamının ne olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer kitabı okumadıysanız Google’da “answer to life, the universe and everything” diye yazıp kendimi şanslı hissediyorum düğmesine basın. Karşınıza çıkacak olan sayı size soruların yanıtını verecek.

Farklı Diller ve Aksanlar

Google dünyanın dört bir yanında kullanılan hemen hemen her dile destek veriyor. Google’ın destek verdiği dillerarasında çizgi filmlerde, filmlerde, dizilerde ve romanlarda yer alan bazı diller ve aksanlar da bulunuyor.

Örneğin, yazıların korsan aksanıyla çıkmasını istiyorsanız “google pirate“, Muppet Show’da yer alan şef gibi olması için “google bork“, Elmer Fudd’ın konuşma tarzı gibi gözükmesi için de “google Elmer Fudd” yazıp kendimi şanslı hissediyorum tuşuna basın.

Hatta Star Trek hayranlarının yakından tanıdığı Klingonların dilinde bir Google istiyorsanız “google klingon” deyip bu şekilde kullanabilirsiniz.

Google Kargo Takibi

Google’da USPS, UPS, ve FedEx kargo şirketlerine ait kargoları kayıt olmaya gerek dahi olmaksızın numarasını arama motoruna yazarak kargonuzun nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

Okyanusu Nasıl Geçelim ?

Google’ın en başarılı hizmetlerinden biri de Google Maps. Hemen hemen tüm dünyanın sokak sokak haritasının yer aldığı bu hizmet ile yol tarifleri alabiliyorsunuz.

Yol tarifleri için hiçbir sınır bulunmuyor. Ülkeler arasında bile yol tarifi alabiliyorsunuz. Bunun için iki noktanın adını yazıp aratmanız yeterli.

Çok detaylı bir şekilde verilen yol tariflerinde komik şeylere de rastlanabiliyor. Özellikle varış ve kalkış noktaları arasında bir okyanus varsa, ortaya komik sonuçlar çıkıyor.

Örneğin Çin’den Japonya’ya gitmek istiyorum dediğinizde Google size Pasifik Okyanusu üzerinden 782 km boyunca jet ski ile gitmenizi tavsiye ediyor.

Los Angeles’tan Hawaii’ye gitmek istediğinizde ise bu sefer okyanusu kayakla geçmeniz söyleniyor.

Bunun dışında, Google Maps bir reklam aracı olarak da kullanılıyor. Google haritalarda 37.646362,-115.751004 koordinatlarını arattığınızda tanıdık bir yüz karşınıza çıkıyor.

Google Çeviri ile Beatbox Yapmak

Google çeviri’ye ”pv kkk pkkk pvpvpv ppkk pddd bschk bschk pv zk pv bschk pv pv pv bschk bschk bschk kkkkkkkkkk bschk bsch” harflerini yazarak çevrilme dilini Çekçe seçerseniz hoş bir Beatbox parçası olur. Çevirinin çekçe kısmındaki sesli dinleme özelliğine basmayı unutmayın.

Google Hesap Makinesi

Google arama çubuğunun bir hesap makinesi olarak kullanıldığını biliyor muydunuz ? Sıkıcı ve uzun matematik işlemlerinizde Google’dan biraz yardım alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; arama bölümüne yapmak istediğiniz işlemi yazmak ! Gerisi, Google’a kalmış. Dört işlemin yanı sıra ölçü birimlerini de birbirine çevirebildiğiniz bu hesap makinesihizmetinin içinde de espriler gizli. (Elektronik Eşyaların İlk Örnekleri)

Örneğin, en yalnız sayı anlamına gelen “the lonliest number” yazıp arattığınızda Google bize bu sayının “1″ olduğunu söylüyor.

Youtube’da ki Saklı Oyun

Youtube’da herhangi bir video izlerken klavyenizden 1980 sayısını tuşlarsanız karşınıza bir oyun çıkar, can sıkıntısı için bire bir.

Google Dünya Saatleri

Dünyanın başka bir köşesinde o an saatin kaç olduğunu mu merak ediyorsunuz ? Google bu sorununuzu da basit bir şekilde çözüyor.

Örneğin şu an Paris’te saatin kaç olduğunu mu merak ettiniz ? Hemen arama çubuğuna “what time is it in Paris” yazıyorsunuz ve cevap karşınıza çıkıyor.

Paris yerine istediğiniz şehri yazarak saati öğrenebilirsiniz. Araştırma yapıp da aradaki saat farkını bulmanıza gerek yok.

Street View Karşılaması

Google’ın en tartışmalı hizmetlerinden biri olan Street View bazı şehirleri sokak sokak tüm detayına kadar gösteriyor.

Bu özelliği sebebiyle şehir sakinleri tarafından çok da hoş karşılanmayan Street View’da birçok enteresan görüntübulunuyor.

Street View için görüntü kaydeden araçlar zaman zaman saldırıya uğrasa da bazı noktalarda büyük bir törenle karşılanıyor.

Google Street View’e “Charleston Road, Mountain View, CA” yazıp arattığınız zaman Street View aracının geleceğini haber alıp karşılama töreni hazırlayanları görebilirsiniz. Hatta bazılıarnın ailelerine mesaj bile gönderdiği gözüküyor.

Fanatikler İçin Google

Google aramaları genel olarak çok fazla kısıtlamaya sahip değil. Bir şey arattığınız zaman onunla ilgili neredeyse tüm sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.

Ancak Google’a belli kısıtlamalar getirmek de mümkün. Örneğin fanatik bir Linux kullanıcısıysanız ve Microsoft veWindows’a dair bilgileri görmeye dayanamıyorsanız google.com/Linux adresini kullanabilirsiniz. Burada Windows diye arama yapsanız bile Linux ile ilgili sonuçlar çıkıyor.

google.com/Microsoft sitesinde de aynı durumun tersini görebilirsiniz.

Benzer şekilde, google.com/unclesam adresinden bir arama yaptığınızda sadece ABD hükümetine dair sitelerden elde edilen sonuçlar çıkıyor.

Google Earth Oyunu

Google’ın bir diğer güzel uygulaması olan Google Earth üç boyutlu olarak tüm dünyayı gözlerinizin önüne serebiliyor.

Peki, Google’ın bu uygulamanın içerisine bir oyun gizlediğini biliyor muydunuz ? Google Earth açıkken Ctrl + Alt + A tuşlarına bastığınızda bir uçuş simülasyonu oyunuyla karşılaşıyorsunuz.

Farklı uçak modellerini seçebildiğiniz oyunda Google Earth üzerinde tüm dünyayı gezebiliyor, havaalanlarına iniş yapabiliyorsunuz. Flight Simulator’ı andıran oyunun kontrollerinin epey bir zor olduğunu da söyleyelim.

Eski Google Tasarımı

Google’a “mentalplex” yazdığınızda Google’nin 2000 yılındaki tasarımı üzerinden Google’ı kullanabiliyorsunuz.

iGoogle’da Gizemli Olaylar

Google’ın ana sayfasını kişisel olarak düzenleyebildiğiniz iGoogle’da arka plana çeşitli temalar yerleştirebiliyorsunuz.

Bazı temalarda, gecenin geç saatlerinde enteresan olaylar oluyor. Örneğin, kumsal temasında saat gece 3:14′te Loch Ness canavarı ortaya çıkarken, City Scape temasında aynı saatte UFO’lar, Winter Scape’te ise Kuzey Işıkları gözüküyor.

Sweet Dreams temasında ise gökyüzünde saat 03:14’de bir “pi” sayısı ortaya çıkıyor.

Kafasını Buz Dolabına Sokan İnsanlar

Google görseller’e “241543903” sayısını yazıp arama yaptığınızda arama sonucu resimlerinde kafasını buzdolabına sokmuş insanlar çıkmakta.

241543903 nedir ? diyecek olursanız; 241543903 oluşumunun ne zaman ve neden başladığı hiç kimse tarafından kesin olarak bilinmiyor. Bilinen en eski 241543903 etiketli buzdolaplı fotoğraf  Nisan 2009’da David Horvitz tarafından flickrüzerinden paylaşılmış. Paylaşımın ardından ziyaretçilerden benzer fotoğraflar çekilip, 241543903 etiketi ve isimleriylefarklı sitelere ve hesaplara yüklenmesi istenmiş.

Google’ın Sıfırları

Google arama moturuna “zerg rush” yazarsanız bir anda ekrana “0″ lar çıkacak ve Google ekranındaki her şeyi yemeye başlayacaklar ve sizinde onları vurma gibi bir özelliğiniz olacak.

Google’ın bilinmeyen daha birçok arama sırrı ve özelliği olduğuna eminim. Google olmasaydı internet dünyası ne durumda olurdu diye düşünmemek gerçekten elde değil.