Google'ın internet balonları Sri Lanka'nın geneline internet erişimi sağlayacak

Google'ın 2013 yılında test sürecinin başlattığı internet balonları ilk defa bir ülkenin genelini kapsayacak.

Google'ın internet balonları Sri Lanka'nın geneline internet erişimi sağlayacak

Google X laboratuvarlarında geliştirilen internet balonları (Project Loon) Güney Asya’nın ada ülkelerinden Sri Lanka’ya internet hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Sri Lanka hükümeti ve Google arasında yapılan anlaşmaya göre helyum dolu internet balonları yüz ölçümü 65 bin kilometre nüfusu ise 20 milyon olan ada ülkesine kapsamlı internet hizmeti sunacak.

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Mangala Samaraweera’nın “Google Loon balon teknolojisi sayesinde ülkenin kuzeyinden güneyine her köy yüksek hızda internet erişiminin kapsamında olacak” açıklaması ada ülkesinin Google’ın internet balonlarını ne derece önemsediğini gösteriyor.

Balonlar, Sri Lanka’daki yerel internet sağlayıcılarıyla işbirliği içerisinde olacak. Bu sayede ülkedeki internet kalitesi artırılacak ve yerel internet sağlayıcılarının hizmet ve operasyonel maliyetleri düşürülecek. İnternet balonlarının gelecek yıl mart ayından itibaren ülkeye internet taşıması hedefleniyor. 

Google Loon projesinde kullanılan bir balon gökyüzünde en az 100 gün rahatlıkla uçabiliyor ve bu uçuş esnasında dokuz bin kilometre yol kat edebiliyor. İnternet taşıyan balonlar Stratosfer tabakasında olumsuz hava koşullarına (sıcaklık-rüzgar) rağmen görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirebiliyor.