Mail güvenliğinde sık yapılan yanlışlar

Siz siz olun, bu hataları yapmayın!

Mail güvenliğinde sık yapılan yanlışlar

Mail kullanıcıları sık sık bu hataları yüzünden hackleniyor!

- Sadece tek mail adresi kullanmak ! : İnsanlar genelde mail adresini ev adresi gibi düşünürler, bir tane ev adresim var mail adresim de tek olmalı. Mail adresinizi anahtar gibi düşünürseniz her şeyde aynı anahtarı kullanmak çok rahat olur. Fakat güvenlik açısından çok ama çok zayıf olur. Bu anahtar evin hem ön hemde arka kapısını açıyor.Yani anahtarı kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda eve ulaşamazsınız ve tüm bilgileriniz çalınmış/kaybolmuş olur. Bu yüzden şirket için kullandığınız ve kişisel olarak kullandığınız mail adresleri ayrı olmalı. 


- Oturumu kapattıktan sonra tarayıcıyı kapatmamak: Maillerinize internet kafe veya okul gibi herkezin kullanımına açık mekânlarda bakmanız gerekiyorsa işinizi bitirdikten sonra oturumu kapatmanız yetmez. Bazı mail hizmeti veren siteler oturumu kapattıktan sonra kullanıcı adınızı gösterir ( Şifre değil ). Bu yüzden işiniz bittikten sonra tarayıcıyı tamamen kapatmalısınız.


- Tarayıcı geçmişini ve kaydedilmiş şifreleri silmemek: Topluma açık alanlarda maillerinizi kullandıktan sonra geçmiş ve kayıtlı şifrelerinizi silmeyi unutmayın bazı mail sağlayıcıları ve tarayıcılar bu bilgileri kaydedebiliyor.

- Önemli bilgileri gönderirken güvensiz mail hesapları kullanmayın: Banka, şirket bilgileri içeren önemli maillerinizi kendi mailinizden veya kendi ev bilgisayarınızdan göndermeyin. İşinizi ve paranızı riske atmayın. 

- Mailinize telefon ile sıfırlama seçeneği ekleyin: Çoğu mail sağlayıcısı artık telefon ile şifre sıfırlama destekliyor. Unutmayın ki kurtarma maili tanımlamış olsanız bile onlar da ele geçirilebilir fakat telefonunuz güvende.

- Hesabınızı kimseyle paylaşmayın,

- Kolay şifre kullanmayın,

- Phishing saldırılarına kanmayın,

- Size birşey kazandığınızı söyleyen maillere inanıp bilgilerinizi göndermeyin,

- Maillerinizin yedeğini almayı unutmayın,

- Blind Carbon Copy ( BCC ) özelliğini kullanmayı unutmayın: Bu özellik hem sizin için hemde çevrenizdeki insanlar için çok önemli. Eğer çok kişiye göndermeniz gereken maili bu özellik içinde kişileri gizleyip göndermezseniz ve o kişilerden birinde zararlı yazılım var ise bu verilen mailleri kullanıp büyük yıkımlara neden olabilir.

- Silinen mailin tamamen yok olduğunu düşünmeyin: Siz silseniz bile mailler servis sağlayıcının sunucularında yıllarca saklanır ve işini bilen bir kişi bu maili kolayca açığa çıkarabilir bu yüzden maillerde ne gönderdiğinize dikkat edin.

 

*(Çoğu zararlı yazılım mailleri ve adres defterini de etkisi altına alır bu da demektir ki gizlenmeden gönderilen mailler zararlı yazılımın dağılma kaynağı olabilir.)