TC alan adının açılımı Türkiye Cumhuriyeti değil!

Türkiye Cumhuriyeti olarak algılanan .tc uzantısı aslında başka bir şeyin açılımıymış.

TC alan adının açılımı Türkiye Cumhuriyeti değil!

'.TC'' uzantısı 5-19 Kasım arasında TCNET İnternet Şirketi tarafından pazara sunuldu. İlk satın alma hakkı Marka Tescil Belgesi olan kurum ve kişilere özel kayıt günleri olarak ayrıldı ve bu sayede markaların ve kurumların internet ortamında isimlerinin farklı kişilerce alınmasıyla yaşadıkları mağduriyet önlenmeye çalışıldı.

Ancak yeni gelen bir habere göre Türkiye Cumhuriyeti olarak algılanan .tc uzantısı aslında başka bir şeyin açılımıymış. .tc uzantısı Turks ve Caicos Adaları'na yönelik bir alan adı olduğu söyleniyor.

1352998889_tc.jpg

Bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Patent Bürosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Korcan Dericioğlu "Özellikle son birkaç aydır Türkiye'de .tc uzantılı alan adları yaygınlaşmaya ve bu alanlar üzerinden pazarlama faaliyetleri yoğunlaşmaya başladı. .tc uzantılı alan adının Türkiye Cumhuriyeti ile özdeşleştirilme olasılığı ve yaklaşımı, ilerleyen dönemlerde internet kullanıcılarına yansıyarak onların da algısına etki edecek seviyede olacaktır. Bu bağlamda marka sahipleri tarafından gerekli tedbirler alınması önem taşımaktadır.", dedi.

Dericioğlu, Türk markalarının, bu sebeple .tr uzantılı bir alan adı işletmek istemese dahi faaliyet göstermese bile art niyetli üçüncü şahısların eline geçmeden alan adlarını bu gerekçelerle almalarının faydalı olacağını vurguladı. Dericioğlu, .tc uzantılı alan adlarının aslında Turks ve Caicos Adaları'na yönelik olduğunu ve 1997 yılından beri tahsise açık olduğunu belirtti ve .tc'nin "Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltması olmasından dolayı Türkiye'de yoğun olarak pazarlandığını düşündüğünü dile getirdi.