1600 yıllık buzul yok oldu!

Peru'da bulunan And Dağlarında küresel ısınmanın etkisine bağlı olarak 1600 yıllık buzul eridi.

1600 yıllık buzul yok oldu!

Modern dünyanın en önemli sorunlarından bir olarak gösterilen küresel ısınmanın yer küre üzerinde yaptığı değişiklikler zaman geçtikçe daha net ortaya çıkmaktadır. Kutuplardaki buzulların gün geçtikçe erimesi ve netice itibariyle deniz sularında görülen yükselme; ayrıca birçok canlı türünü tehdit eden küresel ısınma, alınan önlemlere rağmen hala ciddi bir tehdit olarak varlığını sürdürüyor.

Küresel ısınmanın etkileri son olarak Peru'da 1600 yıldır var olan bir buzulun sadece 25 yıl içerisinde erimesine yol olmasıyla bir kez daha gözler önüne serildi. Peru’da bulunan And Dağları’nda bulunan buzulun 25 yıl içerisinde erimesiyle, tabaka altında yer alan bitkilerde ortaya çıkmış oldu. Bilim insanları için çok değerli olan bu bitkiler sayesinde karbon metodu sayesinde hem bitki hem de buzulun yaşı hesaplanabilmekte.
1365403673_adsiz.png

Söz konusu gelişmelerin yanı sıra buzul tabakasının binlerce yıldır oluşan hava raporları hakkında da ipuçları verdiği görülüyor. 1700 yıllarda tüm dünyayı etkileyen ve özellikle Fransız Devrimi döneminde görülen kıtlığın, buzul üzerinde ciddi anlamda erimelere sebep olduğu ön görülüyor.
1365403690_adsiz2.png