Çipli kimlikler gerçek oluyor!

Uzun zamandır beklediğimiz çipli kimlikler çok yakında kullanımda olacak.

Çipli kimlikler gerçek oluyor!

Geleneksel kimlik doğrulama sistemlerinin modern ihtiyaçlar karşısında yetersiz kalması nedeniyle tüm dünyada kamu kurumları ve özel şirketler yenilikçi teknolojilerin peşine düşerken, öncü teknoloji şirketi Proline Bilişim, Türkiye’nin biyometri odaklı ilk ve tek konferansı olma özelliğini taşıyan Uluslararası İstanbul Biyometri Konferansı’nda geleceğin şehirlerinin en önemli unsurları arasında görülen biyometrik kimlik doğrulama sistemlerinin masaya yatırılmasını sağladı. 29-30 Mayıs tarihlerinde İstanbul Marriott Hotel Asia’da yapılan etkinlikte biyometride kilit teknolojiler, biyometri teknolojilerinin avantajları, parmak izi, parmak damar izi, iris, yüz ve ses tanıma teknolojileri, biyometride yeni standartlar ve hükümet politikaları masaya yatırıldı.
1369832407_cipli-kimlik-karti.jpg
Merakla beklenen yeni T.C. Kimlik Kartı’na dair önemli ayrıntılar da konferansta paylaşıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Proline Bilişim İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı açıklamaya göre Türkiye’nin rekabetçilik endeksinde 59., inovasyonda ise 43. sırada bulunduğuna dikkat çekerek, geleceğin biyometri teknolojilerinin Uluslararası İstanbul Biyometri Konferansı’nda tartışılması ile birlikte sektördeki işbirliklerinin artacağını ve oluşacak sinerjinin ülke ekonomisine olumlu katkılar yansıtacağını vurguladı.

Sahte kimlik düzenleme, sahte pasaport çıkarma, evrakta tahribat gibi kimlik sahteciliği yöntemlerinin hem ülke ekonomisini hem de bireyleri mağdur ettiğini kaydeden Varlı, teknolojinin kullanıldığı hizmetlerde hizmetin doğru kişiye ulaştırılması için biyometrik çözümlerin uygulanmasının kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. “Herkesin kimliği dijitalleşiyor” diyen Varlı, elektronik/mobil imzanın kullanılmaya başlanması, biyometrik pasaport ve elektronik kimlik kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’nin çağın şartlarına uygun sistemlere geçiş yaptığını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Konferansın bir diğer önemli konuşmacısı da TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz’dı. Konferansın katılımcılarına “T.C. Yeni Nesil e-Kimlik ve Biyometrik Uygulamalar” başlıklı bir sunum yapan Palaz, vatandaşların merakla beklediği yeni e-kimlik kartı ile ilgili önemli bilgiler verdi. TÜBİTAK’ın yeni e-kimlik kartı üzerinde 6 yılı aşkın bir çalışma gerçekleştirdiğini söyleyen Dr. Hasan Palaz, temaslı ve temassız olmak üzere iki farklı kullanım şekline sahip e-kimlik kartlarının 2013 yılı içerisinde vatandaşlara dağıtılmaya başlanacağını söyledi. 
1369832551_20bintcyenikimlikkartidagitildi13532306310h953366.jpg
10 yıl dayanıklı ve milli patentli kimlik kartı, Kredi kartı boyutundaki yeni e-kimlik kartlarının işletim sistemi, çip, yönetim sistemi ve açık anahtar altyapısı gibi bileşenlerinin Türkiye patentli olduğunu açıklayan Dr. Hasan Palaz, kartın gelişmiş güvenlik sistemleriyle bireysel bilgi mahremiyetini koruduğunu kaydetti. Kartın 10 yıl dayanıklı çiplerin yanı sıra fiziksel ve yazılımsal koruma önlemlerine sahip olduğunu belirten Palaz, yeni kimlik kartlarının taklit edilmesinin çok zor, kopyalanmasının ise neredeyse imkânsız olduğunu söyledi. 

Yeni e-kimlik kartları 3 yıl içerisinde tüm vatandaşların cebinde TÜBİTAK’ın yeni kartların kullanım koşullarını geliştirme adına finans, telekomünikasyon ve lojistik gibi sektörlerin yanı sıra yerel yönetimlerle de birlikte çalıştığını ifade eden Dr. Hasan Palaz, yeni kartların 2013 yılı içerisinde vatandaşlara dağıtılmaya başlanacağını, 3 yıl içerisinde de tüm vatandaşların e-kimlik kartı sahibi olmasının planlandığını vurguladı.