Suyla yemek ısıtılır mı?

Askerler dağda, kırda, bayırda artık yemeklerini ateş yakmadan sıcak olarak yiyecekler.

Suyla yemek ısıtılır mı?

TÜBİTAK'ın desteklediği bir projenin ilk üretimi yapıldı. Proje, İstanbul Halkalı'da, özel operasyonlara katılan askerlere sıcak yemek imkanı sunuyor.

Bu projenin üretimini gerçekleştiren Transvaro AŞ Fabrikası Müdürü Sabahattin Önay, bu konuda bir açıklama yaptı ve tüketime hazır gıdaların, özellikle yemek servisi olanaklarının mevcut olmadığı operasyonlarda askerlerin yemek ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını söyledi.

1361098185_a16111809.jpg

Hazırlanan yemekler, bir askerin günlük kalori ihtiyacını karşılayacak şekilde temin edilİyor ve askeri beslenme ihtiyaçlarının temel gereklerini oluşturuluyor diyen Sabahattin Önay, sabah, öğlen ve akşam menüsü halinde yemek paketlerinden oluşan rasyon paketin oda sıcaklığında 2 yıllık raf ömrüne sahip olduğunu söyledi.

Önay, şöyle devam etti:

"Fabrikamızda hazırladığımız gıdaları helikopterden atılabilen özel poşetler içinde üretiyoruz. Bunlar suyun içinde kalsa bile bir şey olmuyor, sızdırmaz. Paketlendikten sonra özel yöntemlerle piştiği için de yüzde yüz sterildir. Böylece hastalık riski de olmuyor. Çünkü hazır gıdalarda hastalık riski yüksektir. Bu yemekleri ısıtmak için eskiden Uzakdoğu'dan hazır yemek ısıtıcısı ithal ediyorduk. Artık bunu biz Türkiye'de yaptık. Özel paketler, yarım bardak suyla etkileşmesiyle elektrik veya alev gerekmeden yemeği kolayca ve çabucak ısıtır. Askerler, bu yemekleri soğukta dağda, çantasından çıkartıyorlar. Operasyondaki asker, hiçbir kibrit, yanıcı madde kullanmadan, doğadaki bir suyla, kar ya da matarasındaki yarım bardak suyla yemeğini ısıtıp, yiyebiliyor. Böylece operasyondaki asker sıcak yemekle moral buluyor. Soğukta bir kap sıcak yemek çok önemli" diye konuştu.